Home Internet Social media op kantoor. Verbieden of niet?

Social media op kantoor. Verbieden of niet?

168

Is het nu echt zo dat medewerkers tijdens hun werk constant bezig zijn met hun social media kanalen? Dit lijkt allemaal best mee te vallen volgens het IT-tevredenheidsonderzoek dat werd gepubliceerd in 2012. Er zijn echter nog steeds ondernemingen die bepaalde social media verbieden.

Hoe zat het nu met het social media gebruik?
Veel managers vragen zich af wat de impact is van het gebruik van social media op de prestaties van de medewerker op de werkvloer. Met andere woorden: is de medewerker wel gewoon aan het werk? Zo zijn er flink wat werkgevers die resoluut de toegang tot bepaalde internetpagina’s blokkeren. De meest geblokkeerde social media pagina’s zijn Facebook en Twitter. LinkedIn wordt blijkbaar wel gezien als een toegevoegde waarde. In 80% van de bedrijven is LinkedIn gewoon te benaderen.

Maar is het nu wel zo verstandig om dergelijke maatregelen te nemen? Medewerkers kunnen vaak op hun mobiel of op een ander device ook hun favoriete pagina’s raadplegen. Kortom, wellicht wordt de vrijheid van medewerkers en het vertrouwen in hen wel onnodig schade aangedaan door blokkades op te werpen.

Een maatregel die nog wat verder gaat is het surfgedrag daadwerkelijk monitoren en dit is op verschillende manieren te doen. Naast het simpelweg over de schouder meekijken is er ook de mogelijkheid tot permanente monitoring. Echter, de werkgever moet dit wel duidelijk aan de medewerkers aangeven en de medewerker moet hiermee akkoord gaan.

Een opvallende uitkomst uit het onderzoek was het relatief grote begrip dat medewerkers kunnen opbrengen voor het feit dat de baas het internetgebruik monitort. Daar ligt wel aan ten grondslag dat bedrijven het goed moeten uitleggen aan medewerkers. Regels worden dus geaccepteerd als men weet waar ze voor bedoeld zijn. Dat zagen wij ook in vragen die gingen over het al dan niet mogen downloaden van internet op de bedrijfsapparatuur. Medewerkers snappen het gevaar en het belang voor bedrijven om daar regels voor op te stellen.

Doet u ook weer mee aan het nieuwe IT-tevredenheidsonderzoek?
Inmiddels staat het nieuwe onderzoek in de stijgers. Er wordt onder andere ingegaan op veiligheid: welke gratis cloud diensten gebruikt u (Dropbox / WeTransfer) en hoe veilig achten wij deze?

Meedoen kan nog tot half september op: http://nl.fujitsu.com/rl/tevredenheidsonderzoek/

Maak kans op een van de vijf boekenpakketten die onder de respondenten worden verloot.

Vincent Kranenburg, HR director Fujitsu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in