Home Innovatie & Strategie Testers: wees creatief!

Testers: wees creatief!

117
dainamics

Het werkproces van testers geeft weinig ruimte voor flexibiliteit. In tegendeel: hun werkzaamheden spelen zich af volgens nauwkeurig vastgestelde, ingesleten protocollen. Dat protocol, dat voor elke Nederlandse tester als een Evangelie is, heet T-Map. Ooit door Nederlanders ontwikkeld en in onze sector heilig verklaard. Dit evangelie schrijft in detail de uit te voeren stappen voor: eerst maakt de testmanager een plan. Of liever: een Mastertestplan.

Vervolgens komen Voorbereiding, Specificatie, Uitvoering, Afronding, Rapport.

Testen is, dat moge duidelijk zijn, een zeer proces gedreven activiteit – ook voor die testers die T-Map inruilden voor ISTQB of TestFrame. Het proces is heilig, er wordt niet van afgeweken. Maar waarom eigenlijk? Waarom een Mastertestplan opstellen als dat vervolgens de kast niet meer uitkomt? Waarom niet een paar bullets op een half A4?
Waarom zouden we niet van een proces-methodiek afstappen en een resultaat gedreven testpad inrichten? Of sturen op basis van kwaliteit, of op een aantal ‘deliverables’. Is het niet veel meer van deze tijd je bij elke stap af te vragen of die zinvol is? Het klinkt bijna als een paradox, maar ook testers zouden ‘out of the box’ moeten kunnen (en mogen) denken. Waarom, vraagt u. Het gaat toch goed?

Het is mijn stellige overtuiging dat goede mensen worden gehinderd door strakke structuren. Wie test met het resultaat als uitgangspunt werkt efficiënter. Waarom zou je 80 uur testen als het ook in 30 uur kan?

Maar, werpt u wellicht tegen, testen moet toch met structuur? Een piloot loopt bij zijn check toch ook elke keer alle onderdelen af voordat hij opstijgt?
Zeker. Maar ook als je je ervaring en persoonlijke skills gebruikt en (daarom) bewust afziet van een bepaalde stap, omdat die niet nodig is, werk je nog steeds gestructureerd. Voor een beginnend tester zal dat lastig zijn – die moet dus begeleid worden door een ervaren kracht.

Maak het proces, kortom, ondergeschikt aan het resultaat. Probeer innovatief te zijn als tester, geef jezelf bloot. Dat maakt ons vak nóg leuker!

Maarten Beks, senior testconsultant Salves

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here