Home Data & Storage SSFN luidt een nieuw tijdperk van data-uitwisseling in

SSFN luidt een nieuw tijdperk van data-uitwisseling in

InterCloud -
14

Het afgelopen jaar vonden er dagelijks meer dan 1.700 Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen plaats, zo blijkt uit het 2023 Microsoft Digital Defense Report. Besluitvormers in de financiële sector zijn daarom terecht op hun hoede voor de security van de cloud. Want naast snelheid, schaalbaarheid en kostenbesparing, is security cruciaal voor de financiële sector.

Wanneer het gaat om cybersecurity, is directe actie noodzakelijk. Volgens onderzoek van Accenture gelooft 32% van de CISO’s in een veilige cloud. Toch is security geen onderdeel van de cloud discussie. Het onderzoek toont ook aan dat managers zorgen hebben rondom de complexiteit van een veilige cloud. En interne vaardigheden, die ondersteunen bij het implementeren en onderhouden van een goede cloud security en processen voor security governance en -compliance, ontbreken.

Een nieuw tijdperk van data-uitwisseling

Met het Secure Swiss Finance Network (SSFN) start een nieuw tijdperk van veilige en veerkrachtige data-uitwisseling. Het doel hiervan is het verbinden van banken en financiële instellingen op Zwitsers grondgebied door het bieden van een veilig, robuust en betrouwbaar netwerk voor financiële transacties. SSFN is een gecontroleerd en veilig netwerk, ontworpen door de Swiss National Bank en SIX Group. Het heeft een bredere geografische dekking dan het IPNet-systeem en vervangt zo het huidige systeem. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor het communicatiesysteem van banken. Geautoriseerde deelnemers die actief zijn in het Zwitserse financiële district kunnen namelijk op deze manier veilig verbinding maken met elkaar en met de infrastructuur van financiële markten. Verder is SSFN een netwerk dat apart bewaakt en beveiligd wordt. Dit maakt de communicatie met betalingssystemen, zoals SIC, veiliger en stabieler. De lancering van SSFN levert een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen cyberdreigingen.

SSFN ondersteunt, in tegenstelling tot het Finance IPNet, directe peer-to-peercommunicatie en werkt los van het internet. Cyberdreigingen nemen hierdoor af, terwijl de veiligheid toeneemt. De SCION-technologie biedt een uniek niveau van veerkracht en stabiliteit, wat cruciaal is voor de banksector. Verder stelt het de capaciteit van het systeem in staat om direct over te schakelen naar alternatieve netwerk-paths als er een storing is rondom de betrouwbaarheid. Daarnaast beschikt de SCION-technologie over de mogelijkheid tot het creëren van Isolation Domains (ISD’s) voor het bouwen van een volledig gecontroleerd, geïsoleerd en beveiligd netwerk. Betrouwbare bronnen bezitten de root-certificaten en beheren dit netwerk. In het geval van SSFN zijn dit de SIX Group en de Swiss National Bank.

Het SCION-ecosysteem ervaart minder aanvallen in vergelijking met andere regio’s. Bij een Zwitserse bank daalde bijvoorbeeld het aantal incidenten van ruim zes miljoen naar 1.553. Het overgrote deel van de incidenten was niet kwaadaardig, maar kwam door gebruikersfouten. Dit onderstreept de dringende behoefte aan securityoplossingen, zoals SSFN, in de financiële sector die door SCION-technologie worden ondersteund.

Financiële en internationale instellingen die niet overstappen op SSFN worden belemmerd bij het uitvoeren van transacties in Zwitserland. Naast het bieden van betere securitymaatregelen, biedt SSFN ook fundamentele diensten voor een optimale customer experience.

SSFN ondersteunt banken bij het voorkomen van cyberincidenten. Banken beschikken namelijk over grote hoeveelheden gevoelige consumentengegevens. Een datalek heeft desastreuze gevolgen. Denk aan juridische sancties, reputatieschade en financiële verliezen. Hackers zorgen voor financiële schade door het stelen van geld, lokken reacties op incidenten uit, veroorzaken boetes en zorgen voor herstelwerkzaamheden. De ontwikkeling van cyberdreigingen houdt nooit op.

Banken stellen klantgegevens, zoals persoonlijke informatie, financiële transacties en informatie over rekeningen, veilig door het versleutelen van de data en het gebruik van SSFN en SCION-technologie. Het risico van illegale toegang of een data-inbraak neemt hierdoor af.

De toekomst van bankieren

De overstap van IPNet naar SSFN is een belangrijke vooruitgang in de sector. Het is de start van een nieuw tijdperk van bankieren, waarin moderne technologieën gebruikt worden voor een veiliger, efficiënter en soepeler transactieproces. Er zijn ook uitdagingen, zoals het ontwerpen en opbouwen van systemen die compatibel zijn met SSFN. Dit kost tijd en geld.

SDCI-bedrijven die beschikken over een SSFN-certificering ondersteunen banken bij de integratie van diensten in netwerken. De inzet van deze diensten helpt banken bij het eenvoudig verbinden met SSFN. Een aantal voordelen:

  • Meer connectiviteit: ondersteuning voor brede, veerkrachtige connectiviteit en de mogelijkheid tot het uitvoeren van transacties in Zwitserland.
  • Security: bescherming van gevoelige consumentengegevens door middel van uniforme governance.
  • Risicobeperking: minder risico op financiële verliezen en juridische sancties.

Banken blijven kwaadwillenden voor door het investeren in toekomstbestendige securityoplossingen. De implementatie van SSFN toont aan dat een bank toegewijd is aan het handhaven van de hoogste eisen rondom security. Dit bevordert de mogelijkheid tot rechtstreekse communicatie en grotere samenwerkingen. Ook moedigt het de ontwikkeling van meer connectiviteit in de financiële wereld aan. De steeds geavanceerdere dreigingen maken het implementeren van een veilig en veerkrachtig netwerk, zoals SSFN, voor financiële instellingen fundamenteel.

Bo Duim, Global Vice President bij InterCloud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in