Home Internet Sociale media verslaving

Sociale media verslaving

47

Deze ochtend merkte ik een grappig bericht op Facebook van mijn overbuur. Die wou een spelletjesavond opzetten met zijn vrouw en drie tienerkinderen. Ouderwetse gezelligheid, leuk. Alleen wou de rest van de familie dat de tv intussen wel bleef op staan. Gevolg: de spelletjes gingen voor geen meter vooruit en mijn overbuur raakte zo gefrustreerd dat hij dan maar achter zijn PC ging zitten om de Facebook’en. Zijn sociale media vriendjes daar vond hij socialer dan zijn gezin. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

Laatst begon ik bij mezelf tekenen van Sociale Media-verslaving waar te nemen. Een digitale verslaving heb ik hoe dan ook al, want het lichtje op mijn Blackberry kan niet beginnen knipperen of ik moet zien wie me een mail gestuurd heeft. Maar ik merkte dat ik een stuk van mijn leven liet domineren door Foursquare. Over twee jaar Foursquare had ik een 20-tal mayorships verzameld, en onbewust leidde Foursquare me telkens weer naar dezelfde bakkerijen waar ik een burgermeesterschap te verdedigen had, en ging ik soms al eens extra naar kantoor, om mijn mayorship aldaar te behouden. Wel sociaal natuurlijk, zo zag ik de collega’s nog eens extra. Tegelijk was ik teleurgesteld in mezelf als ik in een nieuw restaurant vergeten was in te checken. Boos op mezelf omdat ik meteen te veel bezig was met de mensen in mijn gezelschap. Toen ik dat weer eens voor had, bedacht ik dat het toch echt niet normaal was dat ik Foursquare mijn humeur liet bepalen.

Dus heb ik vorige week mijn profiel van Foursquare verwijderd. De eerste dagen was het vreemd. Kwam ik de bank binnen, dan greep ik uit reflex toch naar mijn smartphone. Maar wat wou ik ook weer doen daarmee? Ach ja, ik had hem niet nodig. (Al checkte ik dan nog maar eens extra mijn mail, terwijl ik die Blackberry toch in de hand had). Maar tegen het einde van de week wende het. En ik was opgelucht dat ik niet telkens meer moest inchecken. Zonder Foursquare is mijn leven plots weer een stuk rustiger geworden. Extra ruimte in mijn hoofd.

Ben ik nu asociaal geworden, vroeg ik me uit schuldgevoel tegenover Foursquare af. Maar gelukkig heb ik nog van de sociale media nog Facebook, LinkedIn, Twitter,…. En gezelschapsspelletjes met de kinderen natuurlijk.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in