Home Innovatie & Strategie Samen verder!

Samen verder!

52

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een aantal blogs over digitalisering en maakten we een interessante podcastserie met Nyenrode over ecosystemen. Vooral in het licht van de coronacrisis bleken de podcasts bijna profetisch. Inmiddels zijn we een jaar verder en gebeurt er ontzettend veel om ons heen. Hoe staat het nu met digitale samenwerkingen en de kracht van ecosystemen?

Na een jaar van thuiswerken en virtuele ontmoetingen breekt de samenleving langzaam maar zeker weer open. Zeker in deze huidige vakantieperiode verlangen velen weer terug naar het oude normaal! Toch zijn er ook lessen te trekken uit de gedwongen lock-downs en heeft de andere manier van samenwerken ons iets gebracht. Daarnaast, als het gaat om onze omgeving, zijn er ook echt zaken die anders moeten, kijk maar naar alle signalen die het milieu ons steeds geeft.

Wat dat betreft zou het zonde zijn als we niet iets doen met alle ervaringen van de afgelopen periode en systemen die ontstaan zijn dankzij het langdurig remote samenwerken.

Innovatie draait om open samenwerking

Daarnaast, merk ik ook dat veel van ons behoefte hebben om meer sociale contacten te onderhouden, het samenzijn weer op te zoeken, na zo’n lange periode van werken vanuit de eigen werkruimte. Want samenwerken, in alle vormen en maten, blijft essentieel. En dankzij alle beschikbare technologie is het delen van kennis gelukkig ook steeds makkelijker en ontstaat er meer en meer een open samenleving waarin we kunnen profiteren van elkaars ervaringen en inzichten.

Dit is dan ook geen issue meer, technologisch kan zo’n beetje alles. Het echte knelpunt is veel meer de bereidheid om digitalisering ook echt de tijd en plek te geven, die het verdiend. Durven we te investeren en verder te kijken dan kostenreductie en efficiëntie? Hebben we het vermogen om radicaal te denken in termen van andere business modellen waarbij samenwerking nog meer de basis vormt? Wat mij betreft is dit een open deur, want alleen dan maak je echte progressie. In de hedendaagse wereld is het niet langer mogelijk om alles te overzien, alle inzichten te hebben, of precies te weten wat er op alle (technologische) gebieden speelt.

Optimaliseren samenwerking in de keten

Veel organisaties begrijpen dit gelukkig, al zie je sommigen nog steeds worstelen met het verdelen van de aandacht tussen het optimaliseren van het nu, versus het investeren in het straks. Maar veel tijd is hier niet meer voor. Uiteindelijk gaat het om de ‘eindklant’ en die kan steeds beter kiezen en heeft ook steeds meer keuze. Daarom is het uitwerken van een goede digitale strategie cruciaal en wanneer je hier als organisatie in stapt, gaat het ook steeds minder over eigen processen of pure functionaliteiten. Het gaat om de integratie van de oplossing in het totale proces. De waardeketen moet zo goed mogelijk op elkaar aansluiten om de klant op de best mogelijke manier te bedienen.

Innovaties komen dan ook steeds meer voort vanuit samenwerkingen in ecosystemen: je kunt simpelweg niet meer vanuit je eigen koker de beste oplossingen aanbieden. Daar is een samenspel met anderen voor nodig. De grootste winst valt immers te behalen vanuit een optimale gegevensstroom en transparantie over de totale keten en de klant kijkt meer en meer naar de totaaloplossing.

Samenwerken leidt tot nieuwe kansen en inzichten voor klanten

Vanzelfsprekend geldt dit ook voor onze eigen organisatie. Twee weken geleden startten we als T-Systems, samen met collega Duitse multinationals SAP en Siemens het ‘Smart Industry’ (industrie 4.0) initiatief. Allen vanuit onze eigen disciplines, elkaar aanvullend en zo in staat om een complete(re) oplossing richting onze klanten aan te bieden.

En eerder in mei ondertekende ik een overeenkomst met Spie. Daarmee versterken we elkaars portfolio en kunnen we elkaars klanten beter ondersteunen als het gaat om Smart Buildings, Factories en City oplossingen. Tijdens onze samenwerking bij ProRail zagen we dat onze services en manier van werken goed bij elkaar passen en we ook echt in staat zijn op meerwaarde te bieden voor onze gezamenlijke klant.

Een ander mooi voorbeeld van samenwerking op het gebied van infrastructuur is de ‘slimme brug’ die we samen met Dura Vermeer voor de provincie Noord-Holland hebben ontwikkeld. Met sensoren in het beton meten we temperatuur, vochtigheid en zo het ontstaan van corrosie. De meetgegevens gaan via een draadloos netwerk naar een centraal platform. Bij afwijkingen kan tijdig worden ingegrepen, waardoor onderhoud en daarmee de doorstroom verbetert. Zo’n oplossing kun je niet in je eentje bedenken, ontwikkelen én toepassen.

Samenwerken voor duurzame samenleving

Het mooie van bovengenoemde samenwerking is bovendien dat je zo samen als bedrijven andere doelen kunt dienen in plaats van alleen maar het verbeteren van een bestaande klantrelatie. Met de slimme brug hebben we ons bijvoorbeeld vooral ook gericht op veiligheidsaspecten en met de slimme boiler module van Eneco kunnen pieken van zonne- en windenergie worden opgevangen, waardoor we met elkaar minder energie gebruiken. Als T-Systems brengen we hierbij de verbinding tot stand tussen het slimme apparaatje bij de boiler en Eneco. Uiteindelijk is het ons gezamenlijke doel om meer dan tienduizenden consumenten te voorzien van een slimmere boiler waarmee duurzaamheid wordt bevorderd.

Geweldig natuurlijk dat we door dit soort samenwerkingen tot een oplossing komen die een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheid in onze samenleving! Maar nogmaals, dat lukt alleen als partijen kennis, kunde en kwaliteit met elkaar willen delen.

Verandering van spijs doet eten

Samen kom je dus verder en haal je meer uit jezelf. Willen we succesvol zijn in deze nieuwe digitale wereld, dan moeten we met elkaar naar een gezamenlijk ‘what’s in it for us’ purpose als basis voor onze samenwerking. Hierbij zie je ook de insteek van de samenwerking veranderen, omdat de sociale infrastructuur van onze ecosysteem steeds meer gericht wordt op de relatie: minder contract, meer contact. Voor innovaties moeten we over elkaars ‘heilige’ muurtjes heen kunnen kijken, elkaar toelaten in elkaars keuken. Recepten delen en samen nieuwe ontdekken. Ik denk dat we in Nederland nog veel meer van elkaar mogen ‘afkijken’. Alleen dan kun je samen hard groeien en dat is nodig want anders doen andere landen het voor ons 😉.

Ik kijk er dan ook enorm naar uit wat de komende tijd gaat brengen. Voor nieuwe gerechten staan we bij T-Systems altijd open!

Wil je de serie Digitale Ecosystemen terugluisteren, dan staan deze podcasts voor je klaar:

1)     Henk Kievit vertelt over de nieuwe waardeketens van onze economie.

2)     Leen Paape over de rol van vertrouwen, onderlinge afhankelijkheid en governance binnen ecosystemen met als voorbeelden onder meer KLM en ASML.

3)   Bart van der Linden over de platformeconomie en leiderschap in het ecosysteem denken.

4)     Cokky Hilhorst kijkt naar onze economie, arbeidsmarkt en digibeten.

5)     Désirée van Gorp roept op tot meer verduurzaming van onze supply chains.

6)     Edgar Karssing legt in de laatste aflevering van de podcastserie uit wat de overstap van transactioneel denken naar relationeel denken met samenwerkingen doet.

Op naar nieuwe avonturen!

Sake Algra is Managing Director van T-Systems Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in