Home Data & Storage Tier IV datacenter in Nederland

Tier IV datacenter in Nederland

182

De High Tech Campus Eindhoven is onlangs uitgebreid met een nieuw datacenter van KPN. Daarmee beschikt ook Nederland nu over een Tier IV datacenter. Met een gegarandeerde beschikbaarheid van minimaal 99,995 procent, mag het datacenter zich scharen onder de meest betrouwbare datacenters ter wereld. Het nieuwe datacenter heeft de Tier IV Certification of Design Documents en Certification of Constructed Facility ontvangen van Uptime Institute.

No-break
Vanwege het enkele energienet in Nederland wordt vaak gedacht dat een Tier IV certificering hier niet haalbaar is, maar niets is minder waar. Volgens de richtlijnen van het Uptime Institute, dat de Tier-certificering toekent, is de continuïteit van de energievoorziening van het Eindhovense datacenter namelijk gewaarborgd door de no-break noodstroomvoorzieningen die onbeperkt de energievoorziening kunnen overnemen. Deze noodstroomvoorzieningen zijn zo ingericht dat het datacenter voldoet aan de Tier IV classificering.

Modulaire opbouw
De opzet van het nieuwe datacenter is modulair. Voor de eerste klanten is er voldoende datavloerruimte beschikbaar, inclusief direct leverbare voorraad. Om goed op de vraag in te kunnen spelen wordt er in stappen uitgebreid, die snel operationeel te maken zijn.
Het datacenter in Eindhoven is zoveel mogelijk gebouwd volgens Cradle-to-Cradle bouwprincipes, waarbij alles herbruikbaar moet zijn, zelfs het gebouw. Dit datacenter is zo geconstrueerd dat het op termijn ook voor andere gebruiksdoelen kan dienen, zonder grote verbouwingen. Verder zijn er bij de bouw diverse materialen gebruikt die uit gerecycled materiaal zijn vervaardigd.

CO2-negatief
De energiebesparende maatregelen die zijn toegepast in het Tier IV datacenter zijn ook bijzonder. KPN gaat in Eindhoven op zoek naar de optimale balans tussen het energieverbruik van de opgestelde IT-apparatuur en de facilitaire voorzieningen van het datacenter. Dit om het totale energieverbruik van het datacenter zo laag mogelijk te krijgen. Net als alle overige datacenters van KPN, wordt ook nu weer gebruikt gemaakt van honderd procent duurzaam opgewekte groene energie (windenergie en biomassa) die is geproduceerd in Nederland. Voor de koeling wordt gebruik gemaakt van de bestaande energie-uitwisselring op de High Tech Campus, waaraan het datacenter zijn volledige warmte levert en waar het datacenter zijn koude vandaan haalt. Het datacenter hoeft zelf geen koude te produceren, waardoor veel energie wordt bespaard. De warmte van het datacenter wordt via de bestaande energie-uitwisselring aan andere panden op de campus geleverd, die zo hun eigen CO2 emissie verlagen. Door al deze maatregelen is dit datacenter zelfs CO2-negatief.

Waterbesparing
Ook de keuze voor de wijze van koeling zonder waterverbruik maakt het datacenter nog duurzamer. Dat past uitstekend in de wens van de Nederlandse overheid die momenteel druk bezig is met het opstellen van milieuregels ten aanzien van datacenters. Uit recent onderzoek van CE Delft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat hybride koeling zoals die in Eindhoven operationeel is, geen (drink)water verbruikt, zoals dat wel het geval is in andere datacenters met adiabatische koeling.

Patrick Eshuys, General Manager Datacenters bij KPN Zakelijke Markt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in