Home Cloud Losse schapenwolkjes in de cloud. Hoe maakt u er een geheel van?

Losse schapenwolkjes in de cloud. Hoe maakt u er een geheel van?

59
dainamics

Bedrijven weten inmiddels dat ze dankzij de cloud sneller kunnen innoveren en processen efficiënter kunnen laten verlopen. Het is dan ook niet vreemd dat het aantal cloud-applicaties per bedrijf de laatste tijd flink is toegenomen. Dit kan leiden tot applicatiewildgroei. Software staat op diverse plaatsen in de cloud, waardoor het overzicht dreigt zoek te raken. Heeft u hier als IT-specialist ook mee te maken? Dan is het een goed idee om het cloud-landschap eens onder de loep te nemen.

Strenge verplichtingen

Het is heel eenvoudig: u kiest in de public cloud uit een scala van bestaande applicaties en neemt het af als dienst (Software as a Service, SaaS). De SaaS-aanbieder ontfermt zich, voor zover u dat wilt, over de installatie, het onderhoud en het beheer. Er is geen ingewikkeld integratie- of administratieproces nodig en de software is overal beschikbaar. Naast de public cloud kan de private cloud uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als u zelf alle controle over specifieke data wilt, of vanwege strenge verplichtingen ten aanzien van regelgeving en governance. Het is volledig toegespitst op uw bedrijf en u maakt alleen gebruik van uw eigen omgeving. Het is begrijpelijk dat u van beide cloud-vormen gebruik wilt maken. Want waarom zou u niet van de mogelijkheden profiteren?

Het gebruik van zakelijke applicaties in public cloud is de afgelopen 24 maanden met 38 procent toegenomen. (Bron: Computer Profile: Analytics Paper Nederland, 2016)

Het gevolg: applicatiewildgroei

De consequentie van de vele applicaties die in de cloud rondzweven, is dat u het overzicht dreigt kwijt te raken. Sommige op maat gemaakte applicaties staan in de private cloud, andere programma’s zoals Office 365 staan in de public cloud en weer andere programma’s draaien buiten de cloud op een lokale server. U heeft nu nog enig overzicht over al die verschillende applicaties. Maar wat als er nog meer applicaties bijkomen? Door de complexiteit is niet alleen het aantal applicaties, maar ook de prestaties per applicatie en het toegangs- en identiteitsbeheer haast niet meer te achterhalen.

In goede banen met de hybrid cloud

Een goede hybrid cloud-oplossing kan uitkomst bieden om de vele losse schapenwolkjes in de cloud bij elkaar te drijven en samen te voegen tot een overzichtelijk geheel. Mits alles op een logische wijze wordt geïntegreerd. Een serviceprovider zou u daar eventueel bij kunnen helpen. Wilt u meer weten over de hybrid cloud en hoe u de integratie veilig en doordacht aanpakt? Lees dan het e-book ‘Slim op weg naar de cloud! De afwegingen en aandachtspunten’.

Clemens Esser, Manager Solutions & Technology HPEnterprise bij Tech Data

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here