Home Innovatie & Strategie Een succesvolle digitale transformatie valt of staat met daadkracht

Een succesvolle digitale transformatie valt of staat met daadkracht

117

Een halve dag geen internetverbinding? Tien jaar geleden bestempelden we dat als vervelend. Anno 2018 betitelen bedrijven 5 minuten ontzegging tot een systeem als een kleine ramp. Het tekent de wijze waarop digitalisering in een hoog tempo de levens van ondernemingen heeft veranderd. En blijft veranderen.

“We hebben voldoende lef om nieuwe digitale oplossingen te testen. En om onze onderneming beter te maken. We kijken altijd naar slimmere oplossingen, die onze flexibiliteit verhogen en onze kosten reduceren. We willen dat medewerkers vanaf elke plaats, op elk moment actief kunnen zijn en de nodige data en applicaties kunnen bereiken om hun werk op een veilig manier te kunnen doen.” Het zijn niet mijn woorden, maar van een van onze internationaal opererende klanten. Die van visie getuigen en realiteitszin. Ik moest daarbij toch ook weer even denken aan een onderzoek dat we met Interoute hebben gehouden onder 800 IT-beslissers in acht Europese landen, waaronder Nederland. Daaruit bleek dat bijna de helft van hen – 47 procent – zich zorgen maakt over een gebrek aan daadkracht in de Nederlandse directiekamer als het gaat om digitale transformatie.

Kort gezegd: veel CIO’s en CDO’s stellen het lastig te vinden om binnen boardrooms de doelen voor digitale transformatie vast te leggen. Het niet ontvouwen van een duidelijke toekomstvisie door de directie, maakt het voor veel IT-professionals lastig om belangrijke digitale transformatieprojecten te ontwikkelen. Daardoor ontstaat het risico dat Nederlandse bedrijven achterblijven. De twijfel in de directiekamers wordt volgens mij onder meer gevoed door geopolitieke onzekerheid, maar ook door de grote en snelle veranderingen op het gebied van digitalisering.

Paradoxaal

Paradoxaal genoeg zijn dat omstandigheden waarbij technologie juist de twijfels voor een groot deel kan wegnemen. Met bijvoorbeeld een ICT-platform dat flexibel is en meebeweegt naarmate de behoefte van een bedrijf verandert. SD-WAN is een oplossing die zowel snel als flexibel is, agile, een IT-strategie ondersteunt en ondernemingen de mogelijkheid geeft om snel op- en af te schakelen. Maar het is ook een systeem waarin collega’s vanuit alle windstreken met elkaar kunnen samenwerken. Met veel gebruikers in een wereldwijd werkveld, moeten systemen en applicaties simpelweg snel, flexibel, veilig en toegankelijk zijn. Ongeacht het apparaat of de locatie, de prestaties van applicaties zijn cruciaal.

Netwerkoplossing

Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld dat bedrijven meer en meer migreren naar Microsoft Office 365 en meer cloudapplicaties gebruiken. Daar moet dan wel een netwerkoplossing bij passen die een meer digitale manier van werken mogelijk maakt, waarbij bijvoorbeeld de infrastructuuroplossing mobiel werken integreert met op internet gebaseerde applicaties en deze worden ingepast in de veilige cruciale datasystemen die zich in het bedrijfsnetwerk bevinden. Daardoor heeft elk lokaal kantoor – waar ook op deze aarde – snelle internettoegang tot de applicaties die ze nodig hebben. Geïntegreerd met het kern-software defined-netwerk om het essentiële gegevensverkeer van ondernemingen te kunnen dragen.

Prioritering

De volledige controle over hoe het verkeer daarbij door het netwerk van een organisatie wordt geleid en geprioriteerd is van belang voor optimale prestaties. Netwerkverkeer wordt daarbij verdeeld in drie dynamische velden. MPLS IPVPN voor cruciaal verkeer, zoals ERP-systeem, video- en spraakverkeer, die voor organisaties van levensbelang zijn. Niet-zakelijk verkeer wordt geoptimaliseerd en versneld via een ander pad. Dit pad maakt gebruik van een beveiligde tunnel via het openbare internet om toegang met een lage latency te bieden tot cloudgebaseerde applicaties, waardoor een betere gebruikerservaring wordt gegarandeerd. Ten slotte kan de openbare internetactiviteit met lage prioriteit worden doorgegeven aan SD-WAN om te zorgen dat deze veilig is.

Toon je lef als je voor dergelijke netwerkoplossingen kiest? Ik denk dat het vooral realiteitszin is. Een goed netwerk kan namelijk voorkomen dat je als onderneming door problemen opeens oplost in de vergetelheid. Anno 2018 zijn de prestaties van applicaties namelijk cruciaal. Elke minuut telt daarbij.

Martijn ten Kate, country manager bij Interoute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in