Home Cloud Tijdens de cloudreis is Bimodal IT het logische vervolgstation

Tijdens de cloudreis is Bimodal IT het logische vervolgstation

81

Nog maar enkele jaren geleden woedde er een felle oorlog tussen voor- en tegenstanders van de cloud. Waar de voorstanders riepen dat de cloud vanwege de voordelen van schaalbaarheid, prestaties en kostenbeheer de nieuwe manier zou worden om applicaties en data aan te bieden, brachten tegenstanders in dat de cloud in feite niets nieuws bracht, omdat het alleen op tactisch niveau anders werkt. Sterker nog, het zou juist de zorgen van corporate IT laten toenemen vanwege de verschillen in security en connectiviteit ten opzichte van het traditionele hostingmodel.

Inmiddels is duidelijk dat de cloud springlevend is, maar niet op de manier waarop de voorstanders dachten dat deze tot bloei zou komen. Publieke clouddiensten blijken voor vele organisaties namelijk toch een brug te ver, vandaar dat een combinatie met lokale cloud en non-cloud resources veruit de populairste optie blijkt. Hybride cloud biedt het beste uit meerdere werelden en vormt daarmee een prima oplossing.

Medicijn voor verschillende IT-kwalen
Maar is daarmee de IT-organisatie af? Op het gebied van IT-management is er na adoptie van de cloud nog een wereld te winnen, met name op het gebied van processen. Mede hierom heeft analistenbureau Gartner in 2014 het concept Bimodal IT in het leven geroepen. Bimodal IT biedt oplossingen voor verschillende problemen waar menig IT-organisatie dit jaar mee kampt, namelijk het kunnen bijbenen van veranderingen in de business, het moeten voldoen aan een kortere time-to-market en aan de noodzaak tot innoveren, en het flexibeler kunnen inspelen op de wensen van de business. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan BYOD.

Implementatie van hybride cloud lost deze problemen niet direct op. Maar sprenkel je daar een Bimodal IT-sausje overheen, dan komen de oplossingen eerder in zicht. Bimodal IT definieert voor de IT-organisatie namelijk twee snelheden: Mode 1 en Mode 2. Waar het tragere Mode 1 bestaat uit beheer en herziening van de noodzakelijke traditionele legacy systemen, is de snellere Mode 2 gericht op nieuwe, meer volatiele en vaak cloud-gebaseerde applicaties. Op die manier kan binnen Mode 2 eenvoudiger gewerkt worden aan innovatie via methoden DevOps en Agile development en komt de alledaagse business, die door de onmisbare IT uit Mode 1 wordt ondersteund, niet in gevaar. Mode 1 is effectief als wordt geopereerd vanuit een vastgesteld plan. Maar omdat in de digitale wereld onzekerheid de norm is, kun je niet zonder Mode 2. Belangrijk hierbij is op te merken dat Bimodal IT absoluut niet gelijk staat aan het maken van een onderscheid tussen cloud en lokale IT.

Ruimte voor écht nieuwe dingen
Maar pas echt interessant wordt Bimodal IT als je het inzet om technische schuld weg te werken, door nieuwe development en deployment activiteiten standaard in de cloud te laten plaatsvinden. Deze vormt immers de ideale omgeving om DevOps en Agile toe te passen. Toekomstige activiteiten kunnen daarnaast bestaan uit bijvoorbeeld IoT-toepassingen die werken met gedistribueerde clouds en lokaal opgeslagen data, of big data projecten waar, omwille van privacy- en securityissues, strenge eisen worden gesteld aan de fysieke locatie van gegevensopslag.

Een platform dat is voorbereid op het werken met een Bimodal IT constructie is een virtueel datacenter waarbij een organisatie overal ter wereld toegang heeft tot zijn resources en tegelijkertijd ook beperkingen kan stellen aan de ontsluiting en verplaatsing van data. Verschillende cloudsilo’s, kunnen hiermee worden geïntegreerd, zodat één networked computing platform ontstaat met een beheerinterface die het virtuele datacenter laat bedienen alsof het één cloud is.

Gefundeerd digitaal transformeren
De verwachting is dat in drie jaar tijd de overgrote meerderheid van CIO’s een Bimodal IT-avontuur is gestart, omdat ze verwachten hiermee niet alleen tactisch, maar ook strategisch beter te presteren in het digitale tijdperk. Hybride cloud is een belangrijke tool in digitaal transformeren, maar welke gereedschapskist kies je hierbij om de kwetsbare spullen van de zaak in op te bergen?

Martijn ten Kate, country manager bij Interoute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in