Home Data & Storage Technologie en de Panama Papers

Technologie en de Panama Papers

90

De Panama Papers zijn groot nieuws. En terecht! “Tsjonge, jonge, jonge!” zou ik bijna zeggen. Maar daar gaat deze blog niet over. Deze blog gaat over de rol van technologie bij de totstandkoming van de Panama Papers en de lering die je eruit zou kunnen trekken.

Een dikke elf miljoen documenten (waaronder bijna vijf miljoen e-mails, meer dan twee miljoen PDF’s, ruim een miljoen afbeeldingen en driehonderdduizend plus tekst files), die raak je niet zomaar kwijt. Ik bedoel, een stapel van zes kilometer hoog met een gewicht van driehonderd ton, die past niet in je leren tas. 2,6TB daarentegen past nog op een externe schijf. Met andere woorden: technologie maakt documenten vervoerbaar. En dan heb ik het nog niet over de eenvoudige exploit die hackers toegang verleende! Software bijwerken blijft toch een moeilijk ding.

En dat is niet de enige rol die technologie gespeeld heeft bij de Panama Papers. Niemand leest zoveel documenten door. Dus werd er gebruik gemaakt van diverse analytische tools zoal zoals die van Nuix. Scan en OCR van de afbeeldingen, samenbrengen en analyseren van alle files, extraheren en unificeren van gestructureerde gegevens, indexeren en opmaken van netwerkmodellen op personen, rekeningen en andere objecten en daarna verschaffen van inzichten en rapportages. Tools die we van de recherche kennen maakten mogelijk wat mensen niet kunnen: een schokkend beeld van de werkelijkheid.

De volgende rol voor technologie ligt in de publicatie van de resultaten. De zeer beperkte hoeveelheid verspreide documentatie heeft de bal snel aan het rollen gebracht.

En uiteindelijk doen politiek, social media, nieuws(sites) en onder andere blogs in hoog tempo wat nodig is om de wereld op de hoogte te brengen. En daar hoort deze blog ook bij. Technologie brengt de mogelijkheid deze beerput eens goed uit te baggeren. You can run but you cannot hide. En dat vind ik als technologieman mooi. Heel mooi! En het belooft meer voor de toekomst!

Hans van Buuren, Enterprise Architect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in