
De grondleggers van het Agile Manifesto zijn zelf terughoudend over het succes van agile software ontwikkelmethoden. Een veel gehoorde klacht is dat gebruikers van IT-oplossingen ook bij agile methoden nog te vaak worden ‘vergeten’. Desondanks zijn er de nodige succesclaims van derden met betrekking tot agile methoden. Agile methoden zorgen voor kortere doorlooptijden en lagere kosten, is de claim. Er zijn zelfs al boeken beschikbaar die agile methoden de hemel in prijzen.
Scrum is wellicht de meest bekende uit de familie van agile methoden. Agile is het antwoord op de nog steeds veel toegepaste watervalmethode waarbij fasen meer sequentieel worden doorlopen en meestal lang duren, is een veel gehoord verwijt. Agile werkt meer met korte cycli en is iteratief. Andere karakteristieken van agile zijn:
– Kleinschaligheid: 5 – 9 mensen in een team;
– Fysiek samenzijn: stand-up meetings, face-to-face communicatie;
– Voortschrijvend karakter: dagelijkse meetings, vaste rollen;
– Instrumentgedreven: bijvoorbeeld burn down chart, status en voortgangsbewaking via bord met post-its;
Sleutelwoorden die passen bij bovengenoemde karakteristieken zijn overzicht, hanteerbaarheid, samenwerking en structuur. Deze sleutelwoorden komen ook voor in ‘good’ en ‘best practice’ uitwerkingen van veel andere (waterval) methoden. Vanuit de sleutelwoorden bekeken zijn er naast verschillen dus ook de nodige overeenkomsten tussen agile en andere methoden.
Roos Dahmen en Barbera Dado hebben onderzoek[1] gedaan naar de kenmerken van succesvolle software ontwikkelprojecten in de financiële sector. Zijn komen tot vijf kenmerken van een succesvol project. Eén van deze kenmerken is dat een project gebruik maakt van methoden en technieken, doelarchitectuur en/of architect. Ze hebben echter geen onderscheid kunnen vinden in het gebruik van de ene of de andere methode of techniek.
Voor hun onderzoek is ook met professor Chris Verhoef[2] van de Vrije Universiteit gesproken die aangeeft: “De ontwikkelmethode (klassieke waterval of agile) is nauwelijks van invloed op het uiteindelijke resultaat. De juiste mensen zijn echter van grote invloed. Oorzaak van falen is meestal onkunde, zowel aan de opdrachtgevende- als opdrachtnemende kant.”
De conclusie uit het onderzoek van Dahmen en Dado kan niet zomaar worden genegeerd. Zij zijn namelijk niet expliciet op zoek geweest naar welke methode (waterval of agile) het beste werkt. Zij hebben een breed scala van kenmerken onderzocht.
Is de succesclaim van agile dan onterecht?
Leon Dohmen is principal managementconsultant CGI (voorheen Logica)
[1] http://www.projectkaleidoscope.nl/wp-content/uploads/2013/01/130130-kleine-Kaleidoscope-Internet.pdf
[2] http://www.cs.vu.nl/en/research/information-management-software-engineering/staff/verhoef/index.asp