Home Innovatie & Strategie Smart Cities: denk om de gebruikservaring

Smart Cities: denk om de gebruikservaring

80

We zijn hard op weg onze omgeving een stuk intelligenter te maken dan hij nu al is – maar er zijn ook nog wat horden te nemen. Om een succesvolle slimme samenleving te creëren is het bijvoorbeeld wel van belang dat iedereen verbonden is. En dat niet alleen: dat iedereen ook verbonden blijft, althans, zolang gebruikers dat zelf willen. Alleen als gebruikers verbonden zijn, kunnen ze de informatie krijgen die ze nodig hebben op het moment dat dat relevant is – en de data leveren die de basis vormt voor intelligente dienstverlening.

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker niet vanuit technisch oogpunt. De gemiddelde smartphone heeft nu al snel vier verschillende manieren aan boord om draadloos data uit te wisselen. We hebben de mobiele 3G/4G netwerken voor voice en data. We hebben WiFi waar we graag mee verbinden, omdat het vaak sneller en vooral goedkoper is dan de mobiele netwerken. We hebben Bluetooth om verbinding te leggen met persoonlijke apparaten als headsets en smartwatches. En we gebruiken steeds vaker NFC voor betalingen en toegang tot bijvoorbeeld openbaar vervoer of sportclubs.

Mocht je denken dat dat aardig te overzien is: er is meer, en er komt nog veel meer aan. Er is Bluetooth Low Energy (BLE), een nieuw Bluetooth protocol dat de komende jaren breed wordt ingevoerd en ervoor moet zorgen dat je batterij niet direct leegloopt als je je headset aansluit. Maar je hebt ook ZigBee (voor industrieel IoT-gebruik) en Z-Wave (specifiek gericht op domotica). Behalve WiFi is er LoRaWAN (Low Radiation WAN) als stralingsarm alternatief voor IoT in dichtbevolkte gebieden. Maar er is ook Sigfox, dat nu al in allerlei Europese steden wordt gebruikt voor Smart City projecten, en Neul Weightless dat min of meer hetzelfde doet, maar dan goedkoper. En zo zijn er nog vele tientallen andere protocollen en standaarden die allemaal specifieke toepassingen en beperkingen hebben.

De kans dat je als gebruiker direct met een van die technieken te maken krijgt is gelukkig niet groot, omdat ze vooral bedoeld zijn om de signalen van IoT sensoren te verwerken, die uiteindelijk pas weer via 4G/LTE of WiFi bij ons terecht komen. Maar het geeft wel aan dat IoT een complexe wereld is. Als we niet oppassen, worden Smart City toepassingen net zo ingewikkeld – en dat moeten we absoluut zien te voorkomen.

Voor gebruikers telt maar één ding: de gebruikservaring. Waarom is het bijvoorbeeld mogelijk om van het ene mobiele netwerkgebied naar het andere te lopen zonder dat je daar als gebruiker ook maar iets van merkt, maar moet je bij gebruik van WiFi elke keer opnieuw een netwerk kiezen en moet je dan ook nog uitvogelen of en hoe je daar welk wachtwoord moet invoeren?

Voor het succes van Smart City projecten is het essentieel dat we de drempel voor gebruikers zo laag mogelijk maken – hoe complex het aan de achterkant ook is. De nieuwe 802.11u wireless roaming standaard en Hot Spot 2.0 gaan daarbij helpen. 4G-gebruikers kunnen straks, zodra ze binnen bereik van een HS2 netwerk komen, automatisch, veilig en ongemerkt overschakelen naar WiFi. Sterker nog: dankzij HS2 wordt het mogelijk ongemerkt tussen verschillende WiFi access points te roamen, net zoals we dat ook op het mobiele netwerk gewend zijn.

Het is verleidelijk om je bij Smart City trajecten te verliezen in technische innovaties. Maar de sleutel tot succes ligt bij de gebruikers en hun bereidheid om die techniek te gebruiken. Dat lukt alleen als we de toegang tot die techniek zo soepel en simpel mogelijk maken. Voor alles moeten we blijven zorgen voor een vlekkeloze gebruikservaring, anders komt er van die hele slimme dienstverlening niets terecht.

Spencer Hinzen, EMEA Director Business Development bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in