Home Cloud Times are really changing: impact cloud enorm

Times are really changing: impact cloud enorm

79

Eerder deze maand maakte ‘de gevestigde orde’, softwareleveranciers als Exact en Unit 4, hun bedrijfsresultaten over het afgelopen jaar bekend. Wat blijkt? Waar tot voor kort de groei kwam uit de traditionele licentie-business voor on-premise oplossingen, en de daarmee gepaard gaande onderhoud en dienstverlening, daar komt de groei nu uit de zogenaamde ‘online’ business.

Beide partijen gaven duidelijk aan dat er nog steeds groei zit in hun totale bedrijfsactiviteiten. En dat deze verbetering dus uit een significante toename in de online business (populair gezegd: Cloud) kwam. En eigenlijk het meest bijzondere daarbij, is dat deze groei in online de stagnatie in traditionele producten duidelijk compenseert. Beide partijen hebben hun focus voor de toekomst dan ook voor een groot deel naar de Cloud verlegd.

Cloud

Dat lijkt allemaal heel simpel en logisch. Maar achter deze cijfers gaat een enorme wereld van veranderingen schuil. Niet alleen moeten de gevestigde partijen, met een zeer aantrekkelijk inkomstenplaatje, langzaam steeds meer afscheid nemen van hun lang gekoesterde traditionele producten. De denk- en vooral rekenwijze moeten ingrijpend ‘om’. Want niet alleen voor iedere licentieklant zijn meerdere online klanten nodig, ook is er sprake van een pijnlijke onderbreking in de inkomsten. Immers, er wordt nu per gebruik en per maand afgerekend en niet meer in één keer voor een heel jaar. Qua denkwijze is er ook het een en ander behoorlijk veranderd. Het traditionele product- denken moet nu veranderen naar het model van een dienstenleverancier. De gedurfde stap van deze leveranciers, die toch te maken hebben met een zeer groot gebruikerspubliek wordt blijkbaar beloond. Er is in eerste instantie veel te verliezen. En juist die angst en de uitdovende zekerheid van de bestaande business zorgt vaak voor een vertraagde reactie bij de gevestigde orde.

Verwacht mag worden dat door de stappen van onder meer de genoemde gevestigde partijen de Cloud business nu pas goed op gang  zal komen. En niet alleen voorbehouden blijft aan de leveranciers met Cloud in hun ‘DNA’.

Het blijkt uit de marktontwikkelingen, dat Cloud niet alleen here-to-stay is, maar dat we pas aan het begin staan van grote verschuivingen. Voorafgegaan door een trend naar hosting komt nu langzaam de meerderheid van organisaties aan in de fase van Cloud adoptie. Dat Cloud ontwikkelingen zeer geleidelijk gaan dat wisten we allemaal al wel. Maar dat het Cloud model niets en niemand ongemoeid zal laten, dat hadden eigenlijk alleen de meest extreme voorspellingen een aantal jaar geleden voorzien.

Ruud Alaerds is directeur van Keala Consultancy

1 REACTIE

  1. Interessant Ruud, misschien moeten we weer eens bijpraten. Wij hebben ondertussen via ISVWorld statistieken over zo’n 22000 cloud softwarevendors (van de 100K totaal) in kaart met allerlei statistieken en financiële benchmarks. Kan interessant zijn om jullie info mee te verrijken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in