Home Innovatie & Strategie Succes IT-projecten afhankelijk van vertrouwen

Succes IT-projecten afhankelijk van vertrouwen

58

Het is 2013. Pfoei, gelukkig. Laten we 2012 snel vergeten; dat zijn de geluiden die ik om me heen hoor. Nog nooit heb ik zo veel signalen gehoord in mijn omgeving van mensen die het voorbije jaar in een wel heel slecht daglicht plaatsen.

Of u het er nu mee eens bent of oneens: de markt is grillig en dat legt druk op elk project, elke offerte, elke intake, elke RFP.

Wat doe je als CIO of IT-manager, in de publieke dan wel de private sector, als blijkt als het resultaat van de kaasschaaf die toegepast is op je IT-budget vooral kenmerken vertoont van de (overigens overheerlijke) gatenkaas? Raak je in paniek? Bel je je collega’s? Wil je alle plannen herzien?

Misschien kiest de CIO wel voor alle drie de scenario’s of voor nog veel meer alternatieven. Maar een rode draad bij al deze besluiten valt mij op: ook de CIO en de IT-manager gaan terug naar de essentie, de kern, het specialisme, het vertrouwen.

Waarom?

Ik vermoed, omdat deze opdrachtgever ook op zoek is naar innovatie, inspiratie en initiatie, gecombineerd met een vleugje ondernemerschap – maar dan wel verpakt in een goede dosis specialisme. Waar “meer doen dan beloofd” eerder credo is dan uitzondering. Waar opdrachtgever en opdrachtnemerschap voelen als de vertrouwde arm om je schouder als je die nodig hebt, om samen die besluiten te nemen die er toe doen.

Complexe IT-projecten

Dus geloof ik dat deze tijden kansen bieden voor ondernemerschap? Absoluut! Juist nu zouden pas afgestudeerde jongeren niet direct moeten gaan voor die baanzekerheid, maar vooral die ICT-essentie zoeken in de onzekerheid en daar kracht en kansen vinden.
Dat legt veel druk bij de 40-tiger en 50-tiger die geconfronteerd wordt met een groeiende generatie ICT’ers die anders denkt, anders tegen complexe IT-projecten aan kijkt en vooral ICT echt inzet waarvoor het bedoeld is. Niet generatie X of Y, nee. De ‘E’ generatie. De ‘E’ van ‘essentie’.

Danny Frietman, partner KBenP

1 REACTIE

  1. “…de CIO en de IT-manager gaan terug naar de essentie, de kern, het specialisme, het vertrouwen. Waarom?”

    Volgens mij omdat ze streven naar vermindering van ICT-complexiteit, waardoor kosten verlaagd worden en toekomstige veranderingen makkelijker uitgevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan minder applicaties met eenzelfde of overlappende functionaliteit. Of aan afstoten van oude of exotische standaarden. Aan het versimpelen van architecturen door inzet van nieuwe, krachtiger componenten waardoor het aantal lagen en interfaces van systemen verminderd wordt.

    Soms moet daarvoor buiten de bekende kaders gekeken worden. Daar is tijd, creativiteit, lef en doorzettingsvermogen voor nodig. De mate van succes hangt af van de professional en zijn synergie met de opdrachtgever, niet van leeftijd of arbeidsrelatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in