Home Innovatie & Strategie Steeds meer van IT operation naar AI operation

Steeds meer van IT operation naar AI operation

Matrix42 -
62
dainamics

Hybride werken heeft in coronatijd een gigantische vlucht genomen. Volledig terug naar het oude normaal? Nee, dat gaat echt niet meer gebeuren. Het is pas net begonnen, benadrukte Oliver Bendig tijdens Digital Workspace World 2022. Volgens de CEO van Matrix42 staan we aan de vooravond van een nieuwe revolutie op het gebied van digitale werkplekoplossingen. “IT has just begun.”

Matrix42 bestaat dit jaar precies drie decennia. Dit heugelijke feit werd gevierd met een online event op de vijftigste verdieping van het hoofdkantoor van de softwareleverancier in Frankfurt. Tijdens Digital Workspace World 2022 ‘The Future Of New Experiences’ kregen deelnemers – naast de presentatie van Oliver Bendig – ook sessies voorgeschoteld van Pascal Finette (be radical), Jon Pershke (Lenovo) en Ingo Loos (SEG Automotive). De focus lag hierbij op de toekomst van de digitale werkplek en de kansen en uitdagingen die dit met zich meebrengt.

De van oorsprong Duitse softwareleverancier werd opgericht in 1992, toen de IT-wereld er nog heel anders uitzag. “In dat jaar kwam Windows 3.1 op de markt. De thuis-pc werd in die jaren langzaam gemeengoed”, vertelt Bendig, die inmiddels 6 jaar aan het roer staat van Matrix42. In de jaren na de oprichting volgden innovaties elkaar in rap tempo op. Grote dure pc’s maakten plaats voor laptops. Internet werd steeds sneller en de rol van smartphones steeds groter. Anno 2022 is een groot deel van ons werkende leven IT-gedreven. Cloud computing, IoT, Artificial Intelligence, Augmented Reality. Het zijn innovaties en ontwikkelingen die inmiddels vaste prik zijn geworden en die steeds belangrijker worden.

Bendig: “De stappen die in korte tijd gezet zijn, zijn immens. De innovaties in IT gingen nooit sneller dan nu. Dat brengt uiteraard ook uitdagingen met zich mee. De wereld wordt steeds complexer. Er komen steeds meer applicaties. Het gaat inmiddels allang niet meer alleen om gebruik van technologie. Het is onderdeel geworden van een experience.” Volgens Bendig staat de totaalbeleving van de digitale werkplek centraal. En hoe bedrijven met digitale oplossingen die totaalbeleving kunnen bieden.

Vliegwieleffect

Anno 2022 is Matrix42 actief in vijftien landen en breidt de leverancier in rap tempo uit. “Vorig jaar was ons meest succesvolle jaar ooit. Nog niet eerder was de groei zo groot”, benadrukt Bendig. De opkomst van het thuiswerken, aangejaagd door de coronamaatregelen, heeft bij heel veel bedrijven geleid tot een revolutie. In een periode van twee jaar zijn veranderingen doorgevoerd die anders mogelijk pas over tien of vijftien jaar zouden zijn ingezet.

“Digitaal werken is voor altijd veranderd. Het is een blijvertje. Dat is afgelopen tijd wel duidelijk geworden.” Uit een onlangs uitgevoerd onderzoek waaraan Bendig refereert, blijkt dat 39 procent van de werknemers een andere baan overweegt als volledig op kantoor werken weer verplicht wordt. “In het verleden was er alleen een fysiek kantoor, nu is er ook een virtueel kantoor bijgekomen. Ik geloof echt dat in de toekomst de persoon – kortom je werknemer – centraal moet staan. Dat het niet uitmaakt waar, wanneer en hoe je werkt. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat je medewerkers overal en altijd kunnen werken. Hoe houd je je medewerkers gelukkig? Ook na de pandemie. Daar draait het om. Je zult ze alle tools en management solutions moeten aanbieden om dit mogelijk te maken.”

Cybersecurity topprioriteit

Een aspect dat bij bedrijven absolute topprioriteit moet hebben, is het investeren in veiligheid. Cybersecurity mag volgens Bendig geen ondergeschoven kindje worden, ook al zit het soms in de weg. “We gaan steeds meer van ‘IT operation’ naar ‘AI operation’. Ik geloof vooral in een meer holistische kijk, waarbij alles met elkaar verbonden is. Veiligheid, autorisatie, self service en cloudmigratie. Problemen worden automatisch opgelost. Vragen worden beantwoord nog voor ze worden gesteld via self service platforms, chatbots en virtual assistants. Wij hebben alles in huis om deze totaalervaring aan te kunnen bieden.” Die experience is volgens Bendig 24/7 in ontwikkeling. “De innovaties gaan razendsnel. Je lost de problemen van vandaag echt niet op met de oplossingen van gisteren!”

Oliver Bendig is CEO van Matrix42

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here