Home Ondernemen & Business SAM-tooling zorgt voor controle over licenties en het gebruik ervan

SAM-tooling zorgt voor controle over licenties en het gebruik ervan

99

Leveranciers bedenken steeds complexere voorwaarden en met een eventuele overstap naar de cloud wordt het niet eenvoudiger. Hierdoor kiezen veel Software Asset Managers voor software die controle en grip biedt op licenties en gebruik. Het gebruik van SAM-tooling is een goed begin. Op deze manier kunt u werken aan het op orde brengen van zowel uw licenties als het gebruik. Op basis van onze ervaring hebben we drie vragen op een rij gezet waarbij uw software u kan ondersteunen.

1. Heeft u al uw aankopen gecontroleerd?

Zorg ervoor dat al uw aankopen zijn opgenomen. Controleer tevens of er aankopen zijn die u nog niet heeft verwerkt. Zo ja, verwerk deze alsnog en zorg ervoor dat ze gekoppeld zijn aan de juiste licenties. Zo worden alle gebruiksrechten geteld.

Update uw licentieregels. Controleer bijvoorbeeld of de juiste overeenkomsten en applicaties aan de licenties zijn gekoppeld. Pas wanneer nodig uw licenties aan om de gebruiksrechten correct weer te geven die volgens de ‘EULA’s’ en andere contracttypen aan u zijn verleend. SAM-tooling kan in de meeste gevallen op basis van de kennis van softwareproducten. Denk daarbij aan geïdentificeerde ‘SKU’s’ op bestellingen, het licentietype en product herkennen. Op basis van deze informatie worden de licentieregels automatisch geconfigureerd.

2. Zijn alle applicaties gelicenseerd?

Zoek binnen uw software naar installaties waarvoor nog geen licentierechten zijn aangeschaft, óf die nog niet zijn gekoppeld aan een licentie. Let wel, het gaat in dit geval om software waarvoor er in een zakelijke omgeving een licentie benodigd is.

Het kan voorkomen dat u extra regels aan uw systeem moet toevoegen. Dit, om ervoor te zorgen dat alle installaties worden herkend en geteld..

3. Houdt u rekening met uitzonderingen?

Er bestaan applicaties waarbij er, afhankelijk van de omgeving waarin deze gebruikt worden, aangepaste productvoorwaarden van toepassing zijn. Denk hierbij aan stand-by of ontwikkelsystemen. Het is goed om in de SAM-tooling te controleren of deze omgevingen niet meerdere licenties consumeren.

Volledige controle over uw licenties?

Natuurlijk zouden wij graag willen zeggen dat u met deze tips en vragen de volledige controle heeft over uw licenties. Maar hoe uitgebreider uw licenties, hoe complexer het beheer. Met deze vragen en antwoorden kunt u in ieder geval aan de slag om controle te krijgen over uw licenties en gebruik en zult u geen grote verrassingen tegenkomen in de toekomst.

Meer weten?

Wilt u uw risico’s minimaliseren en meer controle uitoefenen? Haal dan het maximale uit uw SAM-software en ga eens om tafel met één van onze SAM-adviseurs. Wij staan altijd open voor een gesprek of om een kijkje te nemen naar uw licentiebeheer.

Marc Beers & Ronald de Klerk, License Consultants bij Comparex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in