Home Innovatie & Strategie Software-ontwikkeling is business-ontwikkeling

Software-ontwikkeling is business-ontwikkeling

61
Amazon

Bestaan er nog bedrijven die hun werknemers enkel een gereedschapskist van standaard-software aanbieden? Met uitzondering van ZZP’ers denk ik dat dit steeds minder het geval is. Elk modern software-pakket moet tegenwoordig immers koppelingen bieden met de bedrijfssystemen, cloud-diensten en social media om werknemers zo efficiënt mogelijk te laten werken. Dan spreek je al snel over een vorm van (semi-)maatwerk.

In vrijwel alle marksectoren moeten bedrijven zich steeds meer bewijzen om te  overleven. Of het nu gaat om innovatie op het gebied van IT en het ontwikkelen van nieuwe producten of juist om de interne efficiëntie te verbeteren, software is het belangrijkste middel om dit te realiseren. Nu wil ik zeker niet beweren dat standaardsoftware geen rol meer heeft in dit geheel. Integendeel zelfs. Onder standaard-software versta ik moderne producten die voldoen aan de functionele eisen die voor een bepaalde bedrijfstak nodig zijn. Maar essentieel hierbij is dat deze producten gebruik maken van open standaarden en geen propiëtaire api’s of databases vereisen. Dit is namelijk de noodzakelijk, zowel  voor de gebruikers als de interne IT-afdeling, om deze standaardsoftware op een flexibele manier te kunnen koppelen met bedrijfsprocessen en -systemen.

Semi-maatwerk
Bedrijfs-software is tegenwoordig in overvloed beschikbaar, maar hoe zet je als bedrijf een onderscheidende propositie neer met dezelfde bedrijfsmiddelen als je concurrentie? Hoe voeg je bijvoorbeeld ondersteuning toe voor producten of bedrijfsprocessen die uniek zijn voor uw organisatie? Dit is wat ik ook wel semi-maatwerk noem, ofwel een flexibel ecosysteem van generieke software-producten, die door middel van maatwerk aan elkaar zijn gekoppeld. Door op deze manier processen te automatiseren en informatie te ontsluiten, kunt u enorme vooruitgang boeken op het gebied van efficiëntie en onderscheidend vermogen, zonder afhankelijk te zijn van de propriëtaire software-fabrikanten. Maatwerk is de lijm in dit geheel, waarmee op een uiterst effectieve manier precies de functionaliteit ontwikkeld kan worden die een organisatie nodig heeft, maar wel op basis van een zorgvuldig gekozen mix van best-of-breed software. Zo kan een organisatie een uiterst onderscheidende propositie neerzetten en probleemloos verder ontwikkelen op basis van een flexibele infrastructuur. Dit is veel gevallen een stuk goedkoper dan dure configuraties op basis van propriëtaire software en bovendien efficiënter.

Business-ontwikkeling
Ik ben van mening dat toekomstgerichte bedrijven IT als de basis moeten zien voor het verder ontwikkelen van hun business. Maatwerksoftware is daar onlosmakelijk aan verbonden. Ik zou bijna willen stellen dat software-ontwikkeling steeds meer gelijk begint te staan aan business-ontwikkeling. Door zelf te ontwikkelen op basis van een ecosysteem van best-of-breed software houdt u immers maximale controle over uw IT en data.  En of er nu een dienst voor klanten wordt ontwikkeld of een bedrijfsdashboard waarmee werknemers efficiënter kunnen werken, het zijn in beide gevallen concrete en unieke producten waarmee een organisatie zijn business kan verbeteren.

Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here