Home Innovatie & Strategie Software voor een betere wereld?

Software voor een betere wereld?

73

Laat ik het maar meteen bekennen: ik rij met een Volkswagen. Een diesel. De kans dat er software die uitlaatcontroles bedot in mijn blik zit, is groot. Het was even incasseren dat software gebruikt wordt om de boel te belazeren. Ik blijf halstarrig (?) geloven dat IT voor een betere wereld zorgt.

Oplichten of inlichten
Ik weet overigens nog steeds niet zekerof mijn auto inderdaad uitgerust is met de sjoemelsoftware, want een bedrijf dat er wel in slaagt dergelijke malafide software te bouwen, blijkt niet in staat een systeem op te zetten waarmee je nagaat of je auto besmet is of niet. Nee, als Volkswagenrijder moet je een mail sturen, zodat de importeur manueel in een database je chassisnummer kan opzoeken en je terug kan mailen. Hallo Volkswagen, we zijn 2015! Het is vast een kwestie van prioriteiten. “Wat zullen we vandaag eens doen? Oplichten of inlichten?” In Wolfsburg weten ze het wel.

Ben ik naief? Ik ben namelijk echt geschrokken. In mijn carrière heb ik al vaak geschreven over hoe goed IT wel is voor de wereld. Hoe de informatietechnologie ons leven makkelijk maakt. Hoeveel sneller we de dingen nu kunnen doen dank zij software, hoe supercomputers er voor zorgen dat we ziektes sneller kunnen opsporen en hopelijk ook genezen, hoe big data ons helpt om natuurrampen te voorspellen, hoe goede communicatiemiddelen de zwaailichtensector sneller ter plaatse kunnen krijgen…. Het lijstje van kwalijke zaken die de informatietechnologie eventjes uit de wereld zou helpen, lijkt schier oneindig.

Smeren of vermoorden
Net als bij veel zaken is het niet de techniek die goed of slecht is, maar wel wat de mens er mee doet. Gebruik je een mes om boterhammen te smeren, of om iemand mee te vermoorden? Zet je dynamiet in om sneller wegen te bouwen door de bergen, of om oorlog mee te voeren? En gebruik je software…

Ik stel me nu meer dan ooit vragen bij de trend om systemen intelligenter te maken. Bij de ontwikkelingen om overal sensoren in te plaatsen. Waar gaat het allemaal toe dienen? En hoe betrouwbaar zijn de data eigenlijk die je aan het verzamelen bent? Wie garandeert je dat er ook met die sensoren niet geknoeid is? Of dat onderweg iemand de nulletjes in eentjes veranderd heeft?

Waar Volkwagen in ieder geval in geslaagd is, is om de IT weer eens in een slecht daglicht te plaatsen. Het is al erg genoeg dat je af en toe in de algemene pers leest over storingen die veroorzaakt worden door deze of gene software upgrade, het is nog een stuk erger om de hele wereld te vertellen dat software gebruikt wordt om te liegen en bedriegen. Om dit accident weg te vegen zullen we nog heel veel blogs mogen schrijven over hoe goed IT wel is voor de wereld. Maar misschien toch maar even wachten tot het fijn stof over deze zaak gaan liggen is….

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in