Home Data & Storage SDDC: de volgende stap na servervirtualisatie

SDDC: de volgende stap na servervirtualisatie

193

In een Software Defined Data Center (SDDC) virtualiseer je alle componenten in het datacenter en bied je ze aan als een service. Het tekent de verschuiving van een fysieke infrastructuur naar een infrastructuur als service, die werd ingezet begin 2000 met servervirtualisatie. Waar het destijds alleen ging om het virtualiseren van de servers, gaat het nu ook om andere componenten zoals netwerk en storage. Dat geeft veel voordelen op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid, stroomverbruik en de beschikbaarheid van het datacenter.

SDDC is een onderwerp dat zo interessant, actueel en uitgebreid is dat we het niet in één blog kunnen vangen. Daarom gaan we in een serie van vijf blogs in op deze bijzondere ontwikkeling, waarmee organisaties het maximale uit hun infrastructuur kunnen halen. In dit eerste deel beginnen we met de basis: wat is een SDDC? Waaruit bestaat het? Wat zijn de voordelen en wat de uitdagingen? Iedere nieuwe blog bouwen we op soortgelijke wijze op.

Een overzicht van de vijf blogs:

  1. SDDC: de volgende stap na servervirtualisatie.
  2. vRealize: het management, de controle en reporting van de virtuele omgeving.
  3. vSAN: storage virtualisatie.
  4. NSX: netwerkvirtualisatie.
  5. De roadmap naar een complete SDDC: hoe gaan we dit bereiken?

Wat is een SDDC?
Binnen een SDDC virtualiseer je niet alleen de componenten server, storage en netwerk, maar beheer en monitor je deze ook centraal. De visie achter het SDDC is het aanbieden van de applicaties en functionaliteiten als een service aan de organisatie. Het SDDC kiest dus in feite de server, storageruimte, router of firewall in het netwerk, zonder dat je daar als eindgebruiker enige weet van hebt. Veel organisaties hebben het servergedeelte van hun datacenter al langer gevirtualiseerd. Servers kunnen dan efficiënter en flexibeler ingezet worden, meer servers zijn samen te voegen binnen een fysieke server en je kunt servers makkelijk verplaatsen of klonen. Dat zorgde al voor flinke besparingen, o.a. in beheer en stroomverbruik, en een hogere beschikbaarheid: als er een fysieke server uitvalt, worden de virtuele servers automatisch overgezet (vMotion) naar een andere fysieke host. De software bepaalt het dus onafhankelijk van de hardware, daar waar de hardware eerst de bepalende en beperkende factor was.

Servervirtualisatie is eigenlijk het startpunt om naar een SDDC te gaan. Een logische vervolgstap zou zijn om desktops, applicaties en profielen virtueel aan te gaan bieden, om vervolgens feitelijk alles te gaan virtualiseren. Als alle software en hardware van elkaar los zijn getrokken, spreekt men pas over een SDDC en is de software leading (Software Defined).
Het SDDC is dus geen kant-en-klare oplossing, maar een groeipad naar het volledig virtualiseren van alle software in het datacenter.

sddc.jpg.thumb

Voordelen van een SDDC: hoge beschikbaarheid, flexibiliteit en beheergemak
Een SDDC biedt een aantal voordelen, waaronder hoge beschikbaarheid; dat sluit aan bij het always on concept: de gebruiker wil altijd en overal vanaf elk device beschikking hebben over services en applicaties, 24 uur per dag. Door virtualisatie van je datacenter kun je dat beter bieden.
Daarnaast biedt een SDDC veel flexibiliteit. Je kunt de resources en workload goed in kaart brengen en op elkaar afstemmen. Het beheersgemak is dus groter en je bespaart aanzienlijk op OPEX, Operational Expenditures.

Bovendien: fysieke hardware kan kapot gaan. Als er dan een virtuele laag boven zit, vangt deze het defect op en kiest een andere optie in het netwerk, een andere router of server bijvoorbeeld die wel goed werkt. Een SDDC sluit aan bij alle ontwikkelingen rondom de cloud. Met een SDDC creëer je een ‘private cloud’: op jouw eigen locatie bied je diensten aan en je kunt diensten afnemen van een publieke cloud, bijvoorbeeld Microsoft, Google of Amazon.

Waaruit bestaat een SDDC?
Een SDDC bestaat uit drie onderdelen:
vRealize, een automation tool. Deze automatiseert een aantal processen die binnen het datacenter plaatsvinden, bijvoorbeeld het uitrollen van een nieuwe server. Aan een nieuwe server, moet de juiste storage gekoppeld worden, een netwerkadres toegekend, zodat de server bereikbaar is en er moet een firewall worden geïnstalleerd zodat hij beveiligd is. Al die processen die door iemand geconfigureerd moeten worden, kan vRealize automatiseren. Daardoor rol je met één druk op de knop een gepreconfigureerde server uit, inclusief alle benodigde componenten. Ook brengt vRealize in kaart welke servers overbezet zijn en welke nog resources vrij hebben. Geautomatiseerd verdeelt hij de resources dan over de servers. vRealize zorgt voor goed management, een goede capaciteitsplanning, een goede rapportage en analyse en maakt statistische gegevens van de omgeving goed inzichtelijk. Meten is weten!
vSAN: virtual storage. Vaak zie je in een datacenter dat er servers staan die een aantal harde schijven bevatten waarmee niets wordt gedaan. Omdat er naast de servers ook een storage array wordt neergezet met een veel grotere opslagcapaciteit, waar alle data naartoe wordt geschreven. vSAN zorgt ervoor dat de ongebruikte harde schijven in de servers virtueel aan elkaar worden geknoopt om een virtuele storage unit te vormen. Dat heeft als voordeel dat de traditioneel ongebruikte harde schijven worden gebruikt en als storageruimte kunnen gaan dienen.
NSX: netwerkstorage. NSX of Software Defined Network is veelal de grootste, ingewikkeldste en meest onbekende stap. NSX virtualiseert het complete bestaande netwerk. Het abstraheert een virtueel netwerk uit het onderliggende fysieke netwerk in een enkel platform.
NSX vereenvoudigt de vele arbeidsintensieve handelingen binnen een veelal complexe infrastructuur. Doordat NSX zowel de server als het netwerk virtualisatie koppelt, waardoor alle paden gebruik maken van hetzelfde platform.

Wat een VM voor een computer is, is het virtuele netwerk voor een datacenter. NSX voorziet dus netwerken van de mogelijkheden die VMware server virtualisatie biedt voor computer.
Daarnaast brengt NSX security in het datacenter met een geautomatiseerd beleid gekoppeld aan de virtuele machines. Het NSX platform functioneert op alle netwerk hardware, functioneert op iedere hypervisor en integreert tevens met alle cloud management platformen. Hierdoor is NSX zeer toegankelijk voor een organisatie.

Wat zijn de uitdagingen om de overstap naar een SDDC te maken?
De keuze van een SDDC markeert een omslagpunt. Koop je nieuwe hardware of stap je over op virtual storage? Wat heb je dan nodig en wat kost dat? Welke nieuwe kennis heb je nodig? Kan mijn huidige beheerder dit? Wat voor impact heeft het op onze business? Het is een investering / stap die je moet maken. Het kan financieel voordeel opleveren, maar je moet wel durven vernieuwen. En dat is soms best eng. Het levert de organisatie voordelen op, maar het kan voor sommige betrokkenen ook nadelen opleveren. Automatiseringssoftware heeft banen overbodig gemaakt. Als een netwerkbeheerder of storagebeheerder niet wil meegroeien met zijn tijd en zijn oude vertrouwde kunstje wil blijven doen, dan staat hij innovatie in de weg. Maar als hij wel meegaat, loopt hij misschien het risico zijn baan kwijt te raken. Vaak redeneren mensen: ik doe het al tien jaar zo; dat werkt, dus hoef ik niets nieuws. Als je niet ziek bent, ga je ook niet naar een dokter toe.
Om de overstap naar een SDDC te maken, is een goede voorbereiding cruciaal. Die begint met inzicht krijgen in het bestaande datacenter en de huidige werkprocessen. Dat gebeurt met hulp van een stappenplan. Welke doelstellingen heeft de organisatie? Er wordt dan eerst een high level design opgeleverd met productkeuzes en een business case. Dan zie je wat het kan gaan opleveren, in geld, maar ook in flexibiliteit, time-to-market en schaalbaarheid van de infrastructuur.
De uitdaging is ook dat je met SDDC een dynamische omgeving creëert, een heel flexibel storage- en serverpark, dat voortdurend aan verandering onderhevig is. Het is een andere manier van denken en werken. Een SDDC kan de indruk wekken dat je resources oneindig zijn, maar dat is niet het geval. Capaciteits- en resourceplanning blijven een relevant onderwerp en aandachtsgebied.

Daan van Baardewijk, Teamleider en Solution Advisor Computing Everywhere

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in