Home Innovatie & Strategie Techniek brengt zorg op afstand dichtbij

Techniek brengt zorg op afstand dichtbij

Road2Growth -
66
dainamics

In veel sectoren is hybride werken en samenwerken op afstand de norm geworden. Onder invloed van de pandemie en de noodzaak om vanuit huis te werken, hebben veel mensen een werkplek thuis ingericht en zijn ze inmiddels comfortabel met software voor videobellen en videoconferencing, zoals Zoom, Teams, Hangouts of Webex. Ook in de zorgsector wordt gebruik gemaakt van deze mogelijkheden. Niet alleen voor het overleg tussen zorgpersoneel onderling of het contact met andere zorginstanties. Maar ook in de relatie met de patiënt biedt techniek soms een uitkomst voor een effectief en toch persoonlijk contact.

Telehealth

Steeds vaker schakelen artsen en andere medische behandelaars, voor zover het behandelingstraject dit toelaat, over op videoconsults. Dit scheelt niet alleen tijd voor de zorgverlener. Ook de patiënt hoeft niet meer de deur uit en kan vanuit een vertrouwde omgeving overleg hebben met zijn behandelaar. Voor een deel van de patiënten, zoals hartpatiënten of diabetici, is de combinatie met een wearables een ideale oplossing. Hiermee krijgen artsen inzicht in de benodigde data, zoals bloedwaarden, temperatuur of hartslag, zonder dat hiervoor een bezoekafspraak tussen patiënt en arts nodig is.

Persoonlijk contact

In het contact op afstand, tussen behandelaar en patiënt, is het wel zaak dat het persoonlijke karakter behouden blijft. Daarvoor zijn een aantal uitgangspunten van belang. Als eerste een goede netwerk- of wifiverbinding, waardoor ongestoorde communicatie kan plaatsvinden. Leveranciers als TP-Link en NETGEAR bieden hiervoor prima oplossingen met hun routers en access points. Een tweede vereiste is een goede verstaanbaarheid. Achtergrondgeluiden of beweging kunnen zorgen voor een ongewenste verstoring. Een goede hoofdtelefoon of headset, zoals van bijvoorbeeld BOSE, is hiervoor een prima uitkomst. Tot slot kan een webcam bijdragen aan de persoonlijke benadering van een patiënt, maar kan tevens helpen bij de diagnose van een arts. Een vertrouwd merk is Kensington, die webcams levert die zijn voorzien van geoptimaliseerde resolutie, flexibele montage, privacykappen en een naadloze compatibiliteit.

Veilige omgeving

Security is een van de belangrijkste voorwaarden voor verantwoorde toepassing van telehealth. Medische gegevens verdienen de beste bescherming, zowel om compliance als ethische redenen. Het voorkomen van datalekken en andere securityincidenten is geen bijkomstigheid maar pure noodzaak. Dat stelt speciale eisen aan de apparatuur die voor telehealth wordt gebruikt. Zo levert HP speciale Healthcare Edition pc’s. Deze beschikken over geïntegreerde securityvoorzieningen zoals een HP beveiligingssoftwaresuite, een webcamafsluiter en biometrische authenticatie. Ook beschikken deze apparaten over het HP Sure View Gen2 privacyscherm. Met een druk op de knop wordt het beeldscherm onleesbaar voor anderen dan de gebruiker. Naast softwarematige beveiliging biedt ook fysieke beveiliging bescherming tegen bijvoorbeeld diefstal. Kensington biedt hiervoor fysieke beveiligingsmaatregelen ter ondersteuning van de naleving van de AVG, zoals privacy filters voor monitoren, laptops en tablets om privacygevoelige informatie te beschermen tegen nieuwsgierige blikken en onbevoegd meekijken. Tot hun portfolio behoren ook kabelsloten om laptops en desktop PC’s te verankeren aan een vast object, wat het risico op diefstal beperkt. Beide zijn onmisbare hulpmiddelen, om vertrouwelijke en persoonlijke gegevens van patiënten te beschermen.

Samenwerking

De zorg is bij uitstek een sector die drijft op samenwerking. Zorgteams, artsen en behandelaars wisselen dagelijks informatie uit. Dat vraagt om een veilige en efficiënte omgeving met de juiste apparatuur die deze samenwerking faciliteert. Zo overbrugt de Microsoft Surface Hub 2S de afstand tussen de teamleden die op afstand werken met een krachtig interactief whiteboard, inclusief vergader- en samenwerkingsplatform. Ook Lenovo biedt met de nieuwe ThinkSmart core Kit alles wat benodigd is in samenwerkingsruimtes – in één box! Met een krachtige computer en een gebruiksvriendelijke controller kunnen zorgmedewerkers verbinden, delen en veilig samenwerken met collega’s die op andere locaties werken. De ThinkSmart Core Kits ondersteunen de 2 meest gebruikte samenwerkingsplatformen; MS teams en Zoom. Voor een goede audioverbinding is bijvoorbeeld de BOSE Videobar VB1 een onmisbare uitbreiding. Deze speakerbar zorgt dat iedereen in de vergaderruimte duidelijk te verstaan is voor de partij aan de andere kant van de videomeeting.

Infrastructuur

Met al deze vooruitgang in digitalisering en gebruik van techniek moet IT wel voorzien in de benodigde netwerkconnectiviteit, rekenkracht en een veilige opslaginfrastructuur. Dat creëert een aantal uitdagingen voor zowel IT als operationele technologie (OT) die deze initiatieven ondersteunen. Het is dan ook logisch dat organisaties steeds vaker gebruikmaken van ‘edge computing’-systemen, die de rekenkracht en data-analyse plaatst op de plek waar ook de data wordt gegenereerd. Dat is betrouwbaarder, minder kostbaar en maakt realtime besluitvorming mogelijk. APC, onderdeel van Schneider Electric, biedt een totale edge computing oplossing met flexibele microdatacenters, voorzien van koeling, security, beheersoftware en een UPS, op afstand te beheren en eenvoudig te préconfigureren.

Wilt u meer weten over de toepassingsmogelijkheden van IT producten in de zorgsector? Lees dan onze andere blogs op https://www.road2growth.nl/vertical/healthcare/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here