Home Architectuur There and back again: informatiekunde & Enterprise Architectuur

There and back again: informatiekunde & Enterprise Architectuur

72

Ooit begon ik mijn studie econometrie vol goede moed, aan wat toen nog de KUB heette. Al snel kwam ik er achter dat mijn passie elders lag en stapte ik over naar Bestuurlijke Informatiekunde. The rest is history. Een prachtig vakgebied, met inspirerende professoren om ons heen: Takkenberg, Ribbers, Papazoglou, Van den Heuvel. Een feest om in te gaan op vraagstukken tussen strategie en uitvoering, bedrijfsvoering en IT.

Na een overstap naar Nijmegen voor mijn promotieonderzoek kwam ik weer een aantal inspirerende mensen tegen die me op het Enterprise Architectuur spoor hebben gezet: Proper, Rijsenbrij. In zekere zin leek het een voortzetting van mijn oude stihl, maar toch net even anders.

Enterprise Architectuur heeft meer te bieden

Als ik er nu op terug kijk, dan lijkt het wel alsof we steeds het wiel opnieuw uit proberen te vinden. Informatiekunde werd door velen gezien als een light weight informatica. Enterprise Architectuur wordt door de markt (helaas!) vaak nog steeds gezien als de zoveelste poging van de IT-club om mede aan het roer te komen. Onterecht: Enterprise Architectuur heeft veel meer te bieden, maar goed – dat is een onderwerp voor een andere keer.

Als consultant houd ik me tegenwoordig bezig met allerlei vraagstukken voor verschillende organisaties. Een greep uit recente opdrachten geeft een goed beeld: opstarten en implementeren van architectuur als strategisch stuurmiddel, impact bepaling van verschillende strategische opties teneinde besluitvorming te ondersteunen, inrichten van een raamwerk voor architectuur- en IT-standaarden, oplossen van issues (techniek en organisatie) m.b.t. procesmanagement en data management, etcetera.

Je zou hier allerlei labels op kunnen plakken. Ik voel er veel voor om terug te gaan naar de basis: bestuurlijke informatiekunde. Dat klinkt goed!

Bas van Gilsblog.bizzdesign.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in