Home Innovatie & Strategie SDN biedt grote transformatiekracht en flexibiliteit

SDN biedt grote transformatiekracht en flexibiliteit

128

Software-Defined Networking (SDN) is de toonaangevende technologie voor 2018. De implementatie is snel op gang gekomen. De grote kracht zit hem echter niet in de inzet van SDN zelf, maar in de transformatiekracht die SDN kan bieden.

Digitale disruptie, snelle globalisering en toenemende eisen van klanten dwingen bedrijven om zich vandaag de dag steeds sneller te ontwikkelen. En zetten bestaande netwerktechnologie extra onder druk. SDN heeft het vermogen om netwerken die applicaties toegang geven tot resources op een on-demand pay-as-you-go manier intelligent te orkestreren. En bezit de flexibiliteit die bedrijven nodig hebben om te overleven in de digitale wereld.

Adoptie versnellen

Veel bedrijven kijken nu hoe ze de adoptie van SDN kunnen versnellen. Een recent onderzoek dat voor Verizon is uitgevoerd door Longitude onder 165 senior IT-leiders van wereldwijde multinationals belicht enkele van de redenen voor deze urgentie.

Uit het onderzoek blijkt dat de implementatie van SDN nu goed op gang is gekomen. In feite is 15 procent van de ondervraagde bedrijven al bezig met het testen of implementeren van SDN-technologieën. Dit zal binnen twee jaar stijgen tot 57 procent. 12 Procent verwacht hierbij dat SDN binnen dit tijdsbestek in de hele organisatie is geïmplementeerd. 31 procent ziet zijn SDN-implementaties echter trager verlopen. Namelijk gespreid over de komende drie tot vijf jaar. Dit geeft aan dat bedrijven die SDN nog niet in overweging hebben genomen, voordat ze begonnen zijn al het risico lopen achterop te raken in de race naar business agility.

SDN – de business enabler

SDN wordt algemeen gezien als de sleutel tot effectieve netwerkhervorming en bedrijfsgroei. Dit werd nog versterkt door respondenten die de associatie met omzetgroei aanmerkten als een belangrijke drijfveer voor SDN-adoptie. Ongeveer de helft (49 procent) wijst op de noodzaak om netwerkfunctionaliteit uit te breiden; 44 procent denkt dat SDN een concurrentievoordeel zal geven en helpt sneller te reageren op kansen.  Hetzelfde percentage (44 procent) wijst op de behoefte om diensten sneller in te zetten voor interne bedrijfsonderdelen. Andere verwachte voordelen die worden genoemd als drijvende kracht achter de invoering van SDN zijn een verhoogde netwerkbeveiliging (56 procent), betere prestaties van applicaties (50 procent) en een grotere veerkracht van het netwerk (48 procent).

Flexibiliteit

SDN helpt bedrijven om meer verfijning in het netwerk te realiseren zonder complexiteit toe te voegen. Hierdoor kunnen bedrijven de capaciteit flexibiliseren, gemakkelijker software implementeren en netwerken efficiënter beheren. Eenvoudig gezegd helpt dit organisaties technologie te gebruiken om gelijke pas te houden met de veranderende aard van de bedrijfsomgeving, zodat ze beter kunnen inspelen op gebruikers, klanten en marktkansen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de tastbare bedrijfsresultaten een overtuigend argument zijn voor de invoering van SDN, waarbij 86 procent van de respondenten het er geheel of gedeeltelijk mee eens is dat SDN een snellere invoering van nieuwe toepassingen, diensten en infrastructuur mogelijk kan maken.

Het belangrijkste is dat negen op de tien respondenten (86%) het er geheel of gedeeltelijk mee eens zijn dat SDN door zijn grotere flexibiliteit en eenvoud innovatiever kan zijn in zijn aanpak van nieuwe soorten applicaties, diensten en businessmodellen.

Ondersteuning

Gezien de potentiële zakelijke impact van SDN is het essentieel dat organisaties de barrières voor adoptie identificeren, begrijpen en overwinnen. Maar er is goed nieuws: met de juiste ondersteuning zal adoptie waarschijnlijk minder veeleisend blijken en de risico’s minder ernstig dan gevreesd.

Bedrijven worden aangespoord om zich aan te sluiten bij een netwerkprovider die net als hun eigen zakelijke professionals met een haviksoog de belangen van de klant in de gaten houdt. Leiderschap en innovatie binnen de netwerkruimte staan centraal, net als bewezen ervaring in het inzetten van SDN en andere innovatietechnologieën.

Hoewel het omarmen van nieuwe SDN-technologieën een sprong op goed geluk in het diepe lijken te vereisen, valt dat wel mee. Gewapend met de juiste due diligence, planning en netwerkprovider, is deze ‘sprong’ niet zo spannend als het op het eerste gezicht lijkt.

Peter Konings, Director Products EMEA bij Verizon

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in