Home Telecom Taart

Taart

90

Als je de internationale trendwatchers mag geloven, wordt 2020 het jaar van 5G. Koplopers als China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Zuid-Korea zijn al begonnen met het uitrollen van hun 5G-infrastructuur. Zwitserland en de Scandinavische landen zitten daar kort achter.

Ondertussen brengen hardwareproducenten hun eerste 5G-compatible devices op de markt. Genoeg ingrediënten dus om een vliegende start te maken met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen die gebruik maken van de mogelijkheden van 5G.

Geleidelijke overgang

En Nederland? Wij blijven helaas nog een beetje achter. Voor ik daar verder op in ga. is het goed om een misverstand over 5G uit de wereld te helpen. De overgang van 4G naar 5G gaat meer geleidelijk dan veel mensen denken. Onze telecominfrastructuur is permanent in ontwikkeling. De mogelijkheden van 4G van vandaag zijn veel groter dan toen het net werd geïntroduceerd. Zo zal het ook met 5G gaan. Er is geen ‘big bang’: de komende jaren zal het netwerk in stapjes steeds geavanceerder worden op basis van het nieuwe protocol.

Taart

Dat heeft veel te maken met de verschillende bandbreedtes die we voor 5G gaan gebruiken. In telecomland wordt vaak de vergelijking gemaakt met een taart. De bodem is de jaren zal de 700MH- band, die als een soort deken zorgt dat het netwerk overal beschikbaar is. De vulling is de 3.5GHz-band, die als ‘hoofdband’ gebruikt gaat worden voor de meeste toepassingen en verbeteringen. De kers op de taart is de 26MHz-band, een super hoge frequentie die lokaal gebruikt kan worden voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld om heel snel en gericht data uit te wisselen met auto’s die voor een stoplicht staan te wachten.

Samen zorgen deze nieuwe frequenties voor een netwerk dat snel is, heel veel apparaten tegelijk kan bedienen en een grote betrouwbaarheid heeft. De combinatie van die drie factoren is waarom 5G zo’n grote stap voorwaarts gaat zijn. Het is de basis voor allerlei andere trends, zoals autonoom vervoer, smart spaces en vergaande automatisering.

Achterstand

Terug naar Nederland. Hoe zit het met ons deel van de taart? Wij zullen het voorlopig moeten doen met alleen de bodem. Dit jaar wordt alleen de 700MHz-band geveild door de overheid. De andere frequenties volgen naar verwachting pas in 2021 of later. Zo bouwen we een flinke achterstand op ten opzichte van de kopgroep van 5G-landen.

Toch ben ik optimistisch. We kunnen nog vooruit volgend jaar. Zoals gezegd is er geen ‘big bang’ op 5G-gebied. Ook binnen het huidige spectrum kunnen we al profi teren van de voordelen van het nieuwe protocol. Andere landen gaan dan op dit moment misschien harder, laten wij 2020 gebruiken om te kijken hoe we 5G op langere termijn het beste kunnen benutten.

Lotte de Bruijn is directeur van NLdigital.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 8-2019

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in