Home Innovatie & Strategie Schakel digitalisering over naar turbo-mode met low-code

Schakel digitalisering over naar turbo-mode met low-code

Mendix -
39

Low-code kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van een breed scala aan toepassingen of voor het automatiseren van interne bedrijfsprocessen. Low-code is niet alleen geschikt voor het ontwikkelen van individuele applicaties of voor het bouwen van connectors en andere componenten die essentieel zijn voor digitale transformatie; het kan ook worden ingezet om de meest complexe zakelijke uitdagingen aan te pakken, zoals het moderniseren van legacy-systemen of het creëren van nieuwe digitale bedrijfsmodellen. Low-code biedt veel voordelen die bedrijven kunnen benutten om hun digitaliseringsinspanningen de boost te geven die ze nodig hebben om relevant te blijven.

IT-achterstanden zijn verleden tijd

Digitalisering verloopt steeds sneller. Om ervoor te zorgen dat bedrijven met dezelfde snelheid mee veranderen, moeten digitale oplossingen sneller en op grotere schaal worden aangeboden. Echter, aangezien grote IT-projecten soms jaren duren, is dit een flinke uitdaging. Met visuele modellering via drag-and-drop, kant-en-klare componenten, mogelijkheden voor automatisering, single-click uitrol en bot-assistenten, staat snelheid aan de basis van elk low-code platform. Low-code kan de ontwikkelingstijd zelfs met 90 procent verkorten, waardoor projecten nog slechts maanden of zelfs weken duren, in plaats van jaren.

Samenwerken om een tekort aan IT-specialisten tegen te gaan

Het doel van low-code is om professionele developers en andere niet-technische teams bij elkaar te brengen in één omgeving, aan de hand van een visuele taal. Dit biedt twee belangrijke voordelen. Ten eerste kunnen IT-ers effectiever worden ingezet wanneer ze samenwerken in zogenaamde ‘fusion teams’, bestaande uit developers en mensen met technische kennis uit de verschillende bedrijfsafdelingen. Ten tweede zorgt deze aanpak voor een betere kwaliteit van de uiteindelijke oplossingen. Dit komt omdat er binnen deze teams nauwer wordt samengewerkt en er rechtstreekse coördinatie is. Zo wordt de communicatiekloof overbrugt en voldoen applicaties beter aan de eisen van de business. Als deze vereisten bijvoorbeeld ad hoc veranderen, kunnen deze wijzigingen direct worden meegenomen in het ontwikkelproces, zodat de uiteindelijke versie meteen voldoet aan de actuele vereisten. De directe betrokkenheid van diverse stakeholders, inclusief eindgebruikers, versnelt het ontwikkelingsproces aanzienlijk. Dit geeft de IT-afdeling meer ruimte om zich te focussen op complexe taken die hun specifieke expertise vereisen. Ze zijn dan niet langer de beperkende factor voor technologische vooruitgang binnen het bedrijf – hun capaciteiten worden versterkt door experts uit andere afdelingen.

Om bekende vooroordelen over ongecontroleerde developers (ook wel ‘citizen developers’ genoemd) voor te zijn: low-code ontwikkeling leidt niet tot meer ‘shadow-IT’ of tot amateuristische applicatieontwikkeling. Ook met low-code blijft IT nog altijd verantwoordelijk voor essentiële zakelijke modules en applicaties. Dit maakt het mogelijk om vooraf de nodige opties rond de beschikbaarheid en hergebruik te definiëren, zodat teamleden alleen specifieke softwarecomponenten kunnen gebruiken als een ‘black box’. De beschikbare modules en interfaces kunnen flexibel worden ingezet, zowel voor het creëren van nieuwe applicaties als voor het aanpassen van bestaande toepassingen.

Rolgebaseerde toegangsrechten en controlemechanismen zorgen ervoor dat IT altijd inzicht heeft in de complete ontwikkel levenscyclus, zodat altijd aan de vereisten wordt voldaan. Shadow-IT heeft de neiging om zich ongecontroleerd te verspreiden als IT niet op tijd op verzoeken van de business kan voldoen. In dit geval bestaat de kans dat gespecialiseerde afdelingen zelf applicaties en oplossingen gaan ontwikkelen die niet compatibel zijn met de rest van het IT-landschap of zelfs securityrisico’s met zich meebrengen.

Composability voorziet in behoefte aan meer flexibiliteit

Veel bedrijven zijn bekend met de termen de ‘composable enterprise’ of ‘composable business’, bedacht door Gartner. Deze termen verwijzen naar organisaties die dankzij een modulaire structuur – met aparte componenten die met elkaar gecombineerd kunnen worden – beter voorbereid zijn op dynamische marktomstandigheden. Zo kunnen ze sneller en beter reageren op veranderende klantbehoeften. Die ‘composability’ is daarom van belang voor de gehele organisatie, niet alleen voor IT. Low-code kan hierbij helpen door de focus op herbruikbare modulaire componenten. Dit principe vereenvoudigt de ontwikkeling en verkort de doorlooptijd, maar zorgt er ook voor dat applicaties, processen of zelfs complete applicatielandschappen flexibel aangepast en opgeschaald kunnen worden. Op deze manier legt low-code een solide fundament voor organisaties die actief zijn in snel veranderende markten en die hun veerkracht en reactiesnelheid willen vergroten.

Niets werkt zonder kunstmatige intelligentie

(Gen)AI is inmiddels niet meer weg te denken uit de zakelijke wereld. Geïnteresseerde bedrijven vragen echter wel af: welke regelgeving moet worden nageleefd, welke toegevoegde waarde kan AI ons bieden in verschillende domeinen en hoe moeten medewerkers worden opgeleid?

AI is inmiddels al een belangrijk onderdeel van holistische low-code platforms, waarmee bedrijven direct intelligente applicaties kunnen ontwikkelen. Dit wordt ‘AI-enabled’ ontwikkeling genoemd, waarbij de productiviteit van developers kan worden verbeterd door bijvoorbeeld de intelligente bots als co-developers in te zetten. Daarnaast zijn er ‘AI-enhanced’ applicaties die AI gebruiken om de gebruikersproductiviteit te optimaliseren. Deze AI-functionaliteit kan bestaan uit diensten van derden zoals AWS of OpenAI, maar ook uit machine learning-modellen die door de organisatie zelf zijn getraind.

Innovatie stimuleren met low-code

Low-code speelt een belangrijke rol bij het versnellen van digitale transformatie, zelfs in complexe use cases. Het is intussen een van de belangrijkste technologieën voor diverse sectoren zoals productie, retail, de publieke sector en finance.

Low-code sluit high-code niet uit, het is een aanvulling. Het helpt om toekomstbestendige applicaties te ontwikkelen met een hoge mate van gebruiksgemak en geoptimaliseerde functionaliteit. Bovendien helpt het de beperkingen overbruggen van verouderde computersystemen en van systemen die ontwikkeld zijn aan de hand van één codebasis. Zo ontstaat een moderne IT-infrastructuur die voorziet in de zakelijke eisen van nu en die schaalbaar is om ook toekomstige uitdagingen op te lossen.

Low-code maakt softwareontwikkeling toegankelijk voor meer mensen binnen de organisatie en verkort de ontwikkeltijd aanzienlijk. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparingen een betere inzet van IT-budgetten, maar bevordert ook de digitalisering en duurzame transformatie van complete ecosystemen. Door IT-teams te ontlasten van alledaagse, repetitieve taken en medewerkers efficiënter te laten werken via geautomatiseerde workflows, ontstaat meer ruimte voor innovatie.

Menno Odijk, Field CTO bij Mendix

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in