Home Innovatie & Strategie Stemautomaat of het potlood

Stemautomaat of het potlood

143

De afgelopen dagen heb ik toch weer met grote verbazing gekeken naar de vooruitgang – of naar de algemene stilstand – net hoe je dit bekijkt.

De afgelopen maanden zal iedereen tijdens de vakantie ongetwijfeld hebben opgemerkt, dat het elektronische inchecken tegenwoordig zeer eenvoudig en snel verloopt op Schiphol. Inchecken geeft je de mogelijkheid om een boarding kaart te krijgen op je smartphone. Inlezen op een reader bij de gate en het leven wordt al knap eenvoudig, ‘less paperwork & less hazzle’. Daar hebben we jaren op gewacht en het is fantastisch dat het werkt. Nu nog op alle airports en het gemak dient de mens.

 Hoe ontluisterend  is het, dat we dan op woensdag jl. In een stemhokje staan met het bekende “rode potlood” . Beschamend voor een natie waar de digitalisering / informatisering op zeer grote hoogte staat, en die wereldwijd op de vijfde plaats staat in de ranking ‘innovatieve economie’.

We hebben zelfs meerdere bedrijven in ons kleine landje die hier fantastische oplossingen voor hebben /  hadden. Door een kleine hick up zijn we weer terug naar af: het potlood. Uitermate triest. Als de overheid nu eens had doorontwikkeld, dan hadden we wellicht de hele westerse wereld kunnen voorzien van fantastische “voting technology”.

In menig Zuid-Amerikaanse land is men inmiddels wel doordrongen van deze mogelijkheid. Een Zuid-Amerikaans bedrijf is hier ingesprongen en schijnt zeer succesvol te zijn in dit werelddeel. Het had ook een bedrijf uit Groenlo kunnen zijn, als de onze overheid meer daadkracht en lef had getoond. Nu staan we weer armzalig te krassen met een potlood….een immense opportunity missend in een wereld waar we inmiddels eens per twee jaar stemmen en “more to come”.

Jammer.

Toch ben ik blij dat we in ons Nederland mobiel kunnen betalen bij het parkeren, digitaal onze boardingpass krijgen en nog duizenden andere app’s hebben waar we lol van hebben en ieder dag het gemak van beleven.

Misschien is het een interessant idee, dat er bij de volgende verkiezingen in 2013 een partij (politiek, dan wel een ontwikkelaar ) opstaat om het potlood definitief te verbannen naar het museum. Eindelijk stemmen met je mobiele telefoon. Dat zou onderscheidend en innovatief zijn!! Dit spreekt meer tot de verbeelding dan de politieke programma’s van alle partijen.

Dirk Olivier is zelfstandig interim executive manager met als specialiteit business improvement en route – to – market vraagstukken

3 REACTIES

  1. Zolang stemcomputers te hacken zijn, stem ik liever met een potlood. Het gaat bij verkiezingen niet om snelheid, maar een eerlijke uitslag!

  2. Antoon, als we zo blijven denken dan zitten we in 2030 nog met een potlood achter het gordijn. Je moet een keer beginnen als overheid om te digitaliseren, Met het paspoort en ID card worden deze ontwikkelingen wel doorgezet ondanks de mogelijkheid die er is om te hacken. Snelheid EN eerlijke uitslagen moeten het credo zijn.

  3. En al die mensen die stemcomputers niet betrouwbaar vinden maken maandelijks nog de huur over met een oude overschrijvingskaart uit het giroboekje?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in