Home Cloud Snelle diensten vragen om moderne apparatuur

Snelle diensten vragen om moderne apparatuur

71

De concurrent is slechts op een muisklik of vingerveeg afstand. Daarom willen we snelle verbindingen, rappe websites, flitsend reagerende apps, en tijdloze integratie binnen ons applicatielandschap. Tomeloze prestaties tegen – als altijd – de laagst mogelijke prijs. In gesprekken met onze klanten valt dan al snel de term cloud. Wie immers de automatisering onderbrengt bij een dienstverlener kan erop rekenen dat de cloudleverancier zich houdt aan de afspraken. In de SLA (Service Lever Agreement) staan de gewenste prestaties vermeld. Een datacenterbeheerder zal er dan ook alles aan doen de resultaten maximaal (binnen de grenzen van het contract) te laten zijn.

Hybride cloud
De gangbare applicaties zoals HR, CRM, boekhouding en wellicht vele apps hebben organisaties in de public cloud ondergebracht. Vanwege het kostenaspect en/of om piekbelastingen op te vangen. Maar niet alles gaat naar de publieke cloud. Applicaties die van doen hebben met bedrijfkritische data laten organisaties graag in de private cloud afhandelen, of ‘on premise’. In beide gevallen zijn de organisaties eigenaar van de servers en andere apparatuur binnen de infrastructuur.
Dat houdt in dat zij moeten kunnen beschikken over de modernste apparatuur om de gewenste snelle diensten te kunnen leveren aan de eigen organisatie, klanten, overheid en partners. Dat betekent servers die de snelste processoren in hun binnenste hebben. Maar bij moderne chips gaat het tegenwoordig niet alleen om jachtige kloksnelheden, maar ook om energiezuinigheid. Processoren die zo weinig mogelijk stroom nodig hebben en tegelijkertijd zo weinig mogelijk warmte produceren, want koeling staat gelijk aan portemonnee trekken.
De bedrijven met wie wij in gesprek zijn, adviseren we dan ook vanwege beide redenen te kiezen voor een modern platform. In de praktijk blijkt evenwel dat 32 procent van de servers in datacenters en serverruimten ouder is dan vier jaar. In IT-termen zit je dan zo’n beetje in het Pleistoceen. Die minderheid aan servers is wel verantwoordelijk voor 65 procent van de totale energieconsumptie van het datacenter. Dit blijkt uit het onderzoek uit 2012 van een Global 100 bedrijf.

Overstelpend
Dus om energetische redenen alleen al is het wenselijk over moderne apparatuur te beschikken, maar hoe zit het met die andere eigenschap: snelheid? Daarvoor is een inzicht nodig in de overstelpende hoeveelheden data die rondgaan.
Laten we eens bedenken hoeveel slimme telefoons er zijn in een huishouden, laptops, tablets. En internetverbonden tv’s of klimaatregelaars. Zelfs degenen onder ons die niet veel moeten hebben van dergelijke ‘nieuwerwetsigheden’ hebben wel iets dat met internet is verbonden. Deze apparatuur stuurt en ontvangt data naar en van een datacenter. Die worden afgehandeld door een server die zich elders bevindt. En natuurlijk een lokale server die het transport regelt. Intel schat dat er per elke 400 smartphones een server nodig is.
Wereldwijd naderen we twee miljard slimme telefoons die actief in gebruik zijn met volgens Intel gemiddeld 26 apps erop. Gemiddeld raadplegen we onze telefoon 110 keer per dag. Daar komt bij dat elke app dagelijks zo’n 20 keer met het datacenter contact zoekt voor updates. Als je dit bij elkaar optelt, kom je op een triljoen bezoeken aan een datacenter per dag wereldwijd. Dan hebben we het alleen nog maar over smartphones.
Welke astronomische getallen ontstaan als we de wearables erbij rekenen, als we de sensoren (waar dan ook) erbij optellen, als we de machine-to-machine communicatie via internet meewegen?

Bedrijfsgegevens
In toenemende mate hangt de bedrijfsvoering af van data. Veel gegevens rusten (al dan niet uiterst beweeglijk) in het oude, kloppende hart van het IT-platform: de databases, datawarehouses, bedrijfsautomatiseringssystemen. Die systemen gaan informatie uitwisselen met de (mobiele) apps of doen dat al. Hoe gaan zij overweg met de stortvloed aan gegevens als Internet of Everything de hype voorbij is?
Wie zich die stortvloed probeert voor te stellen, zal het met me eens zijn dat de datacenters en IT-ruimten over optimaal presterende servers moeten beschikken, over moderne apparatuur die is ingesteld op de gewenste ‘lichtsnelheden’.

Anne Mieke Driessen is Enterprise Director Ecosystem & Scaling Team Noord-Europa bij Intel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in