Home Innovatie & Strategie Slimmere zorg vereist slimmere netwerken

Slimmere zorg vereist slimmere netwerken

Eurofiber -
164
dainamics

Van krimpende budgetten tot een tekort aan personeel in het verzorgingstehuis. De zorgsector staat voor de nodige uitdagingen. Met behulp van slimme ICT-oplossingen kan de kwaliteit van de zorg toch behouden blijven. En in veel gevallen zelfs stijgen.

Betere zorg met goede kostenbeheersing

Inmiddels zijn er genoeg voorbeelden van de succesvolle inzet van ICT-toepassingen. Denk aan het gebruik van domotica in verzorgingstehuizen en zorgcomplexen voor senioren. Of aan IP-camera’s die niet alleen voor toezicht worden gebruikt. Maar ook voor interactie tussen ouderen en specialistische zorgverleners zijn in te zetten. In dat laatste geval scheelt het bijvoorbeeld een tijdrovend – en in veel gevallen kostbaar – bezoek naar of van een specialist.

Een andere toepassing die terrein wint, is het gebruik van sensoren die een vallende beweging detecteren. En via het netwerk een melding sturen naar een alarmcentrale. Hiermee wordt efficiënt omgegaan met de capaciteit van het personeel. Dit, terwijl tegelijkertijd de veiligheid van de bewoners of clienten wordt verhoogd.

eHealth Monitor 2017: domotica in opmars

De opmars van domotica in de zorg is ook te zien in de meest recent uitgave van het jaarlijkse onderzoek eHealth Monitor, uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en Nictiz, het expertisecentrum ehealth. De samenstellers van de eHealth Monitor signaleren bijvoorbeeld dat de toepassing van ‘toezichthoudende technieken’ in de ouderenzorg in de afgelopen jaren met twintig procent is gestegen. Dit tot tevredenheid van verpleegkundigen in de ouderenzorg en de ziekenhuiszorg, aldus de onderzoekers. Respectievelijk 75% en 63% van hen vindt toezichthoudende technieken ‘noodzakelijk of wenselijk’.

Netwerkverbinding is cruciaal

De opmars van geavanceerde domotica-oplossingen zorgt ervoor dat de netwerkverbinding van cruciaal belang wordt. Bij toezicht via een IP-camera of tijdens een videoconsult moet bijvoorbeeld de beeldkwaliteit van hoge kwaliteit zijn en geen haperingen kennen.

Een dergelijk beeldsysteem is echter een ‘bandbreedte vreter’. Videosignalen zorgen voor grote hoeveelheden data die van A naar B moeten gaan. Oudere netwerkinfrastructuren, zoals DSL of coax, schieten in zo’n geval te kort. Glasvezelnetwerken zijn bij uitstek geschikt voor dit soort toepassingen. Zij bieden zowel hoge betrouwbaarheid als hoge bandbreedte. Dit, zonder ongelijkheid in de up- en downloadsnelheid.

Zo veilig mogelijk

Naast betrouwbaarheid en snelheid is veiligheid een ander belangrijk aspect bij de keuze voor een eHealth-netwerkinfrastructuur. De informatie die ‘over de verbinding gaat’, is immers zeer privacygevoelig. Ook hier blijkt de waarde van glasvezelnetwerken, die veiliger zijn dan DSL en coax-verbindingen. Zo is het ‘aftappen’ van een verbinding nagenoeg ondoenlijk: de grote hoeveelheid glasvezels in één afgeschermde, ondergrondse, kabel maakt het erg lastig om ’t juiste vezeltje te vinden.

Slimmere ‘cure’ en ‘care’ begint bij slimmere netwerken die betrouwbaar, snel en veilig zijn.

 

Welke glasvezelleverancier te kiezen? Stel deze vragen bij keuze glasvezelnetwerk:

Veiligheid en betrouwbaarheid:

  • Is het glasvezelnetwerk geheel ondergronds aangelegd?
  • Zijn de kabels afgeschermd met dikkere mantels tegen graafschade?
  • Hebben de kabels meervoudige glasvezelparen?
  • Is het glasvezelnetwerk redundant, al dan niet in een fysiek gescheiden ring, uitgevoerd?
  • Is het glasvezelnetwerk gebouwd rond (open) industriestandaards?
  • Biedt de leverancier van het glasvezelnetwerk ook encryptie aan?

Flexibiliteit en schaalbaarheid:

  • Biedt de exploitant van het glasvezelnetwerk de mogelijkheid voor organisaties om zelf ‘dark fiber’ te belichten of zit u vast aan een all-in pakket voor belichting, software en diensten?
  • Geeft de exploitant van het glasvezelnetwerk de mogelijkheid om op flexibele wijze meer of minder bandbreedte af te nemen?
  • Biedt de exploitant van het glasvezelnetwerk de mogelijkheid om op flexibele wijze meer of minder locaties aan te sluiten?

Abdelhati Dada, senior strategisch accountmanager Zorg, Eurofiber Nederland

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here