Home Innovatie & Strategie Data drives the world

Data drives the world

101
dainamics

De wereld is in beweging; en de digitale wereld loopt voorop. We gebruiken smartwatches om alles te meten en weten over onze gezondheid, smartphones om te betalen en bankieren, en onze auto’s parkeren zichzelf, communiceren met elkaar en met de garage. Digitale data zijn in overvloed beschikbaar, de crux is om de juiste verbanden te leggen.

Elektrische world tour

Op 14 augustus is het startschot van een baanbrekende tour: in 80 dagen rond de wereld op een elektrische tourmotor. Deze tourmotor, Storm Wave, is de eerste elektrische motorfiets – ontworpen en gebouwd door 23 TU/e studenten. 2 Jaar geleden startten zij met niet meer dan een missie: wereldwijd het imago van duurzaam vervoer verbeteren zodat het gebruik van fossiele brandstoffen wordt teruggebracht. Nu wordt deze missie werkelijkheid met een tour met de motor die zij in die 2 jaar gebouwd en geoptimaliseerd hebben.

Naast de mechanische en elektronische uitdagingen die het ontwikkelen van een elektrische motor met zich meebrengt, is er ook een digitale component: alle data die de motor bevat worden verzameld, opgeslagen en geanalyseerd.

Vele noemers

Tegenwoordig wordt er veel gesproken “the Internet of Things”, “Smart Mobility” en “Big Data”. Deze world tour valt onder al deze noemers.

The Internet of Things: alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het internet en kunnen zo gegevens uitwisselen (Oxford Dictionary).

Diverse sub-onderdelen van de Storm Wave hebben sensoren die data verzamelen en verzenden naar een van de volgautos. Hiervoor wordt een Vehicle-to-Vehicle oplossing gebruikt die is aangeboden door NXP. Daarnaast is er een real-time internet-verbinding via KPN 3G. Op deze manier blijven de engineers op de hoogte van de status van de motor.

Waar is de motor? Wie rijdt er nu, en hoe hard? Wat is de “state of charge” van elke afzonderlijke accu-cel? Wat is de batterijtemperatuur? Zijn er alerts van verschillende onderdelen? Moet er actie worden ondernomen op basis van de gegevens die binnenkomen?

Smart Mobility: toegevoegde waarde van mobiliteit behouden en verder vergroten, en mobiliteitsproblemem oplossen door middel van slimme oplossingen met hedendaags technologie (TU/e strategic area).

De verzamelde data van de sensoren in de motor (ruim 200 MB per uur) wordt verwerkt en gepresenteerd aan de engineers die in de volgauto zitten. Itility heeft voor hen een actie-gericht dashboard gebouwd. Het dashboard laat de “health” zien van de motor en de verschillende onderdelen. Het filtert door de vele messages heen om de echte errors naar boven te halen waar actie op benodigd is.

Dit resulteert in een hogere veiligheid en de mogelijkheid tot preventief onderhoud, afstelling, en optimalisatie. De Storm Wave is een prototype en rijdt voor de eerste keer een grote afstand. Daarom is alle data enorm waardevol voor de engineers.

Big Data: grote hoeveelheden informatie met hoge diversiteit die met hoge snelheid worden verzameld (Gartner).

Internet

Relevante data wordt rechtstreeks naar internet gestuurd, waar deze wordt samengevoegd met andere databronnen (onder andere routedata en weerdata van the Weather Company).

Op basis van deze data worden door datascientists van Itility analyses uitgevoerd om bijvoorbeeld de performance en het verbruik te optimaliseren onder de verschillende omstandigheden die het team tegenkomt tijdens de Storm World Tour.

Daarnaast zijn er zelflerende algoritmes ontwikkeld die verschillende voorspellingen en trends weergeven: reistijden voorspellen, relaties beschrijven tussen weercondities en accuduur, analyseren van het rijgedrag, en nog veel meer.

Dashboard

Om de Storm World Tour te kunnen volgen is door Itility een dashboard ontwikkeld, waar eenieder kan zien waar de Storm Wave rijdt, wie aan het rijden is, waar men naartoe gaat en nog veel meer. Het dashboard omvat ook diverse weetjes over de data en tweets over de tour.

Volg dus ook het team van Storm tijdens deze coole tour rond de wereld in 80 dagen.

Marianne Faro, www.itility.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here