Home Ondernemen & Business T-Lijstjes, – trends en – verlanglijstjes 2012-2013: daar gáán we weer!

T-Lijstjes, – trends en – verlanglijstjes 2012-2013: daar gáán we weer!

112
dainamics

Ik heb een hekel aan al die ‘top tien’ lijstjes die je de laatste weken van het jaar om de oren vliegen. Van alles worden ze gemaakt, terugkijkend zowel als vooruitblikkend. Volstrekt arbitrair en subjectief. En ik heb er vooral zo’n hekel aan omdat ze feitelijk onweerstaanbaar zijn. Het appelleert aan een soort intrinsiek verlangen naar houvast, naar duiding. Dus lees ik er meer dan ik op kan. Afgelopen jaar spuwde ik mijn gal over alle lijstjes, maar dit jaar kies ik voor een nieuwe tactiek: de vlucht naar voren.

Met nog zes weken te gaan is wat mij betreft het lijstjesseizoen 2012/2013 weer geopend. Gisteravond heb ik mijn lijstje voor de Top2000 alweer ingevuld, dus de toon is gezet. Even kwam ik in de verleiding om hier alvast een IT-trendlijstje voor 2013 te presenteren, maar even Googelen maakte duidelijk dat die er al lang zijn en, erger nog, dat het vrijwel dezelfde lijstjes zijn als voor 2012, 2011 en 2010.

IT trends veranderen namelijk niet elk jaar (gelukkig niet!) en veel trends zijn in de categorie van “dit jaar nóg iets meer dan vorig jaar” en “de trend zet zich versterkt door”.  Ik heb het dan over trends die al jaren de lijstjes domineren als Cloud (a.k.a. SAAS), Virtualisatie, Mobiliteit, Security, Video en de “toenemende invloed van social media”

Ik moest teruggaan tot 2008 om echt trends te zien die ik de laatste jaren wat minder tegenkwam, zoals de focus op energiezuinigheid en ‘Green-IT’. En de voorspelde doorbraak van Wimax natuurlijk, daar horen we ook niet veel meer van.

Ik ben eigenlijk benieuwd wat de lezers van BlogIT zien als de ontwikkeling van het afgelopen jaar of van de laatste jaren die we nu absoluut NIET meer willen horen als trend voor 2013. En wat was voor u afgelopen jaar uiteindelijk echt de belangrijkste ontwikkeling of gebeurtenis op het gebied van IT?

Dus twee vragen waar ik van u graag een antwoord op wil (en dan maken we daar misschien wel een leuk lijstje van).
1.     Welke ‘trend’ willen we voor 2013 nu echt niet meer horen? (out)
2.     Wat was de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van IT in 2012? (in)

Ik doe vast een voorzetje:
Out: Cloud Computing (weten we nu wel)
In: Alles is Apps

6 REACTIES

 1. OUT: beslissen obv business case
  IN: beslissen op basis van visie en leiderschap

  OUT: paniek over infrastructuur
  IN: zorgen over toegevoegde waarde

 2. Wat mij betreft:
  OUT: BYOD, Big Data, Apps, HTML5, Social Media (ze verdwijnen niet, maar verdwijnen van de voorgrond)
  IN: Interne cloud (omdat private cloud zo jeukt)

  Wat is interne cloud? Dat is een enterprise bedrijf of overheid die naar zijn interne organisatie IT diensten gaat leveren die een aantal aspecten van cloud hebben zoals; zelfbediening, betalen/verrekenen naar gebruik, elastisch en schaalbaar.

  Bedrijven gaan dus de aspecten van cloud computing nabootsen en raad eens, dit slaat aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here