To tile or not to tile. That’s the question.
Ik geef het eerlijk toe, ik citeer Shakespeare vaker dan dat ik hem gelezen of gezien hem. Maar dat zal me er niet van weerhouden zijn bekende opening voor van alles en nog wat te misbruiken. Hopelijk stoort het anglicisme u niet: “Te tegelen of niet te tegelen” was té cryptisch geworden.
Velen onder u zullen de zogenaamde Metro Stijl van Windows Mobile Smartphones al eens hebben gezien. Zeker op een blauwe Nokia Lumia ziet het er best verfrissend uit. Of het daar ook handig werkt? Ik weet het niet. Ooit al eens eentje van een “early adopter” vriend geprobeerd. En heb er op de laatste TechEd in Amsterdam een twintig minuten mee gespeeld maar indrukwekkend was dat niet. Wegbenend met de handen in de zakken voelt de iPhone beter dan ooit. Maar eens kijken waar Apple straks mee komt.
De titel van deze blog slaat echter niet op de mobiele toepassing: Windows 8, momenteel in test, gaat op alle Windows platforms draaien, dus onder meer op mobiele telefoons én op de desktop. Met dezelfde user interface. Is dat fijn?
Ik ben bang van niet! Immers, die tegeltjes zijn leuk voor bediening met de vingers. Wat op de iPhone en de iPad zo vanzelfsprekend werkt dat mijn zoon van twee er moeiteloos mee tekeer gaat. Het past bij een klein apparaat voor onderweg, zonder toetsenbord en zonder muis.
Op zich zie ik mogelijkheden voor een operating system dat op meerdere platforms draait. Ook is de manier waarop de verschillende tegels verbonden zijn en samenwerken baanbrekend. Maar de Metro Stijl op een vaste werkplek is gekunsteld. Met een muis doe je geen vingerbewegingen na. Het op het randje of de linksonderhoek van het scherm klikken om een “swipe” na te doen of de verborgen Start knop te vinden, dat is té onlogisch. Je zou er een muisarm van krijgen.
Zal de eerste technologie die Microsoft zelf ontwikkeld heeft ook meteen de laatste zijn? Windows is de melkkoe van Microsoft. Van Windows 8 moeten er miljoenen verkocht worden. Alles hangt ervan af, of de gebruiker de tegeltjes lust. Of ertoe gedwongen wordt.
Ik ben benieuwd!
Hans van Buuren, Gemeente Architect Gemeente Amersfoort