Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Solliciteren? De eerste indruk telt

Solliciteren? De eerste indruk telt

191

Binnen enkele seconden komt een eerste indruk tot stand. En het opvallende is, dat die eerste indruk vaak nog klopt ook.

Je houding, lichaamstaal, uiterlijke verzorging en stem-intonatie wordt door bijna iedereen geïnterpreteerd voor die eerste indruk. Wat je inhoudelijk zegt doet er eigenlijk niet toe (voor die eerste indruk dan).

De belang hiervan bij een sollicitatie gesprek is duidelijk. Aan beide kanten van de tafel is het iets om heel erg rekening mee te houden.

Op afstand
Op het gebied van solliciteren worden stappen gemaakt als het gaat om het beinvloeden, sturen, of gebruiken van die eerste indruk. Want naast “Het nieuwe werken” is er nu “Het nieuwe solliciteren”. Solliciteren op afstand via video.

Bedrijven omarmen dit. In minder tijd kun je meer mensen horen en zien spreken. Het grootste belang voor de recruiters is echter dat zij door de video een completere eerste indruk krijgen dan bij het doorlezen van een brief met CV. En dus kun je sneller een eerste selectie maken. Dit leidt tot tijdswinst en een betere eerste selectie.

Ook kandidaten staan er positief tegenover. Ook voor hen levert het tijdswinst op, ze zijn niet meer een halve of hele dag kwijt aan interviews en hebben bovendien geen “gestress” om een afspraak na te komen in de vaak drukke agenda’s. Daarnaast maakt het de kandidaat bewuster door zich op een video voor te bereiden.

Oefen en herhaal
Als eerste indruk is een voor-opgenomen filmpje een goede start. Uiteraard kort en krachtig zonder dat je je CV klakkeloos overneemt. Zo’n video is er om jezelf en je CV te versterken. Let er wel op dat het gehele beeld zakelijk overkomt! Het helpt niet als de was op de achtergrond ligt en voor de camera loopt. Ook moet een kandidaat zich goed inlezen op het gebied van presentatie technieken. Articuleer helder. Houd een gestructureerd verhaal. Oefen en herhaal, oefen en herhaal. En dat meerdere malen.

De volgende stap kan een video intake zijn, waarbij de kandidaat, met webcam aan, antwoord geeft op de vragen die op zijn beeld verschijnen. Er zijn diverse partijen die dit als oplossing op de markt brengen.

Uiteindelijk is het ook een mogelijkheid om op afstand -Live- per Skype, Google talk of met mooie toepassingen als Indiligo, een gesprek op afstand te doen. Dat kan prima, maar komt wel heel dicht in de buurt van en traditioneel sollicitatiegesprek. Het is vooral erg handig voor iemand die in het buitenland woont.

Toekomst
Sollicitatie via video is voor vrijwel iedereen geschikt. Hoewel ontzettend goede, hardcore codeschrijvers – bij wie communicatie vaak wat anders verloopt –  hiermee wellicht wat minder gebaat zijn.

Een sollicitatie video bijvoegen is niet geschikt voor alle bedrijven. Bij sommige bedrijven past het nog niet in de cultuur, men is nog niet zo ver. Dat is altijd iets dat je van te voren moet aftasten. Maar dat die groep kleiner wordt staat vast!

Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud

 

1 REACTIE

  1. Als ik dit lees moet ik toch weer aan die prachtige film “Up in the air” van George Clooney denken.

    Overigens geloof ik hier wel in hoor 🙂 Als we maar niet doorslaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in