Door AI en digitale transformatie hebben datacenters te maken met een enorme datagroei, hoge flexibiliteitseisen van applicaties, toenemende complexiteit, een tekort aan deskundig personeel en stijgende energiekosten. Het brengt echter ook kansen met zich mee. Organisaties kunnen hun IT-infrastructuur moderniseren en zo gebruikmaken van storage management dat is gericht op policy-based management, self-service provisioning en geautomatiseerde storage-as-code.
Enorme datagroei is een uitdaging
De gemiddelde jaarlijkse datagroei bedraagt volgens Statista sinds 2010 ongeveer 38%. Dat is inclusief enkele piekjaren, zoals tijdens corona. Voor 2025 wordt een totaal volume voorspeld van 181 zettabytes wereldwijd. Een duizelingwekkende groei, zonder tekenen dat dit gaat afnemen. Rekening houdend met het gegeven dat niet alle gecreëerde data worden opgeslagen, groeit de totale storagecapaciteit mee met de datagroei. Zo werden in 2020 6,7 zettabytes opgeslagen en wordt tot 2025 een jaarlijkse groei van 19% voorspeld.
Het is voor bedrijven lastig om te plannen voor deze datagroei, vooral met traditionele investerings- en afschrijvingscycli. Voorheen moesten bedrijven extra hardware achter de hand en standby houden om te kunnen voorzien in ongeplande storagebehoeften. Dit is nu echter niet meer wenselijk – bedrijven hebben bijvoorbeeld te maken met stijgende energiekosten. Organisaties moeten zich dus richten op efficiënte en duurzame infrastructuur.
Daarnaast was het optimaal inrichten van storage een tijdrovend proces, vooral binnen organisaties waarin er een duidelijke scheiding was tussen bedrijfsafdelingen en de verschillende IT-subafdelingen zoals software, servers, storage en het netwerk. Het implementeren en inrichten van storage verliep vaak met moeizame aanvraagprocessen door de bedrijfsafdelingen naar storage admins. Organisaties hadden veel beheerders met verschillende skills nodig om meerdere storage omgevingen van verschillende leveranciers en technologieën te managen. Door dit alles kon het inrichten – provisioning – van opslagcapaciteit makkelijk weken duren.
Storage werd steeds complexer
Datagroei en de toegenomen complexiteit van applicaties werden voorheen verholpen door extra storage admins in te zetten – niet alleen inefficiënt, maar in het huidige IT-landschap praktisch gezien onmogelijk. De mensen met de expertise die nodig is om meerdere legacy storage arrays te kunnen beheren, zijn vaak niet beschikbaar of erg duur. Bovendien willen organisaties dat hun medewerkers zich richten op innovatie, het verbeteren van klantervaring of het verhogen van productiviteit, in plaats van bezig zijn met dagelijkse provisioning-taken.
Een dergelijke arbeidsintensieve aanpak van storage management heeft in feite geen zin meer. De oude, gesegmenteerde benadering van IT-beheer is geleidelijk verdwenen doordat er nieuwe IT-architecturen zijn ontstaan. We bevinden ons in een overgangsfase naar nieuwe standaarden. Deze omvatten cloud modellen en infrastructure-as-code, waarbij storage wordt gespecificeerd als onderdeel van het applicatieontwikkelings- en implementatieproces. Een snelle en flexibele werkwijze is nu belangrijker dan ooit en van organisaties wordt verwacht dat ze zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe eisen.
Self-service is de oplossing
Op plekken waar storage resources specifiek worden toegekend, willen organisaties het beheerde opslagvolume per FTE aanzienlijk verhogen. Echter, veel storage provisioning heeft te maken met de totale ontwikkelingsfases van applicaties. Hierbij kan de gebruiker zelf storage profielen selecteren of deze via API’s coderen. Met nieuwe applicatie- implementatiemodellen zoals containerisatie worden storage resources nu gespecificeerd in het configuratiebestand van de applicatie. De benodigde storage kan dan automatisch worden toegewezen door het orkestratie platform.
Bij deze aanpak worden applicaties sneller gelanceerd en geschaald omdat de storage-vereisten in de lifecycles zijn ingebouwd. Dit gebeurt vaak sneller dan mensen handmatig kunnen doen. Bij dit tempo moet storage management werken via vooraf ingesteld beleid, met auto-provisioning en auto-scaling.
Storage management in het tijdperk van digitale transformatie
De toekomst van storage management is gericht op storage profielen die door de klant zijn ingesteld en geselecteerd via self-service, of volledig geautomatiseerd in de applicatieomgeving via storage-as-a-code en orchestrators.
Slimme IT-organisaties zullen de rol van storagebeheerder veranderen in die van een productmanager. Dit betekent dat storage als ‘producten’ gedefinieerd moeten worden op basis van abstracte concepten, zoals storage classes en policies. Dit betekent ook dat self-service door interne klanten van de organisatie en door orkestratie platforms mogelijk moet worden gemaakt. De nieuwe storage productmanager is dan vrij om grote aantallen devices te beheren in plaats van individuele storage arrays, het gebruik van de bestaande diensten te monitoren en nieuwe concepten te creëren.
Om dit cloud operating model mogelijk te maken, bieden sommige storage leveranciers platforms waarmee storage admins grote aantallen devices kunnen beheren en capaciteit kunnen toevoegen zonder onderbrekingen. Daarnaast kunnen ze storage classes, policies en ‘availability zones’ definiëren die beschikbaar worden gesteld aan hun klanten. Tegelijkertijd kunnen developers die infrastructure-as-code platforms gebruiken de storage class specificeren die ze voor een applicatie willen, deze coderen in templates, testen en uitrollen.
Voor volledig geautomatiseerde containeromgevingen zouden bedrijven gebruik moeten maken van een Kubernetes dataplatform op enterprise niveau. Dit platform voorziet in storage management voor Kubernetes-clusters met geautomatiseerde uitrol en schaling van persistente storage en databescherming. Sommige oplossingen bieden zelfs dataservices, zoals een set databases voor gebruik in Kubernetes-omgevingen, die eenvoudig kunnen worden uitgerold. Dit bespaart developers enorm veel tijd.
Het is echter wel zo dat het inrichten van self-service, terwijl je nog wel afhankelijk bent van lange inkoop- en leveringscycli, de organisatie blootstelt aan risico’s. Het volledig omarmen van deze concepten houdt in dat de onderliggende storage platforms as-a-Service worden gebruikt. Dit zorgt voor snelle schaalbaarheid waar nodig en flexibiliteit, maar voorkomt ook dat er geïnvesteerd moet worden in hardware voordat dit echt nodig is. Bedrijven moeten niet alleen kijken naar de technologie van leveranciers, maar ook naar hun vermogen om hun platforms te leveren via flexibele, on-demand consumptiemodellen.
Zo richt je naadloos, modern storage management in
Door gebruik te maken van policy-based management, self-service provisioning en geautomatiseerde storage-as-code, kunnen bedrijven efficiënter en flexibeler werken. Moderne storage-oplossingen helpen organisaties om snel in te spelen op nieuwe eisen, innovatie te bevorderen en kosten te beheersen, zonder vast te lopen in verouderde systemen en processen.
Marco Bal, Consultng Systems Engineer, Pure Storage