Home Data & Storage SDN: wat is het en wat levert het op?

SDN: wat is het en wat levert het op?

120

In de afgelopen twaalf tot achttien maanden is Software-Defined Networking (SDN) vooral gepresenteerd als de redding voor het datacenter. SDN is volgens velen in staat het netwerk te transformeren, kritieke informatie naar boven te halen en nieuwe diensten en analytics te bieden, die vandaag de dag nodig zijn. Volgens IDC is SDN de komende drie jaar goed voor acht miljard dollar.

SDN is ook geroemd vanwege zijn potentiële kostenbesparingen. Chris Weitz van Deloitte Consulting schat dat SDN tot de helft aan besparingen op netwerkkosten kan opleveren. Die zijn goed voor tien tot vijftien procent van het gemiddelde IT-budget.

Te midden van deze hype is het voor IT-managers lastig om feiten van fictie te onderscheiden. Laten we daarom eens kijken wat SDN nu echt is, waarom het belangrijk is en welke mythen er rond deze technologie zijn ontstaan.

Een nieuwe IP-benadering voor networking
SDN is een technologie waarbij de control plane en de data plane binnen een netwerk gescheiden zijn. Dit is een kritische factor voor New IP, omdat een IT-afdeling hiermee programmeerbare controlemechanismen en orkestratie binnen het complete netwerk kan inzetten. Dit in plaats van het provisionen, configureren en beheren van losse devices. SDN biedt tal van voordelen, maar drie zijn echt kritisch en maken SDN relevant. Dat zijn automatisering, snelle applicatieontwikkeling en vereenvoudiging van het netwerkbeheer.

SDN biedt meer mogelijkheden voor automatisering in een steeds complexer wereld. Organisaties die een applicatie willen gebruiken in een public cloud-omgeving, hebben normaal gesproken een selfserviceportal nodig voor het provisionen van de vereiste resources. Dit kost niet alleen tijd en dus geld, maar zorgt ook voor risico’s van misconfiguratie door menselijke fouten.
Met SDN hoef je alleen maar aan te geven welke applicatie je in de cloud wilt gebruiken en welke resources je nodig hebt. Dankzij de intelligentie van de control plane en de mogelijkheid van orkestratie wordt de service intuïtief opgezet op basis van de optimale configuratie van compute-, storage- en netwerk-resources.

Het snel inzetten en opschalen van applicaties kan een organisatie maken of breken. Als een medewerker alle resources niet handmatig hoeft in te stellen om een applicatie te leveren, zijn nieuwe services sneller up and running. Naast het zorgen voor eenvoudiger toegang voor medewerkers kan SDN ook de concurrentiekracht van een organisatie versterken. Een organisatie kan immers sneller inspelen op de steeds wisselende marktomstandigheden en de time-to-market verkorten.

Daarnaast verandert SDN de manier waarop we netwerkinfrastructuren configureren en beheren. Door de controlefunctie te scheiden van de rest van het netwerk, beheren IT-teams het netwerk nu op basis van een helicopterview van het netwerk. Er is niet langer sprake van een verzameling silo’s.
Met meer automatisering, snelle applicatieontwikkeling en vereenvoudigd beheer is het mogelijk de bedrijfsvoering te transformeren. Maar het is nog vroeg dag voor SDN. Nieuwe ontwikkelingen doen zich nog elke dag voor. Een volledige Software-Defined Networking-wereld is voorlopig nog geen realiteit.

Rein de Jong, Sr. Regional Sales Manager, Brocade

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in