Home Internet Smart City WiFi: minder kosten door efficiënte dekking

Smart City WiFi: minder kosten door efficiënte dekking

124
dainamics

Het optimisme over Smart Cities is groot. In een onderzoek onder beslissingsbevoegde IT-managers in de Benelux en Europa, dat eerder dit jaar in opdracht van Ruckus werd gehouden, bleek dat maar liefst 88% van alle respondenten in de Benelux denkt dat de hele organisatie inziet wat de waarde van een Smart City kan zijn. De overige 12% houdt het op in elk geval het grootste deel van de organisatie.

De meeste respondenten associëren Smart City projecten met prestige. Dit, vanwege het innovatieve karakter van dat soort projecten. Maar het leeuwendeel van de managers ziet ook werkelijk grote voordelen die uit Smart City projecten kunnen ontstaan. De openbare dienstverlening in de breedste zin des woords, van gezondheidszorg tot transport en van nutsvoorzieningen tot de veiligheid van burgers, zal volgens dit onderzoek baat hebben bij Smart City projecten.

WiFi onmisbaar voor Smart City

De hele respondentengroep (100%) is het er ook over eens dat WiFi onmisbaar is om van een Smart City een succes te maken. 13% wil er nog wel bij melden dat er ook nog andere factoren zijn die het succes bepalen. Ook voor deze groep echter is WiFi een belangrijke voorwaarde. En hoe kan het ook anders? Kunt u zich een Smart City voorstellen waarin alle apparaten met een draadje aan elkaar zijn geknoopt?

Het ligt dus voor de hand er zo snel mogelijk voor te zorgen dat een stad met Smart City ambities een dekkend WiFi netwerk krijgt. Als die basis er eenmaal is, wordt het vele malen eenvoudiger initiatieven te ontwikkelen die gebruikmaken van de data die door allerlei apparaten worden verzonden. Zeker nu steeds meer apparaten in staat zijn data te delen, dankzij de opkomst van IoT, is het zonde als een stad geen gebruik zou kunnen maken van de inzichten die dat oplevert, omdat die gegevens nergens worden opgepikt.

Fysieke verbinding

Toch klinkt dat simpeler dan het is. Een dekkend WiFi netwerk is op zijn beurt natuurlijk wel weer afhankelijk van een fysieke verbinding. De Access Points moeten op zichzelf toch weer met een draadje aan het netwerk hangen en hebben ook elk hun eigen stroomvoorziening nodig. Een dekkend WiFi netwerk in de openbare ruimte van een stad waar al die apparaten storingsvrij gebruik van kunnen maken, klinkt voor de respondenten tamelijk utopisch. De helft ziet de stroomvoorziening en koppeling met het stadsnetwerk als een serieus obstakel, 60% verwacht vooral interferentie problemen.

Die bezwaren komen niet uit de lucht vallen. Ervaring leert dat het plaatsen van Access Points in de openbare ruimte een hele uitdaging is. Al was het alleen maar omdat met alle betrokken partijen (eigenaren van de panden; netwerkbeheerders; stadsdeelbesturen) overeenkomsten moeten worden gesloten. Dat is buitengewoon tijdsintensief. En daardoor ook kostbaar. Dat, terwijl zeker de helft van de managers in de Benelux zich toch al zorgen maakt over de financiering van dit soort projecten.

Frustatie

Voor de Access Points in Smart City projecten geldt dan ook: hoe minder, hoe beter. Tegelijkertijd is dat een gevaarlijk uitgangspunt, want wie bezuinigt op de effectiviteit van het netwerk, krijgt het deksel op de neus. Een dienst die slecht werkt roept meer frustratie op dan een dienst die niet bestaat.

Voor initiatiefnemers is het dan ook de kunst een optimale dekking te realiseren met zo min mogelijk Access Points. Minder Access Points betekent minder aan te leggen infrastructuur. En dus minder onderhoud, minder overeenkomsten – de rekensom is simpel. Het enige dat u hoeft te doen is zoeken naar de specialist die in staat is perfecte dekking te leveren met 25% tot wel 40% minder Access Points dan andere leveranciers.

Spencer Hinzen, EMEA Director Business Development bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here