Home Innovatie & Strategie Testautomatisering en Robotic Proces Automation – wat is het verschil?

Testautomatisering en Robotic Proces Automation – wat is het verschil?

263
dainamics

Het automatiseringsplatform van LEAPWORK biedt mogelijkheden voor zowel testautomatisering als Robotic Proces Automatisering (RPA). Als je niet al te diep in de materie zit dan lijken beide toepassingsgebieden redelijk veel op elkaar. Zowel testautomatisering als RPA zijn bedoeld om herhaalbare en dus saaie activiteiten over te nemen van de werknemer. In deze blog ga ik in op de overeenkomsten, de verschillen en waarvoor en wanneer je kiest voor testautomatisering of RPA.

Een vergelijk

Gartner geeft de volgende definitie aan RPA:

Robotic process automation (RPA) tools perform: if, then, elsestatements on structured data, typically using a combination of user interface (UI) interactions, or by connecting to APIs to drive client servers, mainframes, or HTML code.

An RPA tool operates by mapping a process in the RPA tool language for the software “robot” to follow, with run-time allocated to execute the script by a control dashboard.

Dit is wat testautomatisering feitelijk ook doet, alleen niet over een heel proces maar over een stuk functionaliteit van de applicatie. Het blijkt dan ook dat de oplossingen technisch vrijwel identiek zijn met slechts een paar kleine verschillen.

Overeenkomsten en verschillen

Bij zowel testautomatisering als RPA zoek je en klik je op allerlei elementen van de gebruikersinterface en / of roep je API’s aan en integreert gegevensbronnen.

Beide voorzien in het automatiseren van processen die:
– saai zijn en herhaalbaar;
– te veel kosten om op te schalen;
– een hoog risico op menselijke fouten hebben.

Echter bij testautomatisering zijn de flows, de testen, onafhankelijk van elkaar. Een RPA flow gaat over het hele proces heen en kan zich tussen meerdere applicaties en functies bewegen. In de praktijk blijkt echter dat testers pragmatisch te werk gaan omdat het logisch is om bepaalde testen in een bepaalde volgorde en over applicaties heen te laten lopen.

RPA werkt live

Een ander belangrijk verschil tussen testautomatisering en RPA is dat testautomatisering leeft in de wereld van testomgevingen en testgegevens gebruikt (vaak gemaskeerde of “gewassen” productiegegevens), terwijl RPA direct werkt op live bedrijfsgegevens in productieomgevingen.

Om deze reden is er een noodzakelijke focus in RPA-tools om alle door gebruikers aangebrachte wijzigingen bij te houden en alles te volgen wat de RPA-“robots” hebben gedaan. Volledige audit trails van absoluut alles is cruciaal.

De meeste testautomatiseringstools zijn niet geschikt voor RPA omdat ze niet beschikken over enterprise functies voor governance, change tracking en audit trails. Anderzijds worden RPA-projecten vaak om pragmatische redenen (kosten) opgestart met een testautomatiseringstool.

Eén tool voor testautomatisering en RPA

Om strategische redenen is het verstandig om bij de keuze van een automatiseringsplatform een ​​platform te kiezen dat niet ‘alleen’ is gemaakt voor testautomatisering of RPA. Kijk naar de proces- en testautomatisering als geheel en selecteer tools die overal in de onderneming kunnen worden gebruikt.

Voor een succesvolle digitale transformatie zijn de juiste tools min of meer noodzakelijk. Voor het maximaal ondersteunen van Continuous Delivery / Continuous Integration is het belangrijk dat de testresultaten snel beschikbaar zijn en het testen niet gaat achterlopen op het ontwikkelen. Door het toepassen van no code (drag & drop) testautomatisering ben je niet meer afhankelijk van de testers die allerlei scripts moeten maken en kun je dus het testen versnellen. Als je nu ook nog met hetzelfde platform no code RPA kunt bedrijven dan kun je als organisatie een grote en snelle stap maken om het saaie, herhaalbare werk bij de mensen weg te halen, in zowel de testomgeving als de productieomgeving.

Evert Jan Bos, Business Development Manager bij Inforza Information Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here