Home Innovatie & Strategie Sophia

Sophia

176

Sophia is Saudisch staatsburger. Eind 2017 sprak ze op een vergadering van de Verenigde Naties. Sophia zegt dat ze nog veel van mensen kan leren op het gebied van sociale en emotionele intelligentie. Via haar Facebook account moedigt ze mensen aan berichten met haar te delen en haar te helpen met haar leerproces.

Sophia is een zogenaamde kunstmatig intelligente robot. Kunstmatige intelligentie (KI) van computers en robots wordt vrijwel altijd gekoppeld aan cognitieve (verstandelijke) slimheid (IQ). Big data, patroonherkenning (datamining) en anomaliedetectie zijn dan onderwerpen en toepassingen die met KI in verband worden gebracht. Anomaliedetectie is de identificatie van items, gebeurtenissen of waarnemingen die niet voldoen aan een verwacht patroon of andere items in een dataset. Het toverwoord achter kunstmatige intelligentie is algoritme. Algoritme staat voor een “strikt technische redeneermethode die geen menselijke intuïtie vereist.”

Emotionele slimheid

Een gebrek aan emotionele slimheid (EQ) is een belangrijke oorzaak dat de nodige KI-toepassingen mislukken. EQ gaat over empathie, expressie, sociale vaardigheden en gevoelens. Veel KI-toepassingen missen dit volgens Violetta Senda en Tripti Sethi. Sophia is emotioneel intelligent vindt ‘ze’ van zichzelf. Ze is meestal positief en kan gevat reageren op vragen van interviewers.

Hier komen we bij een belangrijk twistpunt in onder andere de wetenschap. Sommigen beargumenteren dat robots op termijn technisch gezien slimmer (kunnen) zijn dan mensen. Watson (IBM) en AlphaGo (Google) zijn slechts een paar populaire voorbeelden hiervan. Maar robots missen de zogenaamde ‘human touch’.

Ontmanteling

Historicus Yuval Noah Harari weerlegt deze stelling op subtiele wijze: “Het rijke innerlijk bestaan van de mens, ooit de basis van het humanisme, wordt steeds verder ontmanteld. Een mens zal steeds vaker worden gezien als een samenspel van biochemie en neurologische algoritmes, niet meer als een bewust individu met eigen opvattingen.” Centrale vraag die als een rode draad door het boek van Harari heen loopt is: Wat gaan mensen doen als zeer intelligente niet-bewuste algoritmen hen in (bijna) alles overtreffen?

Sophia is een emotioneel en cognitief (kunstmatig) intelligente robot. Deze robot is anno nu (maart 2018) pas 2 jaren oud. Wat zal Sophia allemaal beter kunnen dan wij mensen wanneer ze 10 jaren oud is?

Leon Dohmen is principal managementconsultant bij CGI

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in