
Dat is Lucky Luke, de stripfiguur uit de jaren vijftig. Een lonesome cowboy, die sneller schiet dan zijn schaduw, Lucky komt op voor minder bedeelden en bestrijdt de misdaad. Altijd vergezeld door zijn trouwe viervoeter Jolly Jumper. Jolly Jumper is het snelste paard ter wereld en zo intelligent dat Lucky Luke met hem kan schaken.
Ik moest aan Lucky Luke denken toen ik las dat een landelijk bekende Internet Service Provider deze week haar nieuwe LTE mobiele netwerk, in beperkte omvang, openstelde voor haar relaties om het internet op te gaan. Snel, sneller, snelst en ook nog eens intelligent.
Het LTE netwerk is een 4g netwerk, dat wil zeggen een draadloos netwerk van de vierde generatie. Tot op heden moeten we nog doen met het 3g netwerk en met de WiFi netwerken, waarbij WiFi eigenlijk niets meer of minder is dan een verlengstuk van een vaste verbinding. WiFi is draadloos en snel, veel sneller dan het 3g netwerk, maar helaas is de reikwijdte beperkt tot pakweg 10 meter. Wat is nu het bijzondere aan het 4g netwerk? Het 4g netwerk is ongeveer net zo snel als een WiFi netwerk, maar onbeperkt in zijn reikwijdte.
Stel je voor, de hele wereld draadloos het internet op met een soort WiFi verbinding, maar dan via 4g! Films kijken, tv kijken, bellen, zoeken en boeken en dat allemaal plaats en tijd ongebonden. Geen gedoe meer met vaste verbindingen, ADSL en routers.
Technisch gezien is 4g niet veel anders dan een 3g netwerk, maar wel met veel slimmere protocollen. En daar zit tegelijkertijd het probleem, in die protocollen. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat het 4g netwerk niet goed genoeg te beveiligen is tegen WiFi gebruik.
Er moeten verschrikkelijk dikke firewalls komen om te voorkomen dat er “onrechtmatig” gebruik wordt gemaakt van het 4g netwerk. Een met WiFi uitgerust apparaat zou zomaar onbelemmerd via 4g het internet op kunnen. Als je ISP bent, Internet Service Provider – dus leverancier van infrastructuren, thans nog volop via vaste verbindingen, dan zie je je verdienmodel in gevaar komen. Al die kabels, al die aansluitingen, al die apparaten worden overbodig.
Maar ben je IAP, Internet Applicatie Provider zoals Google en je levert applicaties, dan ben je wel gebaat met het vrije gebruik van 4g. Je verdient je geld immers met de verkoop van advertenties op internet en die moeten gelezen worden.
Hier gaat een leuke concurrentiestrijd ontbranden tussen IAP-ers en ISP-ers. Nu hebben zij elkaar nog nodig, maar als 4g een vrij toegankelijke openbare weg zou worden niet meer. De ISP-ers gaan zich wapenen om te voorkomen dat zij er tussenuit gekopt worden. KPN bijvoorbeeld, kocht onlangs nog ´s werelds op vier na grootste internetknooppunt (NL-ix) om er zeker van te zijn dat zij op welke wijze dan ook betrokken blijft bij transport van data.
Het bezit van de infrastructuur geeft namelijk macht. Je kunt bijvoorbeeld weigeren dat toepassingen als Whatsup en Skype van je infrastructuur gebruikmaken. Je beschermt daarmee je eigen verdienmodel, zoals sms-, VoIP- en ander telefoonverkeer. Het is een schimmige wereld. Gelukkig heeft de Eerste Kamer onlangs het nieuwe wetsvoorstel aangenomen dat netneutraliteit garandeert, zodat dit soort machtsmisbruik in Nederland niet meer mogelijk is.
Voorbodes genoeg die aangeven, dat er in de komende decennia veel gaat veranderen op het gebied van draadloze communicatie in de meest ruime zin des woords. Infrastructuurleveranciers en serviceproviders als KPN, Vodafone, Ziggo, Tiscali, Tele2, T-mobile zien de bui al hangen. Wat moeten zij als niemand meer gebruik maakt van hun (vaste) verbindingen omdat iedereen gebruik gaat maken van een supersnel en direct toegankelijk openbaar 4g netwerk? Lucky Luke, sneller dan zijn schaduw, ging door de lichtbarrière, onze providers gaan waarschijnlijk door het geluid…..
Wessel van Alphen, algemeen directeur van IT-Staffing