Home Ondernemen & Business Beurs of Messe?

Beurs of Messe?

35
onbekend

Het woord ‘beurs’ klinkt in Nederlands of ook in het Duits niet helemaal positief. Maar er zijn beurzen die daar geen boodschap aan hebben. De leukste beurs die ik ken is de WorldHostingDays in Rust (waar ik nu ook mijn blog schrijf). Nog afgezien van het feit dat het klimaat in de Elzas zeer aangenaam is, bijna twintig graden eind maart, is het een beurs waar de hele digitale sector elk jaar weer naar uitkijkt. Hoewel het zeven uur reizen is, in de buurt van Strasbourg aan de Duitse kant, zie je er meer bekenden, partners, leveranciers en oude bekenden dan bij menig doorsneebeurs in eigen land. Wat maakt dit nou zo’n goede beurs waar iedereen elk jaar naar terugkomt?

Fun
De WorldHostingDays (WHD) worden gehouden in Europa Park in Rust. Europa Park is een van de grootste pretparken van Europa. Bijna alle Europese landen zijn zeer strak, grondig met waterpas nagebouwd in een prachtig groot park. Je kunt er binnen drie minuten lopen van Engeland naar de Zwitserse Alpen en haalt honderd meter verder een ijsje naast de Eifeltoren. Een week voor de seizoensopening neemt de WHD het park over. Overal zijn restaurants, terrasjes en ze zijn bijna allemaal open en de restaurants gratis. En wie er zin in heeft kan ook nog in de achtbanen en andere attracties, waaronder de Silver Star achtbaan.

Een lange inleiding om uit te leggen dat dit een zeer aangename en leuke omgeving is. Niet zo’n saai complex van eindeloos geschakelde kille hallen, saaie bordkartonnen standwandjes en grote kantines. Een omgeving waar je goed kunt netwerken, lekker buiten kunt zijn en lange lunchafspraken kunt hebben. Een omgeving die veel bezoekers aantrekt – die elk jaar terugkeren.

Focus
De WHD hebben een hele duidelijk thema: hosting. Dat spreekt een heel specifiek publiek, specifieke sprekers en standhouders aan. De organisatie spreekt ze direct aan met goede marketing en door de kwaliteit van het event is de mond op mond reclame zeer effectief. De keynotes zijn aansprekend, inhoudelijk en hebben vaak echt nieuws.

Effectief
Door de focus, spreken standhouders bijna altijd de partijen die ze moeten spreken. Het is geen algemeen “IT” event waar de bekende “pennen-graaiers” lopen. Je ziet heel veel bekenden en geïnteresseerde onbekenden in korte tijd. Door de aangename plek is het goed netwerken en staan mensen daar ook open voor.

Laagdrempelig
Het is ook een laagdrempelige beurs. Afgezien van de kosten van de reis en een paar dagen pension is de beurs niet duur. Er zijn ook vele vrijkaarten. Eten en drinken is geheel verzorgd en er zijn vele gesponsorde feestjes. Dit jaar werd de beurs ook zeer succesvol geopend met een Nederlands feest op initiatief van ISPConnect en de DHPA. Wel 200 Nederlanders waren een dag eerder hiervoor aangekomen.

Advies voor andere beurzen
Waar je vroeger naar een beurs ging om voornamelijk informatie op te doen is dat met het internet niet meer nodig. Beurzen moeten zich veel meer focussen op duidelijkheid, effectief netwerken en het creëren van ontmoetingen. Met een lage drempel, het liefst geen, voor bezoekers. En in een inspirerende omgeving. Want met een glimlach op je gezicht is alles makkelijker. Beter een paar beurzen minder die echt goed zijn, dan een hele hoop beurzen die net niet zijn. En die iedereen geld kosten dat niet wordt terugverdiend.

Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here