Home Data & Storage De rol van Europa in de globale ‘tech-war’ en de aantocht van...

De rol van Europa in de globale ‘tech-war’ en de aantocht van meer data-hubs

93
dainamics

Met de razendsnelle groei van data en de toenemende afhankelijkheid van IT, wordt het belang van een solide digitale infrastructuur steeds groter. Nooit eerder waren IT-trends en bedrijfsveranderingen zo nauw verbonden als nu. Mede om die reden organiseren wij al drie jaar op rij de KickStart Europe conferentie, die afgelopen dinsdag 28 januari plaatsvond.

Zo’n 1000 man kwam samen op dit internationale event in Amsterdam, een publiek dat bestond uit experts in connectiviteit, cloud en datacenters. Maar ook ontwikkelaars, investeerders en beleidsmakers. Gedurende de dag werden bovendien meer dan 1000 netwerksessies gepland en werden talloze plannen voor het aankomende jaar gemaakt.

Wereldwijde ‘tech-war’

Het Outlook rapport, gepubliceerd door brancheorganisatie Dutch Data Center Association in samenwerking met o.a. CBRE en Gartner, brengt verschillende ontwikkelingen aan het licht. Bijvoorbeeld de economische onzekerheid vanuit het buitenland, en dan niet eens noodzakelijk de Brexit. Europa is sterk afhankelijk van buitenlandse technologieën en deze kunnen nog wel eens onder druk komen te staan door voortdurende wereldwijde handelsoorlogen tussen economische grootmachten. De recente geschiedenis heeft ons laten zien dat handelsoorlogen steeds meer verweven raken met cyberoorlogen. Er lijken zelfs signalen te zijn die wijzen op een overkoepelende tech-oorlog. Om Europa te wapenen, zal actie worden ondernomen om open source-initiatieven te ondersteunen. Bovendien zal het een meer conservatieve, beschermde aanpak hanteren wat betreft databeheer in de publieke sector.

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid is een groeiende trend. Energie-efficiëntie en groene stroom vormen een prioriteit voor de digitale infra-industrie. Immers gaan digitalisering en energietransitie hand in hand en kunnen zij niet zonder elkaar. Voor datacenters en telco’s, beide grootverbruikers van energie, betekent dit dat ze allebei continu moeten investeren. Met name in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

De volgende stap

Mitul Patel, Associate Director bij CBRE en tevens onderzoekspartner van het rapport, verwacht dat de totale capaciteit van datacenters in de FLAP-markt (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs) in 2020 met 15% zal toenemen. Cloud is opnieuw de voornaamste motor achter de groei van de datacenter sector, verantwoordelijk voor 80% van de groei in 2019. Volgens Patel krijgt Europa steeds meer nieuwe datacenterhubs. De traditionele FLAP-markt zal primair blijven maar nieuwe hubs zoals Milaan, Zurich, Stockholm en Warschau groeien snel. Deze hubs hebben minder last van de bekende knelpunten zoals een dreigend energietekort, stijgende grondprijzen en ruimtetekort. Geïnteresseerden kunnen het volledige European Outlook rapport kosteloos downloaden via www.kickstartconf.eu/outlook2020.

Judith de Lange, Beleidsmedewerker Digitale Economie en Mainport bij de DDA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here