
De afgelopen jaren is er veel beweging geweest in de markt van aanbieders van zoekoplossingen. Ik doel hier niet alleen op de vele overnames van search vendors door grote system integrators en softwarehuizen (FAST -> Microsoft, Endeca -> Oracle, Visisimo -> IBM, Autonomy -> HP).
Andere partijen zoals Attivio (Active Intelligence Engine) en Google (Search Appliance) hebben in 2012 een behoorlijke groei laten zien.
Ook de open source markt is in beweging en kent een behoorlijke groei sinds er commerciële partijen zijn die support en ondersteuning leveren op de software en implementaties (Denk aan LucidWorks en ElasticSearch). Dat geeft een stuk meer bedrijfszekerheid dan het downloaden van een gratis software waar je vervolgens “eigenaar” van ben.
Naast deze ontwikkeling zien we ook dat steeds meer kleinere partijen aan de haal gaan met open source technieken en daar hun eigen oplossing omheen bouwen.
Zoektechnologie wordt steeds meer een onderdeel van de totale infrastructuur en oplossing. Dat is ook de reden voor de overnames. Meer dan met databases kan zoektechnologie worden ingezet om grote hoeveelheden informatie efficiënt en zeer snel aan de gebruiker ter beschikking te stellen om informatie te analyseren of simpelweg te kunnen vinden.
SharePoint maakt nu intensief gebruik van search
Het nieuwe SharePoint 2013 is ook een goed voorbeeld van de integratie van zoektechnologie. Microsoft heeft er enkele jaren over gedaan, maar ze zijn er eindelijk in geslaagd om de investering in FAST te gelde te maken. In SharePoint 2013 wordt intensief gebruik gemaakt van search, bijvoorbeeld voor het samenstellen van allerhande lijsten met documenten. Hierdoor wordt de totale applicatie veel sneller.
De hoeveelheid informatie om ons heen neemt nog steeds toe. Voor een bepaald soort informatie is zelfs een eigen naam in gebruik: Big Data.
Er zijn niet alleen hulpmiddelen nodig om de informatie op te slaan en te beheren, maar ook om die informatie vindbaar en dus weer bruikbaar te maken. Google doet dit al jaren op het internet. Ze zijn er in geslaagd om op een – voor een buitenstaander – simpele manier miljarden pagina’s met informatie binnen een fractie van een seconde te doorzoeken én meestal een bruikbaar resultaat te presenteren.
Zoektechnologie is volwassen maar kan (nog) niet op zijn eigen benen staan. Er zijn mensen nodig om het maximale uit de techniek te halen. Denk hierbij aan het beheren van de informatie (metadata, structureren), maar zeker ook aan het beheren van de zoekervaring zodat deze aansluit op de behoefte en verwachting van de gebruikers.
Zoeken gaat over mensen en techniek. De meeste implementaties zijn niet succesvol vanwege het ontbreken van voldoende inzet en kennis van het concept “search”. Na een technische uitrol wordt de zoekapplicatie als “klaar” bestempeld. Het gebruik moet echter worden gemonitored en geanalyseerd met als doel het doorvoeren van verbeteringen op verschillende vlakken (informatiebeheer, metadata, relevantie, interface, functionaliteit etc.).
Gaat u in 2013 ook aandacht besteden aan de vindbaarheid van informatie binnen jouw organisatie?
Lees ook de eerdere teksten over Search van Stauthamer
Reken maar dat we dat gaan doen.
Binnengekomen in een redelijke greenfield situatie ontbreekt het nog zeer aan een integrale zoekmogelijkheid. We gaan daarvoor Fast gebruiken. Redenen? Simpel, het was al in huis en sluit helemaal aan op ons samenwerkingsplatform, SharePoint. Heb je dan het beste van het beste? Nee, dat niet. Een applicatie als Autonomy is van een heel andere orde. Al begin jaren negentig werkte ik met oplossing als BRS/Search die razendsnel enorme bakken met documenten ontsloot. Die bruikbaarheid komt nu pas weer een beetje terug. Een enorm voordeel is dat ons DMS aan SharePoint gaat hangen en dus automatisch meegaat.
Fast heeft daarvoor een fraaie architectuur. Ik testte Fast ooit toen het nog een onafhankelijk Noors bedrijf was. Wat me tegenstaat is dat Microsoft na het inlijven van Fast de mogelijkheden ervan verminderd en versimpeld heeft, net zoals dat gebeurde met Sybase SQL Server. Dit alles om de klant te binden aan het Microsoft platform. Als architect vind ik dat helemaal niks.
Maar voor nu: niet zeuren en aan de slag ermee!