Home Innovatie & Strategie Software Asset Management heeft de hoogste prioriteit

Software Asset Management heeft de hoogste prioriteit

29

In economisch turbulente tijden willen steeds meer bedrijven hun software- en clouduitgaven consolideren. Hoewel de nadruk voor de korte termijn ligt op kostenbesparing, is optimalisering van de performance net zo belangrijk om optimale waarde uit de bestaande middelen te halen.

Meer dan een op de zes, of 17%, van de IT-besluitvormers zegt dat hun hele IT-budget aan een volledige revisie toe is. Dit is een van de belangrijkste uitkomsten uit recent onderzoek over IT-kosten dat begin 2022 is uitgevoerd onder besluitvormers.

We kunnen ervan uitgaan dat het aantal mensen dat hun tech-ROI wil optimaliseren sindsdien alleen maar is toegenomen. De dreigende recessie drijft steeds meer bedrijven ertoe om besparingen te zoeken waar ze maar kunnen. Een van de belangrijkste gebieden waar het IT-optimalisatiepotentieel algemeen wordt onderkend, zijn softwarelicenties. Want slechts 36% van de bedrijven heeft zicht op en controle over hun ongebruikte softwarelicenties.

Willen we wel meer weten over SAM?

Omdat het potentieel voor kostenoptimalisatie algemeen bekend is, kunt u zich afvragen: wat weerhoudt bedrijven ervan om naar Software Asset Management (SAM) experts te kijken? Zij kunnen de licentiekosten en contractduur optimaliseren en de kosten van niet-conform gebruik van software toch beperken?

Er zijn een aantal redenen waarom bedrijven niet onmiddellijk op zoek gaan naar SAM-oplossingen:

  • Gebrek aan overzicht over de softwarelicenties van de organisatie.
    Zonder overzicht is het lastig om het potentieel voor kostenbesparingen te identificeren.
  • Te weinig capaciteit. Hoewel IT vaak wordt beschouwd als een ondersteunende dienst, is het eigenlijk dat wat bedrijven draaiende houdt. Er is nooit een tekort aan strategische initiatieven of kleine brandjes die geblust moeten worden. Daarom is het niet verwonderlijk dat er (zelfs als het potentieel voor kostenbesparing is geïdentificeerd) een gebrek kan zijn aan tijd en middelen om de veranderingen door te voeren.
  • De inkoop van IT-diensten is veel complexer dan 10 jaar geleden. Het gaat nu niet alleen meer om prijsonderhandelingen, maar ook om de vraag wát ingekocht moet worden. Er zijn zoveel opties om uit te kiezen dat het voor bedrijven overweldigend en verwarrend kan zijn om te beslissen welke dienst voor hen het beste is. En het gaat er niet alleen om wat u koopt, maar ook hoe dat integreert met de rest van de IT-stack.

De waarde van uitbesteding

De inkoop en sourcing van software wordt steeds complexer. Als je daar vendor management aan toevoegt, wordt het duidelijk dat steeds meer bedrijven externe ondersteuning zoeken om hun IT-uitgaven te optimaliseren. Tegen 2024 zal 40% van de ondernemingen software asset management (SAM) gebruiken voor het verminderen van SaaS-contractkosten met ‘dominante’ leveranciers (zoals voorspeld door Gartner).

Werken met externe leveranciers kan bedrijven helpen de expertise te verzamelen die nodig is om potentiële kostenbesparingen te realiseren. Gemiddeld kunnen klanten 24% op IT-kosten besparen doordat externe leveranciers helpen met de onderhandelingen, sourcing, inkoop en vendor management bij alle grote IT-leveranciers.

Velux, het Deense bedrijf bekend van de dakramen, vertrouwt al meer dan 10 jaar op een externe leverancier voor software asset management. De reden waarom Velux besloot een expert in te schakelen voor het beheer van hun softwarelicenties is simpel. Hoewel de omvang van hun softwareportfolio relatief gemiddeld is, kan de licentie-optimalisatie niet langer intern belegd worden doordat dit zo enorm complex is. “We zouden experts moeten zijn op het aanbod van de 15 grootste software-/cloudleveranciers ter wereld”, stelt Jesper Beck Lassen, Software Asset Manager bij Velux.

Een expert kan u helpen bij de analyse van potentiële kostenimplicaties door uw huidige data-organisatie te evalueren. Daarbij worden ook aanbevelingen gedaan over licenties en andere IT-kostenoptimalisaties. Elk bedrijf is uniek en een expert werkt samen met uw team om aanbevelingen en roadmaps te maken die aansluiten bij uw behoeften – en die zorgen voor optimale kostenbesparingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in