We zijn met z´n allen nog maar net bekomen van de opkomende ICT-bolwerken in landen zoals China, Korea, Rusland en India. Keken we nog niet zo heel lang geleden verbaasd op van het enorme potentieel, kwaliteit en concurrentiekracht uit het Oosten, laat ik u dan vast aanbevelen om stiekem meer naar het Zuiden te kijken. De Afrikaanse ICT-leeuw brult zelfverzekerd vanuit zijn Savanne richting de slimme wereld.
Wij westerlingen kijken heel soms met wat vooroordelen naar het Afrikaanse continent. Denkend dat er nog veelvuldig rond een kampvuur wordt gelopen met een grote pot op het vuur of dat het merendeel van de economische groei wordt gerealiseerd door het uitbreiden van jungletochten om de Big Five te bekijken. Niet is minder waar, laat ik u enige context geven!
Afrika is een sterk groeiend ICT-bolwerk aan het worden. In 2015 zal de ICT markt rond de 12,5 miljard US dollar zijn. In 2035 zal Afrika het grootste arbeidspotentieel hebben van de wereld, nog groter dan dat van China of India. Steden in Afrika groeien sneller dan bijna welke stad in de wereld ook, meer dan 40% van de Afrikanen woont en werkt inmiddels in de stad.
Een recente studie gaf aan dat 87% van de Afrikaanse ondernemingen opkomende technologieën zoals Social Media, Cloud, Big Data, Analytics, Mobile en Internet of Things als zeer relevant zien voor bedrijfsgroei en dat ruim 53% deze nieuwe ontwikkelingen ook daadwerkelijk implementeert. Ruim 64% van de ondernemingen heeft plannen voor Big Data projecten of implementeren het al. Deze thema´s komen u misschien ook bekend voor?
Mobiele telefoon- en smartphone gebruik groeit explosief in Afrika. Enorme investeringen worden gedaan door internationale telefoonmaatschappijen om de snelste en meest beschikbare netwerkdiensten te leveren aan consument en bedrijfsleven. In 2015 wijzen de voorzichtige voorspellingen al naar de 800/900 miljoen eindgebruikers. Nigeria staat al in de top 10 wereldwijd.
In Rwanda wordt visie 2020 ten uitvoer gebracht om het land te veranderen van een landbouw- naar een kennis intensieve economie. We zien er een 5,5 miljard investering in Data Centers voor de overheid met de nieuwste Cloud toepassingen, high speed fiber internet infrastructuur en de uitrol van het One Laptop Per Child programma.
Kenia is innovatie wereldleider als het gaat om geldverplaatsingen en betalingen. Recent werd ik door een collega uitgenodigd om een hapje te eten in Nairobi. Rekeningen worden gewoon via de telefoon betaald, on/offline, bankrekening of e-wallet eventueel zonder bankrekening, het kan allemaal. M-Pesa heet het. De “M” staat voor Mobiel, “Pesa” betekent geld in Swahili, mobiel geld dus. Het is het beste mobiele betaalsysteem ter wereld. U en ik betalen nog steeds met een debit of creditcard, In Kenia betaald 71% van de bevolking al via hun telefoon, ik bedoel maar.
Kleine start-ups ontstaan als ontluikende tulpen. De energie, drive en het commitment van de jonge, meestal zeer goed opgeleide mensen, is zeer aanstekelijk. Nieuwe innovatieve toepassingen op het gebied van social media applicaties en analytics komen tot wasdom. Een parkeer-app in Nairobi, gebruikmakend van GPS en sensoren om te zien waar er nog open plaatsen zijn om te parkeren, is heel handig. Gemiddelde leeftijd van de dames en heren zowel in grote als kleine ondernemingen is rond de 23 jaar. Kun je nog even mee vooruit en de nieuwe generatie hierna is nog veel groter!
Om nog even in Kenia te blijven, men is gestart om een totaal nieuwe ICT Hub & Stad te bouwen genaamd “Konza”, Afrika´s Silicon Savanne, een ruim 15 miljard US dollar kostend project. Bangalore maar dan met anabolen. ICT-Hub voor Afrika, Europa en misschien de wereld. Kwalitatief hoogstaande ICT-producten en diensten met zeer concurerence tarieven.
Konza technologie stad is een onderdeel van het ambitieuze Visie 2030 initiatief van de Keniaanse overheid om de verwaarloosde infrastructuur in de komende 16 jaar te verbeteren. Ruim 2000 hectare, 60 KM van Nairobi. Men gaat uit van 20.000 IT banen binnen nu en drie jaar, in 2030 ruim 200.000 !
Vanuit deze nieuwe innovatieve ICT stad komen “state of the art” Cloud enabled Data Centra´s, Call Centra´s, Software Ontwikkeling, assemblage lijnen voor computer bedrijven, universiteiten, internationale research instellingen, hotels, huizen, scholen, ziekenhuizen etc….de stad van de toekomst.
Uiteraard begrijp ik dat er ook sociale, politieke en maatschappelijke uitdagingen liggen. Dat is ook één van de redenen dat IBM in november 2013 een Research centrum heeft geopend in Kenia. We brengen de maatschappelijk relevante problemen niet naar Research, maar we brengen Research naar het gebied om daar de relevante problemen op te lossen.
De Afrikaanse leeuw brult vanuit zijn Silicon Savanne. Er is veel veranderd sinds Kuifje Afrika bezocht. Misschien toch handig om de ontwikkelingen in het Zuiden wat beter in de gaten te houden.
Gerard E.A. Smit, CTO Benelux, IBM Distinguished Engineer