Home Innovatie & Strategie Scrummen met je IT-partner

Scrummen met je IT-partner

94

Nog steeds kom ik met regelmaat in contact met potentiële klanten die op een ouderwetse manier denken over softwareontwikkeling. Ze hebben een site of een platform nodig dat tegen een vaste prijs volgens de watervalmethode moet worden opgeleverd en dat alles vastgelegd in keiharde afspraken vooraf. Ook al zit daar misschien een indrukwekkend businessplan achter, toch is een dergelijk project bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Bedrijfscultuur is vaak de grootste beperking voor bedrijven om op een effectieve manier aan een nieuw businessmodel te werken. De manier waarop je intern samenwerkt, maar ook met IT-partners, is namelijk bepalend voor de snelheid waarmee je tot concrete resultaten kunt komen. Samen met je IT-partner software ontwikkelen via de Scrum ontwikkelmethodiek wordt steeds meer de standaard, maar niet elk bedrijf heeft daar oren naar.

30 procent onzin
Vroeger was het een gangbare werkwijze om een IT-dienstverlener of ontwikkelaar in te schakelen met de opdracht om een concreet ‘probleem’ voor je op te lossen. Gewapend met een contract keek de opdrachtgever vanaf de zijlijn toe hoe de IT-partner zijn best deed om een functioneel ontwerp  van soms 80 pagina’s lang uit te werken tot het gewenste eindproduct. Dat daarbij zo’n 30 procent aan onzinnige functies werd opgenomen, werd niet als relevant gezien. De opdrachtgever wil immers dat alles wat in het contract staat, wordt opgeleverd en de IT-partner wil zo min mogelijk werk doen om dit resultaat te bereiken. Dat is een uiterst ongezond spanningsveld, wat ook precies de reden is dat de Scrum-ontwikkelmethodiek de laatste jaren zo’n vlucht heeft genomen. Samenwerking tussen opdrachtgever en IT-partner volgens Scrum is de volgende stap, waarbij de twee partijen juist op een uiterst hechte manier met elkaar samenwerken om gezamenlijk een zo goed mogelijk eindresultaat te bereiken.

Roadmap als basis
Bedrijven zijn van oorsprong niet ingericht om makkelijk met verandering om te gaan. Toch is dit vandaag de dag van levensbelang, omdat traditionele businessmodellen links en rechts in de markt omvallen. Daar moeten organisaties op inspelen door snel van strategie te veranderen en die in de vorm van concrete functionaliteit op de markt te brengen. Dat kan alleen als je daar op een agile manier mee omgaat. Stel een roadmap op, waarin je in grote lijnen vastlegt welke kant je op wilt. Vervolgens ga je in een projectteam, bestaand uit vertegenwoordigers van de klant en de IT-partner, aan de slag om in regelmatige intervallen steeds een stukje functionaliteit op te leveren dat bijdraagt aan het einddoel. Dat klink logisch, maar in de praktijk is er helaas nog veel weerstand tegen. Onderzoek wijst echter uit, dat agile-werkwijzen als Scrum essentieel zijn voor organisaties om op een daadkrachtige manier te kunnen inspelen op de veranderingen in de markt. Vertrouw dus niet op de ouderwetse watervalmethode, maar ga Scrummen met je IT-partner!

Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in