Een jaar geleden schreef ik hier een blog over de dominante periode van smartphones en de verwachtingen voor 2013 . Ik beloofde na een jaar te kijken hoe het gegaan is en belofte maakt schuld. Januari is alweer snel gekomen dus bij deze!
Om maar met de deur in huis te vallen is hier de bijgewerkte statistiek:
Verrassend?
Een aantal lezers vroeg me waar de cijfers vandaan komen en wat ze betekenen. Dat is inderdaad belangrijk om te weten. De cijfers zijn afkomstig van ComScore en geven het marktaandeel van verschillende technologieën op het gebied van smartphones in de VS. Het marktaandeel betreft niet het aantal verscheepte (en mogelijk onverkochte of geretourneerde) toestellen, maar het totaal aantal toestellen dat daadwerkelijk in gebruik is als eerste toestel. De cijfers zijn gemeten bij gebruikers, niet opgesteld door productenten. Voor alle objectiviteit.
Wat zien we? Zoals verwacht maken Android en iOS nog steeds de dienst uit. Samen goed voor 94%! Dat is een nieuw record. Android zit op een vlakke top en iOS stijgt zelfs nog een vijf procent. Naast deze giganten is er weinig beweging. RIM (met de Blackberries) stelt de ondergang nog even uit en blijft Microsoft net voor. Of dat wordt veroorzaakt door Barack Obama die van zijn veiligheidsadviseurs geen iPhone mag weet ik niet. Microsoft is voorzichtig aan een opmars begonnen, maar erg duidelijk tekent dit zich nog niet af: 3% in Nederland, vergelijkbaar met de VS.
Firefox smartphones?
In 2014 gaan er weer dingen blijven en veranderen. Android en iOS: groots. RIM, blijft het leven? Voor Windows zal substantiële groei nu echt moeten komen. Hoeveel geld kan er nog bij? En komen er nog nieuwelingen? De eerste Firefox OS smartphones zijn gelanceerd in 2013 maar daar had u vast nog niet van gehoord. Dat kan echter flink veranderen nu Huawei heeft aangekondigd smartphones met dit OS uit te brengen voor de onderkant van de markt. Maar of we daar in 2014 al iets van gaan zien? Hetzelfde geldt voor Sailfish en Tizen. Veelbelovend, maar meer durf ik er ook niet van te zeggen. In de mainstream telefoonwinkels liggen voorlopig vier smaken. Aan u de keuze en bedenk: “goedkoop is duurkoop”. Mijn favoriete langverwachte ontwikkeling: holografische projecties!
Spreken we weer af, over een jaar, hier?
Hans van Buuren, Enterprise Architect
[…] Hoeveel geld kan er nog bij? En komen er nog nieuwelingen? De eerste Firefox OS smartphones zijn gelanceerd in 2013 maar daar had u vast nog niet van gehoord. Dat kan echter flink veranderen nu Huawei… Reading… […]
24-03-2014
BlackBerry wordt vandaag de dag nog maar weinig gebruikt. Het bedrijf kon echter tot nu toe wel altijd rekenen op één zeer loyale klant: het Amerikaanse Witte Huis. De regering van Obama overweegt nu echter over te stappen op concurrent Samsung.
The Wall Street Journal meldt dat het technologieteam van Obama en de unit ‘House Communications Agency’, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de communicatiemiddelen van de Amerikaanse president, op dit moment mobiele apparaten van Samsung en LG uittesten voor intern gebruik binnen het Witte Huis. Vooral de apparaten van Samsung lijken kans te maken.
De testen worden op dit moment uitgevoerd en nemen flink wat tijd in beslag. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat de resultaten van de proeven pas over enkele maanden bekend zullen zijn. Tot die tijd blijft Obama en zijn ondersteunende team dus gewoon gebruik maken van zijn BlackBerry.