Home Innovatie & Strategie Was Tim Cook de verrassing van nieuwe iPad keynote?

Was Tim Cook de verrassing van nieuwe iPad keynote?

78

Het zal niemand ontgaan zijn, afgelopen woensdagavond – onze tijd – presenteerde Apple de Apple TV, iOS 5.1, iPhoto voor iOS en de nieuwe iPad aan de wereld. Maar tegelijkertijd presenteerde Apple ook nog iets heel anders: zijn nieuwe CEO.

Want Tim Cook had natuurlijk al de presentatie van de iPhone 4S voor een groot gedeelte voor zijn rekening genomen. Maar achteraf bleek dat Steve Jobs toen al op sterven lag, en het was dan ook geen wonder dat die presentatie nogal in mineur was. En dus was dat ook geen graadmeter voor de manier waarop Tim Cook het toen deed.

Inmiddels zijn we maanden verder en was ik dus erg benieuwd naar de keynote in het geheel en de presentatie van Tim Cook in het bijzonder. En tot mijn verrassing kwam Tim erg goed uit de verf, zo enthousiast had ik hem nog nooit eerder gezien en hij wist het volgens mij allemaal ook erg goed over te brengen.

Nu zijn dat natuurlijk allemaal erg subjectieve waarnemingen, maar objectief zijn er ook een heleboel te noemen, zoals spreken met veel intonatie, niet teveel stilstaan op het toneel (maar ook niet al te veel bewegen), je woorden kracht bijzetten met handgebaren (zonder dat je je handen en armen overdreven veel beweegt) en zo zijn er nog een heleboel te noemen.

En hoe langer ik naar hem keek, hoe meer ik onder de indruk raakte van de manier waarop ze bij Apple er voor zorgen dat iemand uitstekend voorbereid op het toneel komt en zo goed mogelijk overkomt.

Tegelijkertijd bekroop mij daardoor ook wel enig gevoel van onbehagen, want hoe meer ik lette op de manier waarop Tim Cook zijn presentatie deed, hoe meer ik de vorm van Steve Jobs terug zag.

Nu gebruiken ze in inmiddels allemaal bij Apple het woord ‘amazing’ ongeveer driehonderd keer per minuut, maar bij Tim was er meer aan de hand. Want waar we Tim Cook tot nu toe altijd als een erg keurige, en enigszins stijve, man hebben gezien, was hij nu plotseling erg ongedwongen. En dan heb ik het niet alleen over zijn manier van doen, maar ook over het overhemd uit zijn broek, en de hele ‘losse look’.

Hoe dan ook, de keynote was wat mij betreft beslist niet eentje waar Apple zich voor hoefde te schamen, en ik hoop dat dit niveau onder Tim Cook alleen nog maar verder omhoog zal gaan. Maar tegelijkertijd hoop ik wel dat hij vooral zichzelf blijft en niet te veel een kloon van Steve probeert te zijn of te worden, want dat lijkt me tot mislukken gedoemd.

Verder was er nog één ding dat opviel en dat was juist iemand die we niet te zien kregen: Scott Forstall. Als senior vice president of iPhone Software heeft hij toch een boel te maken met deze iPad, met de Apple TV 3 en ook met iOS 5.1 dat op dat moment uitgebracht werd.

Gewoon een gevalletje van niet teveel mensen op het toneel zetten, en de aandacht niet te veel versplinteren? Of zijn de geruchten dat Scott graag de CEO in de toekomst zou willen worden toch waar en hebben ze hem nu even uit de spotlights gehouden?

Robert Benschop publiceerde deze tekst op MacFreak, het grootste forum voor Apple gebruikers van Nederland, en plaatste bij het bericht ook een filmpje van de Keynote

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in