Home Cloud Telecom en cloud: over paard, wagen en Jip- & Janneketaal

Telecom en cloud: over paard, wagen en Jip- & Janneketaal

210

Het is bijna aandoenlijk wat we onszelf aandoen. Zonder blind te willen zijn voor de nadelen, biedt de cloud, en sinds enige tijd (tele-)communicatie vanuit die cloud, een wagonlading voordelen. Toch blijven nogal wat telecomdealers en verkopers vooralsnog vasthouden aan hardware en ‘on premise’. Moeten we vooral doen.

Als ik Microsoft was zou ik mezelf suf lachen. Onze branche blijft geloven in paard en wagen. Wakker worden! We staan voor een enorme kans: (tele-)communicatie als onderdeel van SaaS  of onder VMware. Daarmee ligt 80% van de markt open. Maar: Lukt het ons niet om het begrip cloud te vertalen in ‘gewone mensentaal’ (gemak, hebzucht, status), dan laten we deze kans onbenut.

Zonder hier echt bij stil te staan, gebruiken u en ik al twee hele grote clouds: het mobiele netwerk en internetbankieren. Weet u welk redundant storageplatform bij de Rabobank ‘onder’ uw spaargeld draait? Lag u wakker van de ‘Deep Packet Inspection’? Ik vraag het mij af. Hier lukt het de aanbieders klaarblijkelijk om het simpel en geloofwaardig te houden. Zij gaan niet eens in op de vraag óf u het kunt vertrouwen. Best knap. Het verraste mij dan ook dat onderzoek op VMworld 2011 uitwees dat 35% van de IT’ers betrouwbaarheid als belangrijkste struikelblok ziet bij (tele-)communicatie uit de cloud. Wat hebben die twee bovengenoemde grote clouds wel,  wat onze tak van sport klaarblijkelijk (nog) niet heeft?

Mijn mening: we blijven in onze comfortzone (paard en wagen) of maken het te ingewikkeld (schieten in de reflex van specs en spreken in termen als cloud, Het Nieuwe Werken en Unified Communication). Ga praten over gemak, betalen voor wat je gebruikt, enzovoort. Diegene die dat lukt schrijft de ene na de andere klant op (bel gerust voor voorbeelden). Ziehier een parallel met die twee hele grote clouds! Dus: sleep je productpowerpoint naar de recycle bin. Lees dat vergeelde boek over verkopen weer eens en duik dan in de kans die (tele-)communicatie uit de cloud heet. Doe je dit, dan heb ik goed nieuws: In het geciteerde onderzoek geeft 90% van de IT’ers aan (tele-)communicatie uit de cloud te overwegen…

Bas Baars is Marketing Manager Europe bij Mitel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in