Home Cloud Over de cloud – en andere onduidelijkheden!

Over de cloud – en andere onduidelijkheden!

81

De cloud. Het is de laatste jaren een van de meest gebruikte. Een term die echter ook synoniem staat voor onduidelijkheid. Waar hebben we het eigenlijk over als we over de cloud spreken?
“Alles gaat naar de cloud! De oplossing is de cloud. De cloud is gewoon goedkoper. Ons bedrijf zit helemaal in de cloud! Hoe veilig is de cloud? Waar staat de cloud? ”

Veel discussies, presentaties en marketinguitingen verzanden, doordat niet duidelijk wordt gedefinieerd over welke vorm van cloud en over welke doelgroep men het heeft. En dat terwijl juist die duidelijkheid steeds weer door het publiek wordt gevraagd – en het eigenlijk ook niet zo moeilijk is duidelijkheid te geven.

Waar praten we over, bij cloud

Wat cloud is weten we als sector. Maar toch nog even de basis:
Cloud is simpel gezegd het flexibel en gecontroleerd aanbieden van diensten vanaf een centrale plek. Dit kan in de vorm van een SaaS-dienst zijn – waarbij de applicatie of service open wordt geleverd. Aan de andere kant staat het flexibel aanbieden van serverruimte, in de vorm van IaaS.

Dit alles kan zowel in een open domein, of in een afgeschermd domein worden aangeboden. Respectievelijk open cloud waarvan iedereen gebruik kan maken en een private cloud die exclusief door één organisatie wordt gebruikt.
Tussen de hierboven geschetste vormen zitten allerlei varianten. Hybride cloud, Hybride datacenter, PaaS, volledig managed of geheel selfservice.

Misvattingen over de cloud

Er zijn verschillende misvattingen over de cloud. Het is belangrijk om die in het vizier te hebben, als je een duidelijke cloud-boodschap over wilt brengen. Hieronder een aantal van die misvattingen:
– Grote cloud-providers zijn goedkoper dan kleine cloud providers.
Dit is vaak niet het geval. De groten lopen weliswaar voorop en bieden wellicht de meest up-to-date-mogelijkheden, maar hebben alle afnemers die nodig? Als je als bedrijf geen speciale wensen hebt en over een stabiele ICT-omgeving beschikt, kan je prima slagen bij een hosting/cloud-provider die gebruikt maakt van inmiddels degelijke open cloud source platformen.
– Cloud providers bieden het snelste platform.
Juist op het gebied van gevraagde snelheid zie je steeds meer oplossingen waar de software-overhead tot het minimum wordt gereduceerd. En waar bedrijven dit toch ook weer insourcen. Er zijn ook tal van aanbieders die zich hier helemaal op specialiseren en daardoor een betere service kunnen leveren.
– Cloud biedt de ultieme flexibiliteit.
Dit is niet voor iedereen zo. Een hosting-provider uit de regio is vaak veel beter in staat een klant te helpen dan een grote open provider. Tussen alleen selfservice en managed services kunnen die kleine partijen maatwerk leveren. Die paar euro verschil valt dan in het niet en de klant kan altijd met zijn vaste contactpersoon bellen, en heeft niet te maken met anoniem contact via tickets.
– Cloud is hetzelfde als virtualisatie.
Dit is een traditioneel misverstand. Virtualisatie en cloud worden vaak door elkaar gehaald. Virtualisatie betekende een doorbraak in het flexibel kunnen aanbieden van services, maar cloud is ook de service erom heen, de monitoring, het management en de controle.
-Cloud is onveilig.
Een private cloud dat afgeschermd is van het internet is beslist niet onveiliger dan een situatie waarbij IT intern staat. Zelfs open cloud providers bieden perfect afgeschermde private omgevingen aan, die via een directe verbinding buiten het internet om worden verbonden met het bedrijf. Zo’n directe verbinding naar een open cloud provider is een service die meer en meer datacenters nu ook aanbieden om bedrijfsserver-omgevingen die daar staan en de open cloud providers te verbinden.

Wees helder over cloud

Om de adoptie van cloud-diensten verder te brengen, is het belangrijk dat in de discussie basisbegrippen steeds uitgelegd blijven worden. Uitgelegd naar de gebruiker of naar de potentiële gebruiker. Want een overgang naar de cloud gaat in stappen. De tussenliggende stappen overslaan schept teveel verwarring.
Als cloud provider is het goed je te beseffen met welk publiek je praat en daarop je verhaal aan te passen. Waar staat je publiek, wat is hun ervaring – maar ook: wat vinden zij belangrijk. Dan landt het verhaal. Dan is er connectie.
Een helder gestructureerd beeld met de juiste toon voor het publiek dat je wilt bereiken. Daarmee haal je klanten aan boord en gaan ze de cloud in. Want dat is waar zij gebaat bij zijn en… de cloud-provider uiteindelijk ook.

Stijn Grove is eigenaar van DatacenterAdvies en thePeopleCloud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in