Home Internet Splinternet

Splinternet

143

Splinternet verwijst naar het uiteenvallen van de internetpopulatie in verschillende deelgroepen. Factoren zoals geografische grenzen of ideologische opvatting liggen hieraan ten grondslag (bron: Wikipedia).

Ik woon zelf in de buurt van Roermond. Steden als Düsseldorf en Aken in Duitsland en Luik in België liggen op 1 uur autorijden van Roermond. Brussel en Keulen zijn zowat even ver als Amsterdam en Rotterdam: een autorit duurt ongeveer 1½ uur vanaf Roermond. En toch voel ik me met de steden in Duitsland en België – ook al liggen ze dichterbij of even ver weg – veel minder (emotioneel) verbonden dan de steden in Nederland.

(On)begrensd

Niet alleen landsgrenzen maar ook taal zorgt ervoor dat we zonder ingrijpen van anderen, zelf ‘grenzen’ aanbrengen in het internet. Door het internet is het bereik van informatie bijna onbegrensd. Je kunt informatie zoeken en lezen waar je maar wil. Maar doe je dat ook? Hoe vaak lees je bijvoorbeeld een artikel van Al Jazeera of The New York Times? Of laten we het dichter bij huis zoeken: hoe vaak lees je een artikel van een Belgisch(e) of Duits(e) krant of tijdschrift? Je kunt deze kranten en tijdschriften toch zo ‘pakken’.

Sociale beperkingen

Wanneer China, Rusland of Turkije censuur plegen door internet of sociale media af te schermen of te filteren, staat iedereen ‘op zijn achterste benen’. Internet is een belangrijke bron van sociale innovatie en verbindt mensen, is een veelgehoord argument. Mensen kunnen en mogen contact leggen met wie ze maar willen. Dat kan virtueel, maar mensen leggen zichzelf sociale beperkingen op. Hoeveel ‘vrienden’ van andere culturen of landen heb je in je eigen netwerken op Facebook, Instagram, enzovoorts? En hoe vaak heb je echt contact met ze?

Een fenomeen dat in het nieuws kwam n.a.v. het rondsturen van nepnieuwsberichten op Facebook tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016, is de zogenaamde filterbubbel.[1] Een filterbubbel is een soort virtuele helm die ervoor zorgt dat je alleen maar nieuws hoort/wil horen dat je eigen mening bevestigt. Deze filterbubbel wordt ook wel confirmatie bias genoemd. De nepnieuwsberichten werden vaker gedeeld dan nieuwsberichten van professionele media.[2] Waarom eigenlijk? Omdat deze media niet altijd het nieuws brengen dat jezelf wilt horen? Dus dan dit nieuws maar negeren?

Splitsing

En zo zorgen landsgrenzen, taal, sociale/emotionele voorkeur en het zoeken naar gelijkgestemden dat het internet wordt opgesplitst in delen. Niet opgelegd door instituten of regeringen, maar vooral (onbewust) opgelegd door onszelf: een vorm van zelfcensuur. Techniek lijkt niet opgewassen tegen de sociale en emotionele onderstroom van mensen. Geen internet van verbinding, maar een internet van scheiding en uitsluiting: een splinternet…

Leon Dohmen is principal managementconsultant CGI

[1] http://www.newstatesman.com/science-tech/social-media/2016/11/forget-fake-news-facebook-real-filter-bubble-you
[2] http://www.frank.news/2016/11/23/kan-facebook-het-vertrouwen-terugwinnen/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in