Home Data & Storage Top storage trends helpen IT te automatiseren en vereenvoudigen

Top storage trends helpen IT te automatiseren en vereenvoudigen

56

Voor veel IT-managers is storage te complex, moeilijk te beheren en duur geworden. Volgens onderzoeksbureau IDC groeit de data van bedrijven met meer dan 50 procent per jaar, terwijl de totale beschikbare storage-capaciteit maar half zo snel groeit. Gevolg is, dat er een aantal trends te herkennen zijn op storage-gebied die gemeen hebben dat onnodige complexiteit voorkomen wordt en de opslagefficiëntie verhoogt.
Automatisering wordt al langer geprezen als een manier om IT-beheer te vergemakkelijken en we zien dat nu ook toegepast worden. Daarnaast krijgen technologieën als flash storage en convergence een groter aandeel in de markt. Hoe kunnen IT-managers nieuwe business-eisen het beste benaderen, met de beste balans tussen prijs en prestaties? 

Convergence voor eenvoudiger beheer, minder benodigde ruimte en kostenbesparing
Volgens Forrester vindt 95 procent van de IT-beslissers en storage-beheerders het waardevol om storage in te kopen bij de leverancier van wie ze ook servers, netwerkoplossingen, systeembeheer of IT-diensten betrekken. De respondenten gaven aan dat een diepere relatie met een kleiner aantal leveranciers vertrouwen kan opbouwen én synergie in technologieën biedt, waardoor het beheer wordt vereenvoudigd en support-relaties worden gestroomlijnd. Dat maakt het makkelijker de grote lijnen te bewaken. CIO’s willen dat workloads en applicaties beter aan te passen zijn aan veranderende omstandigheden. Hun prioriteit is het sneller inspelen op de behoeften van hun onderneming voor betere en snellere service naar hun klanten. Daardoor kiezen ze sneller voor het aanschaffen van systemen en oplossingen, die snel geïnstalleerd kunnen worden om zo aan de gebruikersbehoeften te voldoen.
Deze wensen hebben geleid tot het ontstaan van infrastructuren met de mogelijkheid servers, storage en netwerkapparatuur te consolideren in een makkelijk te beheren architectuur: converged infrastructures. Dit kan elk bedrijf – van multinational tot MKB – helpen de kosten te verminderen van het draaien van applicaties, de uitbreiding van de infrastructuur te versnellen en, last but not least, het beheer te vereenvoudigen.
Laat ik een voorbeeld geven van de voordelen van convergence, mede mogelijk gemaakt door innovaties als server- en storage blades. Door rekenkracht, switching en storage-systemen optimaal te integreren in een compacte form factor bieden blade arrays een reeks mogelijke toepassingen, van eenvoudige disk arrays tot sterk geautomatiseerde, gevirtualiseerde systemen die aan te passen zijn om specifieke applicaties en omgevingen te ondersteunen. Deze systemen kunnen organisaties helpen hun operationele kosten te verminderen door efficiënter gebruik van de technologie, minder bekabeling en één enkele management interface. Bijkomende voordelen zijn minder kosten voor het draaien van applicaties, het sneller kunnen uitbreiden (schalen), eenvoudiger en beter beheer en optimale cloud-implementaties.

Onthoud echter wel dat ‘gebundelde’ oplossingen niet noodzakelijk diepgaande oplossingen zijn. Hoewel convergence en pre-integratie kunnen helpen bij het verbeteren van de prestaties, betrouwbaarheid en kwaliteit van een IT-infrastructuur, zijn echter niet alle beschikbare oplossingen van hetzelfde niveau. Daarom is het essentieel voor het succes van een implementatie dat er wordt samengewerkt met een vertrouwde IT-partner die een oplossing levert die is afgestemd op een specifieke business-behoefte of workload.

De flash revolutie
Automated tiering is al langer een succesnummer binnen bedrijven als het om storage gaat. Hiermee kunnen klanten data beheren wanneer en waar ze willen, en op kosteneffectieve wijze. Voor automated tiering zijn intrede deed kochten bedrijven storage-systemen die meer prestaties en capaciteit boden dan ze konden consumeren zodat ze het vertrouwen hadden dat de systemen altijd naar behoefte konden presteren. Deze benadering heeft duidelijke economische nadelen.
Naarmate traditionele grenzen tussen servers en storage vervagen, ontstaat een kans om intelligente tiering toe te passen op flash in een server als onderdeel van een bredere storage-infrastructuur met flash en diverse traditionele (roterende) disk-types. Flash en andere solid-state storage worden steeds meer gebruikt nu de vraag naar snellere responstijden toeneemt en de kosten van deze hardware dalen. Door innovatieve tiering-benadering kunnen bedrijven nu nieuwe mogelijkheden toepassen zonder hun bestaande infrastructuur te compromitteren. Deze oplossing geeft ze de prestaties van flash, maar de capaciteit en efficiëntie van disk-gebaseerde storage. 
Hoewel de adoptie van flash toeneemt, loont het tiering met traditionele disks toe passen voor optimalisatie van elke applicatie en elk volume zodat deze de beste prijs-prestatie verhouding biedt. De eigenschap van een storage array met behulp van tiering met meerdere SSD-types verandert de manier waarop bedrijven data opslaan. Dit biedt drie grote voordelen.   

Ten eerste biedt de balans van multi-level cell (MLC) en single-level cell (SLC) klanten een betere prijs-prestatie verhouding. Ten tweede is de algemene betrouwbaarheid van flash groter als een arrays de meer kwetsbare MLC flash tier alleen gebruikt voor read-functies. Tenslotte kan de capaciteit van de duurde SLC tier tot een minimum worden beperkt door hem net groot genoeg te maken om inkomend write-verkeer af te handelen. Flash storage is beschikbaar voor diverse configuraties en kan dus geïmplementeerd worden als zowel all-flash als hybride – een mix van flash en hdd – modellen en binnen servers (zoals PCIe cards). Daardoor kunnen bedrijven meer flash-capaciteit gebruiken waar nodig, en voor een prijs die vergelijkbaar is met een traditionele disk oplossing, dus flash voor de prijs van traditionele harddisks op basis van performance!

De kosten waren vooralsnog het grootste obstakel voor flash-adoptie, waardoor sommige klanten niet zeker wisten hoe ze de kosten voor de hogere prestaties konden verantwoorden. Daarom moeten leveranciers innovatieve oplossingen en gedegen educatie leveren om klanten te helpen de voordelen van flash volledig te begrijpen binnen hun storage-omgevingen.

Compressie en deduplicatie
Compressie en deduplicatie zijn perfecte voorbeelden van geautomatiseerde tools voor het efficiënt maken van storage-capaciteit en data transport op autonome wijze. Daardoor zijn minder additionele systemen nodig en kunnen IT-beheerders zich op andere taken richten.
Het is een publiek geheim dat de hoeveelheid data die wordt verwerkt en beheert groeiende is, met een ongekende snelheid bij bedrijven van alle groottes. Dat kan storage-capaciteit snel een bron van zorg en extra kosten maken.
Simpel gezegd zijn compressie en deduplicatie manieren om ruimte te besparen en het beheer van storage oplossingen sterk te vergemakkelijken. Door compressie krimpt data naar een formaat waarin het efficiënter is op te slaan voor bijvoorbeeld archivering en kan altijd weer on-demand naar zijn oorspronkelijke, grotere vorm kan terugkeren. Door deduplicatie wordt alleen de unieke, kritische data opgeslagen, en niet de delen van data die geregeld in andere bestanden opduiken, waardoor de hoeveelheid benodigde storage-capaciteit afneemt. Als oude e-mail-bestanden bijvoorbeeld worden opgeslagen, kan deduplicatie identieke bijlagen identificeren die meerdere keren voorkomen. Vervolgens wordt slechts één exemplaar opgeslagen en wordt verwezen naar deze ene opgeslagen bijlage vanuit de overige documenten.  

De volgende uitdaging
De stortvloed aan data blijft nieuwe uitdagingen creëren. De technologie evolueert mee en helpt bedrijven problemen op te lossen, efficiëntie te vergroten en kosten te besparen. Bedrijven moeten de grote lijnen niet uit het oog verliezen en zichzelf afvragen of ze (voldoende) gebruik maken van de mogelijkheden die hun data-zorgen verminderen en op lange termijn kosten besparen. Storage beter beheren en benutten is een belangrijke eerste stap, waarbij Dell haar klanten helpt door het herdefiniëren van de economische aspecten van hun enterprise storage-strategie.

Robin Kuepers is Dell’s Storage Marketing Director voor de EMEA-regio en een Senior Management Team-lid van Dell’s Enterprise Solutions & Services marketing-organisatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in