Home Cloud Over 10 jaar komen alle apps uit de Amazon-cloud

Over 10 jaar komen alle apps uit de Amazon-cloud

85

Amazon is zonder twijfel de grootste public-cloud aanbieder ter wereld. Wat begon als een dienst om de overcapaciteit van het eigen serverpark te gelde te maken, heeft inmiddels een marktwaarde van 5 miljard dollar. In een wereld waar SaaS steeds meer de standaard wordt, is het onvermijdelijk dat over 10 jaar het merendeel van de apps die we gebruiken uit de Amazon-cloud komt.

AWS, kort voor Amazon Web Services, had eind 2014 circa één miljoen zakelijke gebruikers. Dit aantal groeit jaarlijks met maar liefst 40 procent. Natuurlijk is er wel concurrentie van grote partijen als Microsoft, Google en IBM, maar door de opgebouwde ervaring biedt de Amazon-cloud een kwaliteit en wereldwijde infrastructuur waar maar weinig partijen tegenop kunnen. Ook voor softwareontwikkelaars is AWS inmiddels het go-to platform geworden. Zeker voor het ontwikkelen van SaaS-applicaties is het een ideale basis om een zogeheten continuous integration- en deployment-strategie te volgen. Daarnaast kan de cloud-infrastructuur in principe onbeperkt opgeschaald worden, wat van groot belang is als een applicatie plotseling viral gaat.

Certificeringen
Ontwikkelaars zouden zich vooral bezig moeten houden met het bouwen en onderhouden van applicaties. De onderliggende infrastructuur zou er ondergeschikt aan moeten zijn. Ik vind het een wat ouderwetse gedachte dat het een grote meerwaarde zou hebben om meer controle over de techniek te hebben. De praktijk leert dat je zelfs in een public-cloud meer dan genoeg features tot je beschikking hebt. Daarnaast ben je, zeker bij AWS, ervan verzekerd dat de infrastructuur voldoet aan alle gangbare technische standaarden en certificeringen. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars geen onhandige maatwerkinfrastructuur bouwen en hun omgeving probleemloos opgeschaald kan worden. De certificeringen garanderen bovendien dat een SaaS-applicatie voldoet aan de juiste security– en compliancy-eisen, bijvoorbeeld voor een online betaal-app.

Stand and deliver
Cloud-hosting in eigen beheer is een hele uitdaging, zo weet ik uit ervaring. Het geeft misschien een gevoel van controle, maar de praktijk leert dat dit niet klopt, zeker als het niet je core-business is. De uitdagingen om een goede performance te realiseren met webhosting wordt nog vele malen groter als je spreekt over SaaS. Wil je garanderen dat een cloud-applicatie altijd soepel reageert, ongeacht het aantal gebruikers, dan moet de software naadloos afgestemd worden op de onderliggende infrastructuur. En zoals gangbaar is in de SaaS-wereld moeten applicaties continu verbeterd en vernieuwd worden. Dit vereist dat updates zonder gevolgen voor de continuïteit doorgevoerd kunnen worden, en dat een testomgeving à la minute opgeleverd kan worden. Ofwel continuous delivery en deployment, en uiteindelijk ook continuous integration. Met name dat laatste is vrijwel onmogelijk om zelf beter en goedkoper te doen dan een goede public cloud-dienstverlener. Dit betekent wat mij betreft dat SaaS-ontwikkelaars uiteindelijk allemaal naar de Amazon-cloud gaan voor hun infrastructuur. En samen met hen zullen onze mobiele applicaties uiteindelijk in dezelfde cloud gehost worden. Ik geef het hooguit tien jaar.

Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange

1 REACTIE

  1. Ik geloof hier echt helemaal niets van.

    Je verhaal over IaaS, PaaS en SaaS is volkomen waar, maar dat we allemaal bij AWS eindigen is een utopie.
    Alleen al de onmogelijkheid om op termijn de zeer grote hoeveelheden data – petabytes – snel te kunnen plaatsen en te (her-)gebruiken over de wereld heen is fysiek onmogelijk. De lichtsnelheid in glasvezels is te beperkt om dat aan te kunnen.

    Daarnaast is de afhankelijkheid van een monopolist in de US voor een globale wereld een onrealistische gedachte. Waarom eindigen we niet allemaal bij Alibaba in China, die de cloudservices veel goedkoper kan aanbieden dan Amazon.

    Tenslotte hebben Fortune 1000 bedrijven zoveel privacy, governance, compliance, business continiuty en availability regels, dat heel veel data binnen hun bedrijfsmuren opgeslagen zal blijven.

    Daarnaast is AWS duur, heel erg duur. Niet voor organisaties die hun IT niet op orde hebben, maar voor al die anderen wel. Dus het is een shake out: de slechten gaan van hun eigen (nog-duurdere) IT infra naar het dure AWS. De slimmerts bouwen hun eigen private clouds en gebruiken efficiente managed clouds bij partners die stukken goedkoper zijn . . . .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in